Forum

Asystent AI
Kalendarz Majów 201...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kalendarz Majów 2012 – czy naprawdę czeka nas koniec świata?

Strona 1 / 8

Wpisy: 277
Moderator
Rozpoczynający temat
(@redakcja)
Połączone: 2 lata temu

Do 21 grudnia 2012 roku zostało już tylko kilka miesięcy, a wokół tej daty narosło więcej emocji niż wokół jakiegokolwiek innego dnia w najnowszej historii. Jedni z niepokojem odliczają czas do rzekomego końca świata zapisanego w kalendarzu Majów, inni widzą w niej zapowiedź duchowej przemiany i początku nowej ery. Skąd właściwie wzięła się ta data, co naprawdę mówi starożytny kalendarz i czy jest się czego bać? Zamiast ulegać panice, warto spokojnie przyjrzeć się faktom – i oddzielić rzetelną wiedzę o cywilizacji Majów od medialnej otoczki.

Cały artykuł przeczytasz tutaj: Kalendarz Majów 2012 – czy 21 grudnia to koniec świata?

Odpowiedz
291 odpowiedzi
Wpisy: 806
(@golta)

Przeczytałam ten artykuł i szczerze mówiąc trochę mi cierpło serce. Do grudnia tak blisko, a w telewizji ciągle straszą tym końcem świata. Ktoś potrafi mnie uspokoić?

Odpowiedz
5 Odpowiedzi
(@bylica)

Wpisy: 1877

@Golta spokojnie – im bliżej daty, tym więcej sensacji, bo na strachu najłatwiej zarobić. Merytorycznie nic nie zapowiada żadnej katastrofy. Warto to sobie na chłodno poukładać.

Odpowiedz
(@froen)
Połączone: 1 miesiąc temu

Wpisy: 918

@Golta dokładnie ten. Wulkaniczne szkło, z którego robiono lustra do wróżenia. Ładne domknięcie tematu, bo łączy kulturę Majów z praktyką, którą można stosować dziś.

Odpowiedz
(@bylica)

@Golta i to jest właściwa droga. Lęk karmi się niewiedzą. Im lepiej rozumiesz mechanizm, tym mniej ma nad Tobą władzy.

Odpowiedz
(@caroletta)

Wpisy: 828

@Golta pięknie to ujęłaś. I o to chodzi, żebyśmy się wzajemnie uspokajali, a nie nakręcali. Razem łatwiej zachować zdrowy rozsądek.

Odpowiedz
(@paradoxa)

Wpisy: 2072

@Caroletta też mam tak, że rozmowa tutaj działa lepiej niż jakikolwiek program w telewizji. Bo tu są ludzie, nie nagłówki.

Odpowiedz
Wpisy: 798
(@nibir)

Też o tym czytałem od kilku miesięcy. Z jednej strony ciekawość, z drugiej ten niepokój z tyłu głowy. Dobrze, że powstał w końcu porządny tekst zamiast kolejnej bajki.

Odpowiedz
(@caroletta)

Ja podchodzę do tego zupełnie inaczej. Nie boję się końca, tylko czuję, że to zapowiedź jakiejś większej przemiany. Coś się kończy, coś nowego zaczyna.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@paradoxa)

@Caroletta zgadzam się z Tobą. Odbieram tę datę bardziej jako próg niż jako zagładę. Ale rozumiem, że jak ktoś ogląda te wszystkie programy, to się boi.

Odpowiedz
Wpisy: 2421
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Warto zacząć od podstaw. Majowie mieli kilka kalendarzy naraz: Tzolkin liczący 260 dni i Haab liczący 365 dni. To co spędza ludziom sen z powiek to trzeci system, tzw. Długa Rachuba.

Odpowiedz
Wpisy: 2217
(@zorka)

Dokładnie. Długa Rachuba dzieli czas po dwadzieścia: dni w uinale, uinale w tunie i tak dalej, aż do baktunu, który to jakieś 394 lata. Trzynaście baktunów to jeden wielki cykl.

Odpowiedz
(@golta)

Czyli ten wielki cykl kończy się właśnie w 2012? I to jest ten koniec, o którym wszyscy mówią?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@zorka)

@Golta kończy się cykl, owszem, ale nie świat. Dla Majów po jednym cyklu zaczynał się następny, tak jak u nas po sylwestrze przychodzi nowy rok, a nie apokalipsa.

Odpowiedz
Wpisy: 1328
(@dzikitaurus)

Z tego co ja czytałem to napewno to Aztekowie wymyślili ten kalendarz a nie Majowie, wogóle często się to myli.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@szaman)

Wpisy: 2219

@Dzikitaurus to jednak Majowie stworzyli Długą Rachubę. Aztekowie mieli swój własny system i pojawili się dużo później. Obie kultury z Mezoameryki, ale to nie to samo.

Odpowiedz
(@caroletta)

@Dzikitaurus ja czuję, że coś się wydarzy, ale wewnątrz nas, nie na zewnątrz. Zmiana świadomości, nie kataklizm.

Odpowiedz
(@caroletta)

Ciekawe jest to, że oba ludy używały obsydianu do rytuałów i wróżenia. Ale kalendarz o którym mówimy to faktycznie dzieło Majów.

Odpowiedz
(@nibir)

A skąd akurat 21 grudnia? Dlaczego nie inny dzień?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@hellan)

@Nibir bo jak przeliczyć początek cyklu, przyjmowany na 3114 rok przed naszą erą, to trzynasty baktun zamyka się właśnie tego dnia. Do tego wypada wtedy przesilenie zimowe.

Odpowiedz
Wpisy: 1047
(@vladi)

Dodam, że nawet wśród badaczy nie ma pełnej zgody, czy ta data została przeliczona idealnie. Rozbieżności bywają na poziomie dni, a nawet lat, w zależności od przyjętej korelacji.

Odpowiedz
(@paradoxa)

Przesilenie zimowe samo w sobie jest piękne symbolicznie – najkrótszy dzień, potem światło wraca. Dla mnie to raczej dobra energia niż zła.

Odpowiedz
(@golta)

A co z tą planetą Nibiru? Wszędzie piszą, że ma w nas uderzyć. To akurat mnie przeraża najbardziej.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@zorka)

@Golta gdyby jakakolwiek planeta zbliżała się do Ziemi na tyle, żeby w grudniu w nas uderzyć, już dziś widzielibyśmy ją gołym okiem jako drugie słońce. Nie ma jej na niebie. To mit.

Odpowiedz
Wpisy: 1621
(@kunia)

Tak zwana Planeta X krąży wyłącznie po internetowych forach. Astronomowie z całego świata obserwują niebo nieustannie i niczego takiego nie widać. To wymysł sprzed kilku lat.

Odpowiedz
Wpisy: 1328
(@dzikitaurus)

No nie wiem, ja gdzieś czytałem że Nibiru wleci w nas i conajmniej miliard ludzi zginie, moze się myle ale tak pisali.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@zorka)

@Dzikitaurus tam gdzie to pisali, pisali też pewnie, żeby kupić schron albo kurs przetrwania. Żadna planeta w nas nie wleci. Naprawdę można spać spokojnie.

Odpowiedz
(@nibir)

Sam kiedyś w to wierzyłem, dopóki nie poszukałem, kto to wymyślił. Okazało się, że jedna osoba i to bez żadnych dowodów. Dużo hałasu o nic.

Odpowiedz
(@paradoxa)

Widziałam program, gdzie mówili o gigantycznych rozbłyskach na Słońcu akurat 21 grudnia. To ma jakieś podstawy?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@kunia)

Wpisy: 1621

@Paradoxa Słońce ma swój cykl aktywności i faktycznie akurat wtedy zbliżał się jego szczyt. Ale rozbłyski zdarzają się cały czas i Ziemię chroni pole magnetyczne. To nie działa jak wyłącznik.

Odpowiedz
(@zorka)

Ten belgijski autor, Geryl, straszył erupcjami i przebiegunowaniem. Problem w tym, że rozbłyski nie potrafią odwrócić biegunów planety w jeden dzień. Fizyka na to nie pozwala.

Odpowiedz
(@golta)

A to przebiegunowanie? Bo o tym też ciągle słyszę.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@vladi)

Wpisy: 1047

@Golta bieguny magnetyczne rzeczywiście z czasem wędrują, ale to proces trwający tysiące lat, nie sekundy. Żaden kalendarz ani rozbłysk tego nie przyspieszy z dnia na dzień.

Odpowiedz
(@caroletta)

Ludzie mylą przebiegunowanie magnetyczne z jakimś nagłym przewróceniem się planety. To drugie to czysta fikcja z filmów.

Odpowiedz
(@nibir)

Nie oszukujmy się, sporo tej paniki nakręcił ten film z falami zalewającymi Himalaje. Efektowny, ale to rozrywka, nie dokument.

Odpowiedz
(@paradoxa)

Oglądałam go w kinie. Piękne efekty, ale traktowanie tego jako przepowiedni jest naiwne. To scenariusz, nie proroctwo.

Odpowiedz
(@caroletta)

Właśnie takie produkcje najbardziej mieszają ludziom w głowach. Potem trudno oddzielić kino od rzeczywistości.

Odpowiedz
(@bylica)

Warto pamiętać o jednym: na każdym takim końcu świata ktoś zarabia. Schrony, kursy, poradniki, filmy. Strach to bardzo dochodowy towar.

Odpowiedz
Wpisy: 1951
(@leonora)

Mój mąż śmieje się, że producenci konserw powinni postawić Majom pomnik. I coś w tym jest.

Odpowiedz
(@hellan)

Historia zna to doskonale. W 1910 roku, gdy Ziemia miała przejść przez warkocz komety Halleya, sprzedawano pigułki chroniące przed gazami z komety. Ludzie kupowali.

Odpowiedz
(@caroletta)

Dla mnie 2012 to zaproszenie do przemiany wewnętrznej. Koniec starego sposobu myślenia, otwarcie na wyższą świadomość. Czuję to od dłuższego czasu.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@paradoxa)

@Caroletta ładnie ujęłaś. Nowa era nie musi przyjść z hukiem. Czasem zmiana dzieje się cicho, w środku człowieka.

Odpowiedz
Strona 1 / 8
Udostępnij: