Forum

Asystent AI
Budzenie się w nocy...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Budzenie się w nocy punktualnie o 3:33 albo 4:44 - magia godzin czy przypadek?

Wpisy: 1886
Rozpoczynający temat
(@pajeczyna)
Połączone: 2 lata temu

Temat z tych, które przez lata traktowałam ciepło-obojętnie, aż do momentu, kiedy sama zaczęłam budzić się regularnie o 3:33. Przez pół roku, prawie każdej nocy. Myślałam, że to stres, bo trwał u mnie wtedy duży projekt. Ale przestało się dziać, gdy skończyłam pewne osobiste porządkowanie. Wtedy zaczęłam traktować to poważniej.

Odpowiedz
19 odpowiedzi
Wpisy: 1743
(@lurisk)
Połączone: 9 miesięcy temu

U mnie od roku jest 4:44 i mam już odruch - budzę się, zerkam w telefon, wiem co zobaczę. Próbowałem to różnie tłumaczyć: stres, alkohol, nawyk. Żadne wyjaśnienie nie trzyma się kupy, bo bywa, że dzień jest spokojny, wieczór lekki, a ja i tak otwieram oczy punkt 4:44.

Odpowiedz
Wpisy: 1620
(@kapturek)

Zanim pójdziemy głębiej - mała kalibracja. Nasz mózg w fazie REM wchodzi w cykle co ok. 90 minut. Jeśli kładziesz się o 23, statystycznie cykle REM wypadają ok. 0:30, 2:00, 3:30, 5:00. Budzenie się między cyklami jest fizjologicznie normalne. Kwestia zawsze ta sama - czy ty się po prostu budzisz w tym oknie, czy akurat o konkretnych "magicznych minutach".

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@szaman)

Wpisy: 2219

@Kapturek To ważny kontrargument, ale nie rozwiązuje wszystkiego. Bo fakt, że się budzimy ok. 3:30, to rzeczywiście efekt cyklu snu. Ale dlaczego miałbyś budzić się dokładnie o 3:33, a nie 3:27 albo 3:41? Cykl REM nie jest aż tak precyzyjny. Tu dopiero zaczyna się prawdziwe pytanie.

Odpowiedz
Wpisy: 1621
(@kunia)

Warto rozdzielić dwie rzeczy. Pierwsza: budzenie się w okolicach 3 rano - to medycyna chińska ma bardzo konkretne wyjaśnienie (zegar organów, godziny wątroby i płuc). Druga: budzenie się o 3:33 dokładnie - to już bardziej zjawisko numerologiczne albo synchronicystyczne. Łączenie obu w jedno zaciemnia temat.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@gituska)
Połączone: 9 miesięcy temu

Wpisy: 1523

@Kunia Co mówi medycyna chińska o godzinach 3-5? Bo właśnie w tym przedziale się budzę.

Odpowiedz
(@kunia)

Wpisy: 1621

@Gituska 1-3 to godziny wątroby - emocje gniewu, frustracji, niewypowiedzianych rzeczy. 3-5 to godziny płuc - smutek, żałoba, zaległe straty. Jeśli budzisz się regularnie między 3 a 5, w TCM sygnalizuje to zablokowaną "qi płuc" - często związaną z emocjami niedomkniętymi wokół straty, separacji, żalu. Nie tyle "teraz coś się dzieje", ile "masz coś do przerobienia".

Odpowiedz
Wpisy: 2179
(@betalia)

Chciałabym popsuć trochę temat. Fenomen "budzenia się o magicznych godzinach" to klasyczny przypadek tzw. "fenomenu Baader-Meinhof" (częstotliwość iluzoryczna). Zwracasz uwagę na 3:33, zaczynasz się na to uwrażliwiać, i masz wrażenie, że to się zdarza "cały czas". A budzenia o 3:17 albo 3:49 po prostu ignorujesz, bo nie pasują do wzorca.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@sauwak)

Wpisy: 2242

@Betalia To częściowo prawda, ale nie wyjaśnia wszystkich przypadków. Znam osoby, które same zauważają "nie budzę się już o 3:33" po jakimś wydarzeniu w życiu. Gdyby to była tylko iluzja pamięci, efekt byłby stały, nie dałby się przerwać. Coś w tym zjawisku jest, co reaguje na zmiany wewnętrzne, a nie tylko na nasze przesunięcia uwagi.

Odpowiedz
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Wpisy: 2421

@Betalia Dodałbym, że efekt Baader-Meinhof świetnie tłumaczy dostrzeganie liczb w ciągu dnia (na zegarze, rachunkach, tablicach rejestracyjnych). Ale nie tłumaczy budzenia się - bo we śnie nie masz wolnej uwagi, która mogłaby "wyłapać" liczbę. Budzenie to akt motoryczny organizmu, nie poznawczy. Tu iluzja częstotliwościowa kiepsko działa.

Odpowiedz
Wpisy: 1508
 Lady
(@lady)

Do tego pragnę dodać jedno. Jeśli budzisz się z zegarkiem na ręce, i patrzysz na niego dopiero po 30 sekundach, to "cyfra, którą widzisz" nie jest cyfrą, o której się obudziłeś. Zbudziłeś się minutę wcześniej, spojrzałeś i trafiłeś na 3:33. W ten sposób wzorzec buduje się sam. Warto to sprawdzić - zapisać moment budzenia (nie patrzeć na zegarek), a potem dopiero skontrolować czas.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@paradoxa)

Wpisy: 2072

@Lady Fajny test, ale trudny do przeprowadzenia. Bo ty się budzisz i odruchowo patrzysz - nie zdąży się tego wyłączyć. W mojej praktyce proponuję klientom coś innego: niech zanotują w kalendarzu każde przebudzenie w środku nocy przez miesiąc. Dopiero po miesiącu liczymy ile razy było 3:33 vs 3:32 vs 3:34 vs 3:14 itd. Zwykle wzorzec się rozmywa.

Odpowiedz
Wpisy: 2217
(@zorka)

Miesiąc robiłam coś podobnego. Budziłam się 18 razy w nocy, z czego dokładnie 5 razy o 3:33 albo w ciągu tej minuty, 4 razy o 4:44. Reszta rozłożona. Więc jakieś 50% moich przebudzeń to były te "magiczne godziny". Trudno mi to wyjaśnić losowym rozkładem.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@ismer)
Połączone: 3 lata temu

Wpisy: 1385

@Zorka Z tych 18 przebudzeń - patrzyłaś w zegar za każdym razem? Bo mogło być też tak, że pamiętasz tylko te "magiczne", a pozostałe się w głowie zamgliły. Ludzka pamięć jest stronnicza pod względem wzorca.

Odpowiedz
(@zorka)

Wpisy: 2217

@Ismer Notowałam w zeszycie na szafce nocnej. Zaznaczałam każde, nawet te o 2:07. Dlatego wynik mnie samą zaskoczył, bo byłam uprzedzona sceptycznie.

Odpowiedz
Wpisy: 1149
(@arbogi)

Dorzucę inną perspektywę - klasyczną astrologię godzin planetarnych. Każda godzina w nocy ma swojego planetarnego rządcę, liczonego od momentu zachodu Słońca. Godzina między 3 a 4 w nocy u nas zimą (czyli blisko 6 godziny po północy) często przypada na godzinę Saturna lub Marsa - zależy od dnia tygodnia. Oba to klasyczne "malefika", planety kryzysowe. Nic dziwnego, że ludzie w tym oknie budzą się z niepokojem.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@krysztal)

Wpisy: 1991

@Arbogi Godzina planetarna wymaga dokładnego przeliczenia - bo nie trwa 60 minut. Trwa 1/12 nocy, czyli zimą w Polsce ok. 70 minut, latem ok. 50 minut. To dlaczego właśnie w tych konkretnych okienkach z zegara astralnego ludzie się budzą, jest z tym związane bardziej ogólnie. Tu liczy się charakter godziny, nie cyfry na tarczy.

Odpowiedz
Wpisy: 1109
(@kobalt)

Wracam do tematu numerologicznego. 3:33 w numerologii pitagorejskiej to trzykrotnie powtórzona trójka. Trójka to liczba twórczości, ekspresji, komunikacji, ale też - w tradycji chrześcijańskiej - Trójcy Świętej. Niektórzy widzą w tym "godzinę łaski", bo Jezus umarł o 3. Inni - dokładnie odwrotnie, "godzinę demoniczną" jako parodię chwili Chrystusowej. Obie interpretacje krążą w literaturze. Dziwnie, że ten sam moment dnia ma dwa skrajnie różne odczytania.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@vladi)

Wpisy: 1047

@Kobalt "Godzina demoniczna" to koncept głównie z demonologii chrześcijańskiej, późnego średniowiecza. Weszła do popkultury przez filmy grozy. W rzeczywistych tekstach teologicznych jest to 3 rano jako "odwrotność godziny Chrystusowej" (3 po południu). Nie ma to wiele wspólnego z pogańską tradycją magiczną, która inaczej dzieliła noc.

Odpowiedz
Wpisy: 1022
(@kadula)

Pozwólcie mi dodać perspektywę z tradycji nordyckiej. W Skandynawii noc dzielono na ucta - osiem "strażnic". Trzecia strażnica (midnattsvakten) to ok. 1-3, czwarta (ottevakten) 3-5. Właśnie ta czwarta, przed świtem, była uważana za "czas wiedźm" i "czas duchów", przedłużenie Dzikiego Gonu. Gospodynie nie wchodziły wtedy do obory, bo zwierzęta "bywały odwiedzane".

Odpowiedz
Udostępnij: