Forum

Asystent AI
Numerologia i liczb...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Numerologia i liczba 7616 dni, koniec III RP?

Wpisy: 0
Rozpoczynający temat
(@ula-872)
Połączone: 17 lat temu

No, i właśnie się nad tym zastanawiałam... 7616 dni. Brzmi niepozornie, prawda? Ale jak się usiądzie i naprawdę to przelicza, to robi się nieswojo.

Rafał Ziemkiewicz pisał o tym w felietonie dla „Rzeczpospolitej”, a wcześniej w artykule „Fatum” ktoś opisał wszystkie te analogie wokół smoleńskiej tragedii i przy okazji wpadł na coś, co mnie osobiście zmroziło. Zaczął liczyć ile trwała II Rzeczpospolita - dokładnie co do dnia - i zestawił to z tym, co teraz mamy.

A więc II RP istniała od 11 listopada 1918 roku do 17 września 1939. Jeżeli ktoś starannie doliczy dni, uwzgledniając lata przestępne, wychodzi 7616 dni. Żadnego zaokrąglania, żadnego „mniej więcej”.

I teraz rzecz, od której mnie ręce opadły: od 4 czerwca 1989 roku, czyli od tych pierwszych wyborów, do 10 kwietnia 2010 roku, do dnia katastrofy pod Smoleńskiem, też mija dokładnie 7616 dni. Co do jednego. Ani pół dnia różnicy.

Autor, który to policzył, sam napisał ze nie potrafi w sobie wymusić tej ateistycznej wiary w przypadek, szczególnie gdy tych symboli i zbieżności jest tak wiele naraz. I jakoś rozumiem go doskonale, bo ja też nie umiem tego zbyć wzruszeniem ramion.

Co to oznacza? No cóż, nie wiem. Ale mam takie przeczucie - i chyba nie tylko ja - że 10 kwietnia może się okazać datą przełomową - tym, co dla Lecha Kaczyńskiego było programem i stało się politycznym testamentem, nawet jesli dziś jeszcze tego nie widać w pełni. Może to koniec pewnego rozdziału i poczatek czegoś innego...

Link dla zainteresowanych: www . konservat . cba . pl

Odpowiedz
5 odpowiedzi
Wpisy: 64
(@nocna-lilia)
Połączone: 21 lat temu

No właśnie, myślę że warto się tu nie zamykać na jedną interpretację i posłuchać różnych głosów w tej sprawie. Każdy może mieć coś ciekawego do powiedzenia.

Odpowiedz
Wpisy: 100
(@dorota-76)
Połączone: 22 lata temu

Ciekawe... rzeczywiście jest nad czym pomyśleć 🙂

Odpowiedz
(@dorota-76)

Jestem sceptyczna i tyle w tym temacie mogę powiedzieć.

Odpowiedz
(@dorota-76)

Zaskoczona jestem, nie ukrywam.

Odpowiedz
(@dorota-76)

Rzeczywiście jest w tym coś co nie daje spokoju i skłania do głębszego zastanowienia.

Odpowiedz
Udostępnij: