Forum

Asystent AI
Kalendarz Majów 201...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kalendarz Majów 2012 - czy naprawdę czeka nas koniec świata?

Strona 8 / 8

Wpisy: 2199
(@leonora)
Połączone: 2 lata temu

Ojej ciekawe, ilu ludziom sprzedano schrony, konserwy i kursy przetrwania na ten dzień. Na strachu naprawde można było zarobić fortunę. To chyba główna nauka z tej całej historii.

Odpowiedz
Wpisy: 2584
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

No nie wiem, i to jest sedno. Za rok, dwa pojawi się nowa data i nowy koniec świata, bo ten mechanizm działa niezmiennie. Warto zapamiętać dziś, jak to wyglądało żeby następnym razem się nie dać

Odpowiedz
Wpisy: 969
(@nibir)

Właśnie to już która data z rzędu? Pluswka milenijna 2006 teraz Majowie. Ciekawe co wymysla następnym razem

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@vladi)

Wpisy: 1194

@Nibir zawsze się coś znajdzie, bo potrzeba silnych emocji jest w ludziach stała. Dlatego najlepszą ochroną jest to, czego nauczyliśmy się w tym wątku: sprawdzać źródło i pytać, kto na tym zyskuje.

Odpowiedz
Wpisy: 2215
 Seid
(@seid)

Najważniejsze, co zostaje, to prawda o samych Majach. Oni nigdy nie zapowiadali końca świata. Ich inskrypcje sięgają dat daleko poza 2012. Apokalipsę dopisaliśmy im my, nie oni.

Odpowiedz
Wpisy: 1160
(@caroletta)
Połączone: 2 miesiące temu

To zdanie towaarzyszyło mi cały rok i dziś brzmi jak morał. Sami Majowie swietowaliby ten dzieeń jako zamknięcie wielkiego cyklu. My zrobilismy z niego horror.

Odpowiedz
Wpisy: 2326
(@paradoxa)

Może to najpiękniejsza lekcja. Że koniec potrafi być świętem, jeśli tylko zrozumie się jego sens. Dla Majów to była radość, nie groza.

Odpowiedz
(@caroletta)

Nie zgodzę sie tylko z jednym. Że skoro nic nie wybuchło, to nic się nie stało. Myślę, że przemiana swiadomosci dzieje się powoli, przez lata. 21 grudnia byl jej symbolicznym startem.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
 Seid
(@seid)

@Caroletta w tym akurat się zgadzam. Zmiana duchowa nie ma daty i godziny. Jeśli ten rok skłonił kogoś do refleksji nad własnym życiem, to już jest realna wartość, niezależnie od kalendarza.

Odpowiedz
Wpisy: 892
(@golta)

Mnie ten rok czegos nauczył na pewno że lek najczęściej dotyczy rzeczy, ktore nigdy sie nie wydarzają. Cchę to zapamietac na przyszłość.

Odpowiedz
Wpisy: 623
(@tarotka)

Z perspektywy tarota to piękne domknięcie. karta Śmierci zrobiła swoje ale symbolicznie. Stary strach umarł, a rodzi sie coś spokojniejszego. Dokładnie o to w niej chodzi.

Odpowiedz
(@leonora)

Moj mąż otworzyl dziś tę apokaliptyczną paczkę kawy i powiedzial, że przynajmniej Majowie zafundowali nam dobre zapasy na święta. Rozbawił całą rodzinę.

Odpowiedz
(@nibir)

U mnie żarty podobne. znajomy, który mial wymienić telefon dopiero po koncu swiata, w koncu poszeddl do sklepu mówi że kupuje z rocznym opóźnieniem ale za to na spokojnie.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@paradoxa)

@Nibir uwielbiam te wszystkie historyjki. Pokazują, jak bardzo cała ta panika była na wyrost. A jednocześnie jak ludzka.

Odpowiedz
(@golta)

Powiem szczerze mam jeszcze cień watpliwosci. czytalam że niektorzy przesuwają date o rok, bo kaleendarz byl zle przeliczony. To znaczy że jeszcze nie po wszystkim?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Wpisy: 2584

@Golta te przesunięcia to typowa ucieczka do przodu. Gdy data mija bez katastrofy, zawsze znajdzie się ktoś, kto powie, że pomylono rachubę. To domykanie tematu na siłę, nie realny argument.

Odpowiedz
Wpisy: 1194
(@vladi)

Dokładnie tak działa każda taka przepowiednia. Nie sprawdziła się, więc przesuwamy termin. Można tak w nieskończoność. Warto to widzieć i nie dać się wciągnąć po raz kolejny.

Odpowiedz
(@golta)

Macie rację. odpuszczam. Rok strachu w zupelnosci mi wystarczy wybieram spokoj.

Odpowiedz
Wpisy: 2484
(@zorka)

Ładna astronomiczna puenta: od 21 grudnia dnia znów przybywa. Najciemniejsza noc już za nami, światło wraca każdego dnia. Trudno o lepszą metaforę na ten moment

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@caroletta)

@Zorka to piękne. Symbolika przesilenia jest o wiele mądrzejsza niż cała medialna apokalipsa. Ciemność, a potem powrót światła. Odwieczny rytm.

Odpowiedz
(@paradoxa)

Zapiszę to sobie. Że po najkrótszym dniu zawsze wraca światło. Przyda się w gorsze chwile.

Odpowiedz
(@leonora)

Oj, święta już za nami. Spędziliśmy je zwyczajnie, przy stole, a nie w schronie. Doceniam takie zwykłe chwile bardziej niż rok temu.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@golta)

@Leonora tez incazej patrze na te minione święta. Więęcej wdzięczności za to, co jest. Moze to jednak jakas przemiana we mnie zaszła. 😛

Odpowiedz
(@caroletta)

I to jest ta cicha nowa era, o której mówiłam cały rok. Nie w kosmosie, tylko w sposobie w jaki patrzymy na własne życie. Wszystkiego dobrego w nowym cyklu Wam wszystkim

Odpowiedz
(@nibir)

Nowy Rok za nami pierwszy poranek 2013 wyglądał zupełnie zwyczajnie, ale przyznaje że wstałem z lekkim uśmiechem. Przeżyliśmy koniec swiata i idziemy dalej.

Odpowiedz
(@paradoxa)

Weszłam w ten rok lżejsza. Zostawiłam za sobą sporo lęków, które niosłam przez cały 2012. Może o to właśnie chodziło w tym całym przesileniu.

Odpowiedz
(@golta)

Postanowienie noworoczne mam jedno. mniej straszenia sie, więcej zycia. Ten watek nauczył mnie tego lepiej niż cokolwiek innego.

Odpowiedz
Wpisy: 2140
(@bylica)

To piękne postanowienie. I dobra lekcja na przyszłość. Wiedza i chłodna głowa potrafią rozbroić każdą panikę. Cieszę się, że przeszliśmy przez ten rok całą społecznością.

Odpowiedz
Wpisy: 1643
(@dzikitaurus)

No dobra przyznaję że mieliście racje przez cały czas. Poprostu źle to wszystko zrozumialem kalendarz się nie skończył tylko zaczął nowy cykl tak jak mowiliscie. Dieki za cierpliwość do mnie.

Odpowiedz
4 Odpowiedzi
(@szaman)

Wpisy: 2426

@Dzikitaurus i o to chodziło. Nikt sie z Ciebie nie śmiał, wszyscy kiedys w coś takiego wierzyli. Ważne że sprawdziłeś i wyciągnąłeś wnioski. To więcej niż robi większość.

Odpowiedz
(@zorka)

Wpisy: 2484

@Dzikitaurus dokładnie. Cieszę się, że licznik baktunów w końcu zaskoczył. Następnym razem sam pomożesz komuś odróżnić fakty od internetowego straszenia.

Odpowiedz
(@caroletta)

@Dzikitaurus pięknie, że to napisałeś. To też jest rodzaj przemiany. Zamiana strachu i błędnych przekonań na spokojne rozumienie. Gratuluje.

Odpowiedz
(@nibir)

@Dzikitaurus szacunek że umiałeś to napisać wprost. Niejeden by się uparl przy swoim. To dojrzale

Odpowiedz
(@paradoxa)

Zastanawiam się teraz nad czymś zupełnie innym. Skoro tak łatwo daliśmy się nabrać na jedną datę, to jak podejść do kolejnych przepowiedni, które na pewno się pojawią?

Odpowiedz
 Seid
(@seid)

W punkt to pytanie na przyszłość. Historia proroctw jest długa i pełna dat, które nie nadeszły. Może warto byłoby kiedyś przejść je po kolei i zobaczyć, co je łączy.

Odpowiedz
(@caroletta)

No proszę, mnie z kolei ciekawi coś jeszcze. Skoro dla Majów zaczął się nowy wielki cykl, to symbolicznie stoimy na początku czegoś nowego. Ciekawe jaką energię ma ten świeżo otwarty baktun.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@golta)

@Caroletta o to mnie też zaintrygowało. nowy cykl nowy poczatek zamiast bać sie końca, moze warto sie zastanowic co chcielibysmy w tym nowym rozdziale zbudowac?

Odpowiedz
(@nibir)

Fajnie to ujac nie koniec, tylko czysta karta na kilkaset lat

Odpowiedz
Strona 8 / 8
Udostępnij: