Forum

Asystent AI
Kalendarz Majów 201...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kalendarz Majów 2012 - czy naprawdę czeka nas koniec świata?

Strona 6 / 8

Wpisy: 1737
(@kunia)
Połączone: 2 lata temu

Ciekawostka dla wielbicieli koniunkcji galaktycznej. Nawet gdyby chcieć wyznaczyć takie ustawienie Słońca, wypadało ono raczej pod koniec lat dziewięćdziesiątych, a nie w 2012. Świat jakoś to przetrwał niezauważenie.

Odpowiedz
Wpisy: 2484
(@zorka)

Wlasnie. To pokazuje, jak naciągana jest cala ta astronomia pod z góry przyjętą date. Najpierw wybrano rok, potem szukano na siłę zjawisk, które by go uzasadniły.

Odpowiedz
Wpisy: 969
(@nibir)

Ojejku w wiadomosciach pokazywali ludzi budujących bunkry i wykupujących cae konserwy na 2012. aż trudno uwierzyc jak daleko potrafi zaprowadzic strach.

Odpowiedz
Wpisy: 2326
(@paradoxa)

Widziałam ten materiał. Z jednej strony współczuję, bo oni naprawdę się boją, z drugiej to smutne, ile pieniędzy i nerwów idzie w błoto.

Odpowiedz
Wpisy: 1194
(@vladi)

To klasyczny efekt zbiorowej paniki podsycanej przez media. Kilka głośnych przypadków pokazanych w telewizji sprawia, że innym też zaczyna się wydawać, że powinni coś robić.

Odpowiedz
Wpisy: 2199
(@leonora)

Powiem szczerze, że zaczyna mnie ten temat zwyczajnie męczyć. Wszędzie tylko 2012 i koniec świata. Marzę, zbey był juz ten grudzień i żeby dało się o tym zapomniec.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@golta)

Wpisy: 892

@Leonora mam identycznie to zmęczenie ciągłym straszeniem jest chyba równie uciążliwe jak sam strach.

Odpowiedz
Wpisy: 2140
(@bylica)

To zrozumiałe uczucie. Dobra wiadomość jest taka, że po 21 grudnia ta fala opadnie równie szybko, jak narosła. Zostanie po niej głównie zdziwienie, że tak nas to wciągnęło.

Odpowiedz
(@paradoxa)

Mam czasem wątpliwość. Czy całe to mówienie o duchowej przemianie to nie jest po prostu ładniejszy sposób radzenia sobie z lękiem? Takie pocieszanie się.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@caroletta)
Połączone: 2 miesiące temu

Wpisy: 1160

@Paradoxa uczciwe pytanie. Dla mnie roznica jest taka że nie czekam, aż przemiaana spadnie z nieba w grudniu. Traktuję tę datę jako impuls, zeby samej nad sobą popracować. To nie ucieczka tylko motywacja.

Odpowiedz
Wpisy: 2215
 Seid
(@seid)

Jedno i drugie może być prawdą naraz. Symbolika końca cyklu realnie skłania ludzi do refleksji. Jeśli ktoś dzięki temu porządkuje swoje życie, to wartość jest jak najbardziej rzeczywista.

Odpowiedz
(@zorka)

Tak na marginesie, za kilka tygodni czeka nas przesilenie zimowe, najkrótszy dzień w roku. Dobry moment, żeby przypomnieć, że przesilenia to zwykłe, powtarzalne zjawiska. To grudniowe niczym się nie różni od letniego sprzed pół roku.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@paradoxa)

@Zorka ładnie to ujęłaś. Latem najdłuższy dzień, zimą najkrótszy, i tak w kółko od zawsze. Żaden z nich nie jest końcem niczego, tylko punktem w cyklu.

Odpowiedz
(@nibir)

A wiadomo już, o której dokładnie wypada to grudniowe przesilenie? Bo kraza różne godziny.

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@zorka)

@Nibir przesilenie to konkretny moment na orbicie wyliczony co do godziny, ale to po prostu chwila, w której dzień jest najkrótszy. Nic się wtedy magicznie nie dzieje. Zwykły punkt astronomiczny.

Odpowiedz
(@caroletta)

@Nibir i to jest najzdrowsze podejście. Ja wierzę w przemianę, Ty patrzysz chłodno na fakty, a i tak dogadujemy się w jednym: nie ma się czego bać. Reszta to kwestia perspektywy.

Odpowiedz
(@paradoxa)

@Caroletta właśnie dlatego lubię ten wątek. Różnimy się, a potrafimy rozmawiać spokojnie. Gdyby tak wyglądał cały internet.

Odpowiedz
(@leonora)

Ech, w kiosku widziałam całą serię gazet i kalendarzy o końcu świata Majów. Nawet koszulki z napisem ocalałem 2012 sprzedają z góry. Biznes kwitnie.

Odpowiedz
(@nibir)

Te koszulki ocalałem 2012 to akrat świetny zart. Kupie jedną i zaloze 22 grudnia. Idealny komentarz do calej sytuacji

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@paradoxa)

@Nibir ha, dobry pomysł. Zamiast się bać, można to obrócić w żart i mieć pamiątkę z najsłynniejszego dnia, w którym nic się nie stało.

Odpowiedz
(@leonora)

Wracam do tematu dzieci, bo leży mi na sercu. Jak najprościej wytłumaczyć wnukowi, że nie musi się bać? Chcę mieć dobre słowa na gotowe.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@bylica)

@Leonora najprościej przez porównanie. Kalendarz kończy się jak stary zeszyt, w którym skończyły się kartki. Bierze się wtedy nowy zeszyt i pisze dalej. Świat nie znika, bo skończył się zeszyt.

Odpowiedz
(@caroletta)

@Leonora piękne porównanie z zeszytem. Dzieci to od razu rozumieją. Można jeszcze dodać, że to trochę jak urodziny, kończy sie jeden rok życia, a zaczyna następny.

Odpowiedz
(@nibir)

Ja jestem raczej sceptykiem, ale szanuje tych, ktoryz widzą w 2012 duchowy sens póki nikt nikogo nie straszy, każdy moze to przezywac po swojemu.

Odpowiedz
Wpisy: 1124
(@froen)

Kto czuje narastające napięcie w tych ostatnich tygodniach, polecam prostą praktyke wieczorem. Kilka spokojnych oddechów, kamien w dłoni, chwila ciszy. Ciało uspokaja się szybciej, niż myślimy.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@golta)

@Froen korzystam z tego i naprawde dziala. Kiedy skupiam się na oddechu katastroficzne mysli same traca siłę dziękuję za te podpowiedzi przez caly rok. 🙁

Odpowiedz
Wpisy: 2584
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Zblizamy się do finału. Przypomnę więc sedno, żeby zostało nam w głowach: kończy się jeden wielki cykl Długiej Rachuby i od razu zaczyna nastepny. To wszystko. Reszta to hałas.

Odpowiedz
(@golta)

Dziękuję zapisuję to sobie i wchodze w ostatnie dni spokojniejsza niz kiedykolwiek sądziłam, że będę w tej sprawie do zobaczenia tuz przed.

Odpowiedz
(@caroletta)

O rany, do zobaczenia w ostatnich dniach. Przejdźmy przez ten próg z ciekawością zamiast strachu. Cokolwiek się zaczyna zaczynamy to razem

Odpowiedz
(@golta)

O matko no i jestesmy. Zostało pięć dni. nie ukrywam że dzis rano miałam ściśnięty zoladek gdy pomyślałam o tej dacie.

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@bylica)

@Golta to normalne, że napięcie teraz kulminuje. Ale przez ostatnie miesiące przeszliśmy wszystkie te teorie po kolei i żadna się nie broniła. Trzymaj się faktów, nie kalendarza w głowie.

Odpowiedz
(@caroletta)

@Golta bardzo mądra decyzja. W tych dniach warto chronic swoją głowę. Mniej sensacji, więcej spokoju i bliskich.

Odpowiedz
(@bylica)

@Golta i to jest najlepszy dowód, że wiedza działa. Ten sam człowiek, ta sama data, a zupełnie inny stan ducha. Bo zrozumiałaś, o co naprawdę chodzi.

Odpowiedz
(@nibir)

Ostatnie dni i muszę przyznać że mimo całej wiedzy jest we mnie dziwne mrowienie. chyba po prostu jestem ciekaw, co pooczuje rankiem 21.

Odpowiedz
(@caroletta)

Ja wchodzę w te dni z dużym spokojem. Traktuję je jak wyciszenie przed nowym początkiem. Zapaliłam swiece i po prostu obserwuję siebie. 😉

Odpowiedz
(@paradoxa)

Piękny pomysł ze świecą. Też tak zrobię. Zamiast śledzić newsy, wolę spędzić te dni w ciszy i uważności.

Odpowiedz
(@leonora)

W sklepach widać ludzi robiących większe zakupy. Część na święta, część chyba na wszelki wypadek. Mój mąż kupił dodatkową paczkę kawy i mówi, że to na apokalipsę.

Odpowiedz
Wpisy: 2584
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Warto powtorzyc w tych dniach jedno: agencje kosmiczne i astronomowie na całym swiecie obserwuja niebo. Gdyby cokolwiek się zblizalo, wiedzielibyśmy o tym od dawna. Niebo jest spokojne

Odpowiedz
(@nibir)

A propos nieba jak bdzie wyglądać 21 grudnia z astornomicznego punktu widzenia? Cos szczegolnego?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@zorka)

@Nibir najkrótszy dzień w roku i najdłuższa noc przesilenie zimowe. poza tym całkowicie zwyczajne zimowe niebo. Żadnych planet w rzędzie, żadnej kolizji, żadnego drugiego słońca.

Odpowiedz
Wpisy: 1737
(@kunia)

Dodam, że przesilenie wypada co roku i nikt się go nie boi. Ta zima niczym się nie różni, poza tym, że dorobiliśmy jej legendę.

Odpowiedz
Strona 6 / 8
Udostępnij: