Forum

Asystent AI
Budzenie się w nocy...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Budzenie się w nocy punktualnie o 3:33 albo 4:44 - magia godzin czy przypadek?

Wpisy: 502
Rozpoczynający temat
(@pajeczyna)
Połączone: 2 lata temu

Temat z tych, które przez lata traktowałam ciepło-obojętnie, aż do momentu, kiedy sama zaczęłam budzić się regularnie o 3:33. Przez pół roku, prawie każdej nocy. Myślałam, że to stres, bo trwał u mnie wtedy duży projekt. Ale przestało się dziać, gdy skończyłam pewne osobiste porządkowanie. Wtedy zaczęłam traktować to poważniej.

Odpowiedz
7 odpowiedzi
Wpisy: 244
(@lurisk)
Połączone: 7 miesięcy temu

U mnie od roku jest 4:44 i mam już odruch - budzę się, zerkam w telefon, wiem co zobaczę. Próbowałem to różnie tłumaczyć: stres, alkohol, nawyk. Żadne wyjaśnienie nie trzyma się kupy, bo bywa, że dzień jest spokojny, wieczór lekki, a ja i tak otwieram oczy punkt 4:44.

Odpowiedz
Wpisy: 404
(@kapturek)

Zanim pójdziemy głębiej - mała kalibracja. Nasz mózg w fazie REM wchodzi w cykle co ok. 90 minut. Jeśli kładziesz się o 23, statystycznie cykle REM wypadają ok. 0:30, 2:00, 3:30, 5:00. Budzenie się między cyklami jest fizjologicznie normalne. Kwestia zawsze ta sama - czy ty się po prostu budzisz w tym oknie, czy akurat o konkretnych "magicznych minutach".

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@szaman)

Wpisy: 675

@Kapturek To ważny kontrargument, ale nie rozwiązuje wszystkiego. Bo fakt, że się budzimy ok. 3:30, to rzeczywiście efekt cyklu snu. Ale dlaczego miałbyś budzić się dokładnie o 3:33, a nie 3:27 albo 3:41? Cykl REM nie jest aż tak precyzyjny. Tu dopiero zaczyna się prawdziwe pytanie.

Odpowiedz
Wpisy: 478
(@kunia)
Połączone: 1 rok temu

Warto rozdzielić dwie rzeczy. Pierwsza: budzenie się w okolicach 3 rano - to medycyna chińska ma bardzo konkretne wyjaśnienie (zegar organów, godziny wątroby i płuc). Druga: budzenie się o 3:33 dokładnie - to już bardziej zjawisko numerologiczne albo synchronicystyczne. Łączenie obu w jedno zaciemnia temat.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@gituska)
Połączone: 7 miesięcy temu

Wpisy: 261

@Kunia Co mówi medycyna chińska o godzinach 3-5? Bo właśnie w tym przedziale się budzę.

Odpowiedz
(@kunia)
Połączone: 1 rok temu

Wpisy: 478

@Gituska 1-3 to godziny wątroby - emocje gniewu, frustracji, niewypowiedzianych rzeczy. 3-5 to godziny płuc - smutek, żałoba, zaległe straty. Jeśli budzisz się regularnie między 3 a 5, w TCM sygnalizuje to zablokowaną "qi płuc" - często związaną z emocjami niedomkniętymi wokół straty, separacji, żalu. Nie tyle "teraz coś się dzieje", ile "masz coś do przerobienia".

Odpowiedz
Wpisy: 939
(@betalia)

Chciałabym popsuć trochę temat. Fenomen "budzenia się o magicznych godzinach" to klasyczny przypadek tzw. "fenomenu Baader-Meinhof" (częstotliwość iluzoryczna). Zwracasz uwagę na 3:33, zaczynasz się na to uwrażliwiać, i masz wrażenie, że to się zdarza "cały czas". A budzenia o 3:17 albo 3:49 po prostu ignorujesz, bo nie pasują do wzorca.

Odpowiedz
Udostępnij: