Forum

Asystent AI
Szamanizm, 40 000 l...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Szamanizm, 40 000 lat tradycji wtajemniczenia i ukryte szkoły mistrzów

Wpisy: 54
Rozpoczynający temat
(@kamien767)
Połączone: 19 lat temu

Wiecie co, przez te wszystkie lata nic się tak naprawdę nie zmieniło. Zawsze byli tacy, którzy wiedzieli więcej niż reszta, więcej niż ten szary tłum. I dziś jest dokładnie tak samo, są wtajemniczeni i są profani. Tyle że teraz mamy więcej pułapek, więcej błyskotek i zabawek, które wciągają człowieka w świat pozorów i złudzeń. Wiedzących jest niewielu, to fakt.

Ten współczesny świat ogłupia w zastraszającym tempie, nie daje przestrzeni na prawdziwy rozwój, zniewala gotowymi schematami i wzorcami osobowości. Szamani z biegiem czasu ewoluowali w magów i kapłanów, zawsze skupiali wokół siebie garstkę uczniów, nigdy tłumy. I funkcjonują do dziś, nauczając najwyższych praktycznych umiejętności: władania sobą, innymi i zjawiskami.

Istnieje ukryta szkoła, coś w rodzaju uniwersytetu dla szamanów i magów, bez żadnej oficjalnej nazwy. Niezwykle skuteczna jeśli chodzi o osiaganie celów zyciowych. Oparta na najstarszej tradycji szamańskiej, na wiedzy przekazywanej od Mistrza do Ucznia poprzez święte misteria i rytuały. Absolwentów tej szkoły nie ma wielu, bo ukończenie jej to nie przelewki.

Przyjmujemy wyłącznie osoby poważnie zainteresowane. Obowiązują egzaminy wstępne. Jeśli chcesz się ubiegać o przyjęcie, napisz tutaj w wątku o swoim zainteresowaniu, a przekażę dalsze informacje.

Szkoła Szamanów i Szamanaek, masz szansę zdobyć tę unikalną, praktyczną wiedzę!

Odpowiedz
36 odpowiedzi
Rozpoczynający temat
(@kamien767)

Wiecie co, jak się na to wszystko patrzy z pewnym dystansem, to widać jedno: ludzie są po prostu głodni prawdy. I nie ma w tym nic dziwnego. Karmi się nas od lat taką medialną papką, w której treści wartościowych jak na lekarstwo, a za to ogłupiania i chaosu w nadmiarze. Taka dieta, zamiast dawać siły i jakiś porządek w głowie, wpędza człowieka w niestrawność duchową, żeby nie powiedzieć gorzej.

I właśnie dlatego to co robimy, to odpowiedź na ten ogromny głód. Organizmu biologicznego nie da się przecież długo oszukiwać, prawda? Z duchowym jest tak samo. Możesz wciskac człowiekowi byle co, ale on i tak poczuje w końcu, że coś mu nie gra, że czegoś mu brakuje. A jeśli przez długi czas nie dostanie tego właściwego „pokarmu”... no to zaczyna się degradacja, albo wręcz jakiś obłęd. Dosłownie lub w przenośni, ale zawsze to samo.

Odpowiedz
Wpisy: 230
(@swietlista-zrodlo)

no właśnie, i gdzie ten mistrz się podział? bo jakoś go nie widzę 🙂

Odpowiedz
25 Odpowiedzi
(@kamien767)

@swietlista_zrodlo bo przecież nie bardzo rozumiem o co ci chodzi...

Odpowiedz
(@swietlista-zrodlo)

@kamien767 no właśnie o tego mistrza ze szkoly szamańskiej 🙂

Odpowiedz
(@kamien767)

@swietlista_zrodlo a po co ci właściwie taki mistrz szkoły szamańskiej...

Odpowiedz
(@swietlista-zrodlo)

@kamien767 no dobra, ale co to właściwie znaczy „poznawać mistrzów”? Każdy może się tak nazwać...

Odpowiedz
(@marek-98)

Wpisy: 92

@swietlista_zrodlo no dobra, ciekawe... ale może coś więcej o tym mistrzu? Bo skoro info o szkole trafiło tu na forum, to rozumiem że jakoś nie jest aż tak tajna i ukryta. Poza tym prawdziwy mistrz chyba nie ma potrzeby chować sie w cieniu 🙂 chętnie usłyszę więcej szczegółów na ten temat

Odpowiedz
(@kamien767)

@marek_98 no właśnie, wszystko co trzeba wiedziec jest już tu napisane, wyżej w tym wątku. Poczytajcie uważnie to co już zostało powiedziane i sami dojdziecie do tego czego szukacie 🙂

Odpowiedz
(@swietlista-zrodlo)

@kamien767 no litości, ja nie potrzebuję żadnego mistrza żeby wiedzieć co mi w życiu niezbędne 🙂 mam to co mam i jestem z siebie zadowolona.

poza tym przejrzyj inne wątki, to zobaczysz ze ten temat był już omawiany. nara

Odpowiedz
(@marek-98)

Wpisy: 92

@swietlista_zrodlo no właśnie, trochę mało tego zostało pokazane, szkoda... to co jest reklamowane jawnie a ukryte w szczegółach, zawsze jakoś tak mgliście wychodzi, a co nie jest jasne to i tak pozostaje mroczne 😛 dzieki, ale i tak wiem tyle ile wiem, czyli wystarczająco niewiele

Odpowiedz
(@kasia-44)

Wpisy: 7

@marek_98 właśnie, i mnie też coś podobnego chodzi po głowie... shamann jakoś nieodparcie przywołuje mi skojarzenie z shawmanem 🙂

Odpowiedz
(@kamil-11)
Połączone: 18 lat temu

Wpisy: 101

@swietlista_zrodlo hej, poczekaj zanim odejdziesz 🙂

Słuchaj, myślę że trochę niesprawiedliwie go atakujecie, tylu na jednego to nie fair...

Mam pewien pomysł jak szaman mógłby udowodnić swoje możliwości. Gdzieś w sieci są fotografie zaginionych osób, chyba ze cztery. Moim zdaniem dwie, może trzy z tych osób wciąż żyją. Co gdyby szaman spróbował je odnaleźć i dał nam znać kiedy wrócą do domów?

Wszyscy by na tym skorzystali, zaginieni wrócoliby do rodzin, wy uwierzylibyście w jego zdolności, a on sam by udowodnił na co go stać. Chyba nikt by nie narzekał na taki wynik?

Odpowiedz
(@kasia-44)

@kamil_11 stąd naprawdę ciekawy pomysł 🙂 ja ze swojej strony mam jeszcze jedną prośbę do tego MISTRZA (bo prawdziwy przecież nigdy nie odmawia...) żeby dał mi jakiś znak, wskazówkę, kierunek w którym powinnam podążać. Takie coś intuicyjnego, może przez sen tej nocy, jeśli to możliwe. No i jesli mi sie uda to na pewno tu napiszę co z tego wyszło!

pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz
(@kasia-44)

@kamil_11 a tak serio to naprawdę warto tam zajrzeć i popatrzeć na te zdjęcia...

Odpowiedz
(@blekitnywir49)

Wpisy: 151

@kamil_11 no właśnie, Cichocki poruszył ciekawą kwestię, ale myślę że trochę mija się z sednem tego czym jest szamanizm.

Szaman nie jest tropicielem ani detektywem, to nie jego rola i nigdy nie była. To jakby poprosić mnicha tybetańskiego żeby przyszedł naprawić ci piec gazowy... każdy ma swoje zadanie i swoje miejsce w tym wszystkim.

A to pytanie o „szóstkę” to ciekawy punkt, bo gdyby szaman mógł robić takie rzeczy na zawołanie, to już dawno by zasiadał w zarządach banków, a nie prowadził swojej praktyki 🙂

No i ta kwestia zaginionych... Cichocki zakłada że ci ludzie chcą wrócić. Ale to wcale nie jest takie oczywiste. Czasem człowiek odchodzi bo chce odejść, bo gdzieś indziej czuje że jest jego miejsce. „Dom” to pojęcie znacznie głębsze niż adres zameldowania, a szaman wie o tym chyba lepiej niż ktokolwiek inny.

Pozdrawiam Cichockiego

Odpowiedz
(@swietlista-zrodlo)

@blekitnywir hm, nie do końca rozumiem o co chodzi z tym wyzwaniem... bo jeśli o to chodziło, to raczej niezbyt trafiony pomysł. Szaman robi to co robi i robi to dobrze, to nie jest żaden konkurs na poszukiwacza zaginionych.

No i pozdrowienia dla PPO :))

Odpowiedz
(@zrodlo154)

Wpisy: 4

@swietlista_zrodlo hej, wcisnę się na chwilkę, sory że nie na temat 🙂

wybieram się w podróż za granicę więc do zobaczenia tu za mniej więcej miesiąc! mam nadzieję że dolecę i przylecę szczęśliwie 😀

pozdrawiam wszystkich serdecznie, a dla Ciebie całuski zdmuchnięte z dłoni! :*

pa pa!

Odpowiedz
(@blekitnywir49)

@swietlista_zrodlo tak, Ewo, no właśnie... to trochę jak z tą klasyczną pokusą „jeśli jesteś Synem Bożym, rzuć się w dół”. Jezus się nie dał, bo nie miał czego udowadniać i chyba to jest klucz do tego co tu widzimy.

Ktoś kto naprawdę coś sobą reprezentuje, kto ma głębię i doswiadczenie, nie musi tego demonstrować na pokaz tylko dlatego że ktoś go prowokuje. Prawdziwa moc nie potrzebuje widowni...

Nasz Shaman złożył tu konkretną propozycję i każdy może z niej skorzystać albo nie. To zależy od czyjejś własnej drogi i gotowości. I tyle tak naprawdę.

Odpowiedz
(@swietlista-zrodlo)

@blekitnywir no właśnie, może zamiast tej słownej przepychanki powinni wziąć różdżki i się pojedynkować 😀 nie wiem czy to jakiś osobisty konflikt, czy „starcie szkół”, ale trochę mi to Harrego P. przypomina, serio.

W każdym razie jeśli chodzi o Szamana, to trafili jak kulą w płot. Ten człowiek nawet dla mnie jest sporym wyzwaniem, i to w jak najbardziej pozytywnym sensie tego słowa.

Odpowiedz
(@blekitnywir49)

@swietlista_zrodlo no właśnie, taki pojedynek różdżkami mógłby być widowiskowy 🙂 Szaman kontra Mag... to mogłoby przypominać coś w stylu Crowley kontra Yeats, wyobrażasz to sobie?

A co do trafienia jak kulą w płot w przypadku Szamana, to całkowicie sie zgadzam. Ten człowiek to dla mnie też niemałe wyzwanie, i mowie to w najlepszym mozliwym sensie. Takich postaci tu nie ma wiele.

No i masz rację z tymi forami internetowymi... nigdy nie wiadomo, co się tu znajdzie. Trochę jak te słynne fasolki Bertiego Botta ze wszystkich smaków, raz trafia się coś wspaniałego, raz coś co lepiej wypluc...

Odpowiedz
(@kamil-11)

Wpisy: 101

@swietlista_zrodlo

Nie do końca rozumiem po co ta cała obrona tutaj. Szczerze mówiąc zależy mi żeby dobrze wyszło na tym wszystkim każdemu, nawet szamanowi. Bo jeśli ktoś potrafi wejść w stan zbliżony do transu, to odczytanie przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości to naprawdę żadna wielka sztuka. Tego uczą na zwykłych kursach rozwijania umysłu, w metodzie silvy i podobnych podejściach opartych na wizualizacji. to nie jest żadna tajemna wiedza dostępna tylko nielicznym.

Jeśli jest inaczej, to przepraszam, ale wszelkie okrzyki w obronie traktuję po prostu jako nakręcanie zainteresowania jakimś kursem czy innym interesem.

Co do walki... mam swoje lata i jeśli nie muszę, to po prostu nie walcze. Poza tym niegrzeczne jest ocenianie innych stawiając siebie w roli autorytetu, bo to świadczy o braku pokory.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem.

Odpowiedz
(@blekitnywir49)

@kamil_11 słuchaj, ja tu nie biorę nikogo w obronę, po prostu nie podoba mi się sposób w jaki to zostało napisane. Nie chodzi mi o popieranie Shamana jako takiego, tylko o to żeby powiedzieć wprost co myślę o formie tego ataku.

Co do chęci dobra dla wszystkich... hmm, wątpię szczerze.

Tak, wejście w trans otwiera dostęp do różnych wymiarów czasu, to fakt. Ale osoby które choć trochę się w tym orientują wiedzą dobrze, że nie da się z tego korzystać na zawołanie kiedy się chce. Świat duchowy rządzi się własnyni prawami i nie pyta nas o zdanie.

A co do tych kursów silvy i wizualizacji... naprawdę sądzisz, że to jest ten sam poziom? Pytam serio, bo ciekawi mnie w jakim czasie niby można tam osiagnąc tak zaawansowane stany? W dwa tygodnie, miesiąc? To brzmi jak ten magiczny różdżkokształt z Harry'ego Pottera.

Ja nie krzyczę, po prostu wypowiadam się na forum dyskusyjnym i na tym właśnie polega jego sens.

Co do walki i prowokacji, masz rację że nie warto walczyć. Tylko po co w takim razie pisać rzeczy które wyraźnie mają kogoś zdenerwować?

I jeszcze jedno, insynuowanie innym nikczemnych pobudek to też nie jest przejaw pokory. To trochę jak pluwanie zza węgła.

Ja osobiście nie czuję się urażona, odróżniam forum od prawdziwego życia 🙂

Odpowiedz
(@swietlista-zrodlo)

@kamil_11 nie mogę się tu nie odezwać, bo to co piszesz trochę mija się z sednem.

Dlaczego niby szaman miałby wchodzić w trans, skoro według wielu świadectw duchową rzeczywistość można po prostu... poczuć? Bez kursów, bez szkół, wystarczy lekko skierować na to uwagę i być otwartym. To coś co jest w środku, nie trzeba się na to specjalnie przestrajać metodami silvy ani innymi technikami.

I przy okazji, jeśli porownujesz szamana do maga to warto wiedzieć, że różnica między tymi dwiema ściezkami jest naprawde ogromna, prawie przepaść. Nie można ich wrzucać do jednego worka.

Trans i głęboka medytacja u szamana to nie jest żadne poszukiwanie wizji na kursie doskonalenia umysłu. to narzędzie do kontaktu z mocami natury, do pracy w świecie duchowym, do odkształcania rzeczywistości. Dla takiej osoby świat duchowy jest obecny non stop, w dzień i w nocy, nie przywołuje się go raz na tydzień na zajęciach...

No i te 68 lat brzmi może imponująco, ale serio, nigdy nie spotkałeś nikogo kto miał ten rodzaj głębokiego, naturalnego związku z siłami natury? Skąd taki wniosek, że szaman musi się jeszcze uczyć widzenia tego co Ty opisujesz jako prosty „drobiazg” 🙂

Odpowiedz
(@kasia-44)

@kamil_11 no ja też nie miałam zamiaru nikogo urażać... bardziej chciałam trochę sprowokować do myślenia 🙂

ale zauważcie, że nasz szaman milczy jak zaklęty, ani słowa nie piśnie. czytałam gdzieś kiedyś że są tacy, którzy właśnie nie ujawniają się publicznie i to samo w sobie jest pewnym mistrzostwem... mistrzostwem POKORY właśnie, jak tu pisze Cichocki.

i myślę że to ma sens, bo naprawdę wielka wiedza i wielkie umiejetności chyba zawsze idą w parze z głęboką pokorą. nie inaczej.

pozdrawiam wszystkich ciepło 🙂

Odpowiedz
(@blekitnywir49)

@kasia_44 no właśnie, Shaman zamieścił tu swoją informację i wyraźnie dał do zrozumienia, że kogo temat interesuje bardziej, może się odezwać bezpośrednio tutaj w wątku albo poszukać go na własną rękę. Nie ma więc szczegolnego powodu, żeby śledził te dywagacje na swój temat... i ma do tego pełne prawo, moim zdaniem. Milczenie to nie słabość, czasem to właśnie wyraz tej pokory, o której ty sama piszesz.

Jeśli naprawdę chcesz się czegoś dowiedzieć, to opisz to tutaj, może ktoś odpowie 🙂

Odpowiedz
(@ksiezyc720)

Wpisy: 12

@blekitnywir właśnie o to chodzi, że naprawdę wyjątkowi ludzie po prostu nie przywiązują wagi do cudzych opinii na swój temat. Mają w sobie ten rodzaj spokoju, który sprawia, że uszczypliwe pytania czy prowokacje ich nie ruszają. Nie muszą nic udowadniać, bo wiedzą kim są i co wiedzą... a przy tym rozumieją, że każdy ma prawo szukać własnej drogi i dochodzić do rzeczy po swojemu.

Milczenie w takim przypadku mówi samo za siebie i jest naprawdę wymowne 🙂

Pozdrawiam serdecznie wszystkich, których te tematy są bliskie sercu tak jak moje.

Odpowiedz
(@ksiezyc720)

Wpisy: 12

@blekitnywir hej, po prostu zapomniałam dopisać do poprzedniego wpisu 🙂

Odpowiedz
Wpisy: 1
(@aura993)

szamanizm to naprawdę fascynujący temat i czuję, że to zaledwie czubek góry lodowej jeśli chodzi o to co można w tym kierunku zgłębić... bardzo chciałabym iść dalej tą ścieżką, ale nie przez internet. jeśli ktoś ma podobne odczucia albo wie jak inaczej można nawiązać kontakt w tej sprawie, to piszcie śmiało tutaj w wątku, chętnie porozmawiam 🙂 wierzę, że to temat poważny i zasługuje na coś więcej niż tylko wymianę słów na forum

Odpowiedz
Wpisy: 8
(@zielonakrysztal)

no i co, jak ci tam idzie z tym szamanizmem? 🙂

Odpowiedz
Wpisy: 43
(@umysl294)

hej, no właśnie mam pytanie bo mnie to bardzo ciekawi... gdzie w ogóle ta szkoła sie mieściła 40 tysięcy lat temu? 🙂

Odpowiedz
4 Odpowiedzi
(@swietlista-zrodlo)

@umysl294 hej, a swoją drogą czy nie korzystałeś wtedy ze swojej słynnej metody z młotkiem i prześcieradłam? 😉 bo jakoś mi to umknęło w pamięci 😀

A tak w ogole to cześć i pozdrawiam!

Odpowiedz
(@umysl294)

@swietlista_zrodlo haha no pamiętam! ta słynna terapia z naszej rodziny to był naprawdę niezły pomysł, szczególnie jak trzeba było cos zrobic z natrectwami u tych Jansonów od nas z sąsiedztwa 😀 pozdrawiam cieplutko!

Odpowiedz
(@swietlista-zrodlo)

@umysl294 hm, widzę że nie bardzo potrafisz odróżnić żartu i sympatii od złośliwości 😉

Odpowiedz
(@umysl294)

@swietlista_zrodlo hej no spokojnie, ja też żartowałam 🙂 po prostu może trochę za bezpośrednio to wyszło... z hrabiną trzeba ą i ę jak widać ;D

Odpowiedz
Rozpoczynający temat
(@kamien767)

Jest taka wiedza, którą przekazywali szamani, magowie, lamowie, rishi i im podobni... i z tą wiedzą po prostu nie ma jak dyskutować. Nie dlatego, że ktoś tak postanowił, ale dlatego że to jest wiedza OBJAWIONA. Ona pochodzi z zupelnie innego źrodła niż nasze ludzkie rozumowanie.

To jest wiedza o tym, jak rzeczywistość wygląda naprawdę. Nie jak nam się wydaje, nie jak byśmy chcieli żeby wyglądała, ale jak JEST.

I pierwsza zasada tej wiedzy mówi mniej więcej tak: nie możesz poczuć procesu ani go zrozumieć przez jego zatrzymanie. Musisz z nim popłynąć, wtoić się w niego, stać się nim. To jedyna droga.

Kto próbuje zatrzymywać proces, ten nabije sobie guza... a może skończyć nawet gorzej. Życie nie lubi jak ktoś stawia mu się na drodze 🙂

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@umysl294)

@kamien767 no właśnie, tak samo jak każda inna „wiedza objawiona” 😀 nadaje się do d...

Odpowiedz
Udostępnij: