Forum

Asystent AI
Kalendarz Majów 201...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kalendarz Majów 2012 - czy naprawdę czeka nas koniec świata?

Strona 4 / 8

Wpisy: 2326
(@paradoxa)
Połączone: 2 lata temu

Muszę się przyznać, że przez kilka nocy gorzej sypiałam po obejrzeniu jednego z tych programów. Głupio, bo na chłodno wiem, że to bez sensu, a i tak emocje robią swoje.

Odpowiedz
Wpisy: 2199
(@leonora)

U mnie wnuczka przyszła wystraszona ze szkoły, bo dzieci straszyly sie końcem świata na przerwie. musiałam długo tłumaczyć, że to tylko taka opowieść.

Odpowiedz
Wpisy: 892
(@golta)

To jest chyba najgorsze w tym wszystkim że strach udziela się dzieciom. One nie maja narzędzi, żeby to sobie racjonalnie ulozyc.

Odpowiedz
Wpisy: 2140
(@bylica)

Dlatego tak ważne jest, żeby dorośli sami zachowali spokój. Dzieci kopiują nasze emocje. Spokojny rodzic to spokojne dziecko.

Odpowiedz
Wpisy: 969
(@nibir)

Natknąłem się na teorie że 21 grudnia przez Zimie ma przejść potężny promien z centrum galaktyki brzmi groźnie i naukowo zarazem

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@kunia)

Wpisy: 1737

@Nibir brzmi naukowo, ale nią nie jest. Z centrum galaktyki nie nadlatuje żaden wyznaczony na konkretny dzień promień śmierci. To publicystyka, nie astronomia.

Odpowiedz
Wpisy: 2484
(@zorka)

Centrum galaktyki jest oddalone o dziesiątki tysięcy lat świetlnych. Nic stamtad nie zdazy się w grudniu specjalnie zsynchronizowac z naszym kalendarzem.

Odpowiedz
Wpisy: 1643
(@dzikitaurus)
Połączone: 2 miesiące temu

Widziałem zdjęcie tego kalendarza Majów, taki wielki okrągły kamień z twarzą w środku. Podobno jak wskazowka dojdzie do końca to bedzie koniec tak mi się wydaje.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@szaman)

Wpisy: 2426

@Dzikitaurus to, co masz na myśli, to Kamień Słońca Azteków a nie kalendarz Majów. I nie ma tam żadnej wskazowki, która by się zatrzymywała. to pomnik, nie zegar zagłady.

Odpowiedz
Wpisy: 2584
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Majańska Długa Rachuba to zapis liczbowy, a nie tarcza z ruchomą wskazówką. Ludzie mylą te dwie rzeczy nagminnie, bo ten okrągły kamień jest po prostu efektowny na zdjęciach.

Odpowiedz
Wpisy: 1194
(@vladi)

Kto pamięta rok 2000 i pluskwę milenijną, ten ma zdrowy dystans. Wtedy też wieszczono chaos, padające samoloty i banki. Nastała północ i nie stało się nic.

Odpowiedz
(@leonora)

O tak pamiętam doskonale. Mąż na wszelki wypadek wypłacił troche gotówki z bankomatu. Do dziś się z tego śmiejemy.

Odpowiedz
(@nibir)

Ciekawe że schemat jest zawsze ten sam. Konkretna data wielka groza sprzedaz strachu a potem cisza i nowa data za kilka lat. 😀

Odpowiedz
Wpisy: 1160
(@caroletta)

Słyszałam w wywiadzie polską badacczkę zajmującą się Majami. mowila wprost, że to bzdura i że sami Majowie mieli przepowiednie sięgające znacznie dalej niż 2012.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
 Seid
(@seid)

Wpisy: 2215

@Caroletta to zgadza się z tym, co powtarzają badacze na całym świecie. Specjaliści od Mezoameryki są w tej sprawie wyjątkowo zgodni. Problem w tym, że spokojny głos nauki gorzej się sprzedaje niż sensacja.

Odpowiedz
Wpisy: 623
(@tarotka)

Zrobiłam sobie rozklad na to, co czeka nas po grudniu. Wyszły karty mówiące o nowym początku i porządkowaniu spraw. Nic katastroficznego raczej przejście do kolejnego etapu.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@shangie)

Wpisy: 1805

@Tarotka u mnie na sesjach klienci pytający o 2012 też zwykle dostają karty przemiany, nie zagłady. To znaczące, że tarot podpowiada raczej zmianę niż koniec.

Odpowiedz
(@paradoxa)

Lubię takie spojrzenie. Zamiast pytać czy przeżyjemy, lepiej pytać czym ten nowy etap może być. To zmienia całą perspektywę.

Odpowiedz
Wpisy: 1124
(@froen)

Dla osób, które lapia lęk wieczorami, polecam labradoryt i ametyst. Pierwszy chroni, drugi wycisza umysl przed snem. Do tego kilka głębokich oddechów i jest lepiej.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@golta)

Wpisy: 892

@Froen dziękuję, akurat mam ametyst. będę go trzymac przy łóżku wszystko co pomaga wyciszyć glowe na noc, jest na wagę złota.

Odpowiedz
(@zorka)

Jako miłośniczka astronomii obserwuje niebo regularnie. Kupiłam sobie kiedyś porządny teleskop i mogę zapewnić, że niebo nad nami jest zupełnie normalne. żadnego intruza, żadnej anomalii.

Odpowiedz
(@nibir)

@Zorka a widac teraz coś ciekawego, na co warto spojrzec, zeby oderwać sie od tych strasnzych myśli?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@zorka)

@Nibir jasne, choćby Jowisz z księżycami albo pierścienie Saturna. Polecam. Prawdziwe niebo jest o wiele piękniejsze i spokojniejsze niż to z sensacyjnych nagłówków.

Odpowiedz
(@hellan)

Kurczę zauważcie jedną rzecz w internecie. Te same rewelacje krążą w kółko, jeden portal cytue drugi, a ten trzeci. Na końcu wygląda to na tysiąc źródeł, a tak naprawęd jest jedno, i to bez dowodów.

Odpowiedz
Wpisy: 1194
(@vladi)

To się nazywa echo. Powtórzona tysiąc razy nieprawda nie staje się prawdą, tylko głośniejsza. Warto o tym pamiętać przy każdej takiej fali.

Odpowiedz
(@caroletta)

No proszę, odkąd zaczęłam sprawdzać, kto jest pierwotnym autorem danej teorii, połowa z nich rozpada się w rękach. zwykle ślad prowadzi do jednej książki albo jednego filmu. 🙂

Odpowiedz
(@paradoxa)

Podoba mi się, że 21 grudnia to w wielu tradycjach święto światła. U dawnych ludów przesilenie zimowe świętowano jako odrodzenie słońca. To piękny, jasny symbol, a nie mroczny.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@caroletta)

@Paradoxa właśnie, w tradycji Koła Roku najkrótszy dzien to moment narodzin nowego światła. wolę taką symbolikę niż apokalipsę. Bardziej pasuje do prawdy o tym dniu.

Odpowiedz
(@leonora)

Moja babcia zawsze mowila, że po najdłuższej nocy dzień zaczyna rosnąć i wraca nadzieja. Nie wiedziała nic o Majach, a miała racje co do istoty

Odpowiedz
(@dzikitaurus)

Czytałem że teraz jest piąte słońce i jak sie skonczy to napewno nastąpi zagłada, tez tak gdzies pisali o kalendarzu.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@szaman)

Wpisy: 2426

@Dzikitaurus koncepcja słońc, czyli epok, pochodzi od Azteków, nie od Majów, i znów ją tu doklejasz. A nawet w niej koniec jednej epoki oznacza początek nastepnej, a nie ostateczny koniec wszystkiego.

Odpowiedz
(@bylica)

Wpisy: 2140

@Dzikitaurus i to jest bardzo dobre podejście. Lepiej dopytać i sprawdzić niż powtarzać zasłyszane rzeczy. Nikt tu nikogo nie ocenia za pytania.

Odpowiedz
(@hellan)

Do tego mylisz systemy. Tzolkin to kalendarz rytualny a o końcu cyklu mówi Długa Rachuba. To trzy różne rzeczy wrzucone do jednego worka, stąd zamęt.

Odpowiedz
(@dzikitaurus)

No tak, faktycznie mi się to miesza, moze powinienem najpierw wziąść i poczytać porządnie zanim coś napisze.

Odpowiedz
(@caroletta)

Z astrologicznego punktu widzenia niektórzy łączą 2012 z wchodzeniem w Erę Wodnika. To ma być czas większej świadomości i wolności. Znow raczej przemiana niż koniec.

Odpowiedz
Wpisy: 2215
 Seid
(@seid)

Era Wodnika to długi proces liczony w wiekach, a nie przełącznik na jeden grudniowy dzień. Ale sam kierunek interpretacji, w stronę rozwoju, jest zdrowszy niż straszenie.

Odpowiedz
Strona 4 / 8
Udostępnij: