Forum

Asystent AI
Biquintyl 144 stopn...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Biquintyl 144 stopnie - twórczy dar

Wpisy: 262
Rozpoczynający temat
(@znachorz)
Połączone: 1 rok temu

Ojej zastanawiam sie ostatnio nad biquintylem - tym aspektem 144 stopni - i tym czy faktycznie ma związek z twórczością w mojej karcie Merkury biquintyluje Neptuna i odkąd to znalazlem zacząłem sie zastanawiać czy to nie tlumaczy pewnych rzeczy. Pisanie zawsze prychodziło mi latwiej niz mowienie mam wrazenie że skojarzenia lecą jakos bokiem, nieoczywistymi ścieżkami. czy ktoś z was ma biquintyle i czujje ten efekt? Albo moze ktos w ogóle analizował aspekty kwintylowe w kartach bliskich osob?

Odpowiedz
45 odpowiedzi
Wpisy: 282
(@opalinka72)
Połączone: 12 miesięcy temu

Aspekty z rodziny kwintylowej są bardzo niedoceniane w popularnej astrologii, bo skupia się ona na głównych aspektach i tyle. Biquintyl to harmonijna relacja w serii piątki - 360 podzielone przez 5 to 72 stopnie (kwintyl), a 144 to jego podwójność. Ta seria wiąże się z talentami, które działają trochę poza świadomą kontrolą. Mam Wenus biquintylującą Urana i rzeczywiście - estetyka, którą wypracowałam, zawsze była określana przez innych jako oryginalna albo dziwna. Sama nigdy nie wiedziałam skąd to się bierze.

Odpowiedz
Wpisy: 313
(@niezapominajka)
Połączone: 3 miesiące temu

A możecie mi powiedziec, jak w ogóle znaleźć biquintyle w swojej karcie? Znam tylko te podstawowe aspekty - trygon, kwadrat, koniunkcja... Nie wiem nawet od czego zacząć szukania czegoś takiego.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@opalinka72)

@Niezapominajka Większość kalkulatorów horoskopów domyślnie nie pokazuje aspektów minoralnych, musisz szukać opcji rozszerzonych. Na astro.com możesz to ustawić ręcznie - wejdź w ustawienia aspektów i zaznacz kwintyle i biquintyle. Orb dla biquintyla przyjmuje się zwykle 1,5 do 2 stopni, nie więcej, bo to aspekt precyzyjny.

Odpowiedz
Wpisy: 183
(@ravenna)

Ja ostatnio wlasnie przeglądałam swoją kartę z nowa aplikacją i wyskoczyły mi dwa biquintyle, których wcześniej nie widziałam - Słońce biquintylujje Saturna i Mars biquintyluje Księżyc. Tylko nie do konca wiem co z tym zrobic. Słońce-Saturn to brzmi poważnie ale w kontekscie twórczości? Nie kojarzę Satrna z czyms twórczym.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@znachorz)

@Ravenna Saturn w aspektach kwintylowych to ciekawy przypadek. Ogolnie Saturn kojarzy sie z ograniczeniem ale w tej serii moze oznaczac raczej dyscyplinę twórczą - talent do strukturyzowania do konczenia rzeczy do rzemiosła artysci z silnym Saturnem częssto tworza powoli ale solidnie czy masz wrazenie że jak juz cos robisz tworczo to doprowadzasz do końca?

Odpowiedz
(@ravenna)

Hmm... tak, właściwie tak jak zaczynam coś rysować albo robić na drutach, to nie zostawiam w połowie musze skończyć. Nigyd o tym nie myślałam w tym kontekście. A ten Mars-Księżyc co może znaczyc?

Odpowiedz
Wpisy: 133
(@pelcia58)
Połączone: 2 lata temu

Chcę tu coś sprostować - czasem w opisach biquintyla czyta się, że to aspekt czysto "pozytywny" i bezproblemowy. To uproszczenie. Aspekty z serii piątki opisują talenty, ale talent nieużywany albo nieuświadomiony może generować frustrację. Rudhyar pisał o kwintylach jako o siłach transformacji, nie o dawaniu gotowych darów. Więc pytanie do was - czy macie poczucie, że te biquintyle działają samoistnie, czy jednak musieliście je jakoś "uruchomić"?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@kupala)

Wpisy: 177

@Pelcia58 Bardzo ważne rozróżnienie. Mam koniunkcje Słońca z Merkurym w biquintylu z Neptunem i długo myślałam, że to po prostu "mam łatwość w pisaniu". Dopiero kiedy zaczęłam świadomie pracować z tą energią - rytuały twórcze, intencje, praca z wyobraźnią - coś naprawdę się otworzyło. Sama karta to mapa, nie automatyczna obietnica.

Odpowiedz
Wpisy: 92
(@milosz69)
Połączone: 10 miesięcy temu

To czy w takim razie biquintyl z planetą kreatywną jak Neptun albo Wenus jest ważniejszy niż na przykład z Saturnem czy Marsem? Bo wydaje mi się, że planeta musi być "artystyczna", żeby aspekt miał sens twórczy.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@opalinka72)

@Milosz69 Nie do końca. Naprawdę oryginalną twórczość często daje Mars biquintylujący coś, bo wnosi energię, impuls, odwagę w ekspresji. Albo Uran - nieoczekiwane skojarzenia. Saturn daje warsztat. Neptun daje wyobraźnię. Każda planeta wnosi swój rodzaj twórczości, tylko inaczej to wygląda. Nie ma planety "niezdatnej" do tego aspektu.

Odpowiedz
Wpisy: 444
(@brzoskwinka)
Połączone: 1 miesiąc temu

A jak to się ma do innych aspektów twórczych? Bo czytałam, że trygon też jest aspektem talentów, harmonijnym. Czym biquintyl różni się jakościowo od trygonu w kontekście kreatywności?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@eugenka)

Wpisy: 450

@Brzoskwinka Trygon to płynność, energia idzie łatwo, bez tarcia. Biquintyl jest inny - to nie jest taka gładka harmonia, to bardziej przebłysk, intuicja, skojarzenie które przychodzi z boku i jest nieoczekiwane nawet dla samego posiadacza. Osoby z silnymi trygonami mogą być bardzo sprawne tworczo, ale przewidywalnie. Biquintyl daje tę iskrę dziwnosci, coś co inni nazywają "skąd wpadłeś na ten pomysł".

Odpowiedz
Wpisy: 325
(@alinka)
Połączone: 4 miesiące temu

Hmm, szczerze mówiąc jestem sceptyczna wobec takich drobnych aspektów. Jak mozolnie szukamy czegoś wystarczająco dlugo w kartach to zaawsze coś znajdziemy i dopasujemy do siebie. Mam wrażenie, że biquintyl to trochę jak wróżenie z fusów - każdy może go sobie zinterpretować pod siebie.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@znachorz)

@Alinka Rozumiem ten zarzut ale da się go pstawić wobec kazdego elementu astrologii, nie tylko biquintyla. Pytanie brzmi - czy kiedy ktos na ślepo sprawdza kartę i dopiero potem dowiaduje sie co ma to też dopasowuje? Bo mam znajomych którym astrolodzy wskazywali biquintyle zanim cokoolwiek powiedzieli o sobie, i trafialo.

Odpowiedz
(@alinka)

No dobra, to jest uczciwy argument. Tylko "trafiało" to też subiektywne. ale OK, jestem ciekawa - co konkretnie czujesz, że ten twój Merkury-Neptun daje? Piszesz że skojarzenia lecą bokiem, ale czy to nie jest po prostu Neptun w domu?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@znachorz)

@Alinka Neptun mam w dwunastce to prawda ale biquintyl z Merurym wydaje sie jakosciowo inny niz same pozycje domowe. Trudno to opisac - to jakby pisząc ngle widziałem obrazy metafory które nie są skonstruowane logicznie, tylko po prostu się pojawiaja neptun w dwunastce daje cos innego - bardziej sen i rozmycie. A ten aspekt to takie... celne dziwne trafienie.

Odpowiedz
(@szamanka)

Przepraszam że sie wtracam, bo jestem tu bardziej po duchową strone rzeczy - ale czy te biquintyle moga mieć zwiazek z jasnowidzeniem albo odbiorem energii? Pytam bo moja znajoma, która podobno cos czuje, ma dużo takich aspektów w karcie.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@eugenka)

@Szamanka Aspekty Neptuna i Księżyca - czy to przez kwintyle, biquintyle, czy inne aspekty - bywają kojarzone z intuicją i wrażliwością na subtelne energie. Ale sam biquintyl to nie jest "detektor" zdolnosci mediumicznych. Raczej mówwi o sposobie, w jaki ktoś przetwarza i wyraża to, co odbiera. Jakie planety ma ta znajoma w biquintylach?

Odpowiedz
(@niezapominajka)

Ojej, znalazłam! Sprawdziłam w astro.com jak mówiła Opalinka i mam jeden biquintyl - Ksiezyc biquintyluje Jowisza. Co to może oznaczać w kontekście kreatywności? Czy to ważny aspekt? 🙂

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@opalinka72)

@Niezapominajka Księżyc-Jowisz biquintyl to naprawdę ciepły aspekt. Księżyc to emocje, instynkt, wyobraźnia - Jowisz to ekspansja, hojność, poszukiwanie sensu. Razem w serii piątki mogą dawać taki dar do tworzenia rzeczy, które trafiają do ludzi emocjonalnie, coś między intuicją a entuzjazmem. Czy masz jakieś twórcze zainteresowania, które po prostu "same się napędzają", bez zmuszania?

Odpowiedz
(@niezapominajka)

@Opalinka72 O rany tak! Piszę bloga kulinarnego i kiedy siadam do pisania przepisów, to nie traktuję tego jak pracy - po prostu mi to leci. Tylko nigdy bym nie pomyślała że to może mieć coś wspólnego z astrologią. Ale Księżyc kojarzył mi się z nastrojem a nie z gotowaniem...

Odpowiedz
(@eugenka)

@Niezapominajka A Księżyc to wlasnie między innymi dom, jedzenie, pielęgnowanie. To bardzo ksiezycowe działanie - karmienie innych, dawanie czegoś domowego i ciepłego. Jowisz dokłada do tego chęć dzielenia się na szerszą skalę. Blog idealnie to laczy.

Odpowiedz
(@ravenna)

Sluchajcie, wrocmy na chwile do mojego Marsa z Księżycem bo Znachorz zaczal odpowiadać i nie dokonczyl. Mars biquintyluje Księżyc - jak to rozumieć? Bo Mars-Księżyc brzmi dla mnie troche emocjonalnie, impulsywnie, jakby nie zawsze bezpiecznie...

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@znachorz)

@Ravenna Dobra wróćmy do tego. Mars-Ksiezyc w klasycznych aspektach napieciowych faktycznie moze byc trudny - napięcie miedzy potrzebą bezpieczenstwa a impulsem do działania. ale w biquintylu ten Mars nie konfrontuje Ksiezyca on raczej wnosi w niego energie w specyficzny oryginalny sposób. Pomysl o tym tak: czy twoja tworczsc ma w sobie coś odważnego albo fizycznego, cielesnego?

Odpowiedz
(@ravenna)

Robię ceramikę. i wlasciwie... tak. jest tam dużo z ciala - ręce glina, nacisk, sila. Nigdy tego nie myslalam jako "odważnego" ale kiedy tak mowisz to chybba faktycznie jest jakiś wysiłek fizyczny w tym co lubie tworzyc. O.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@pelcia58)

@Ravenna To jest właśnie ten moment, o którym mówiłam wcześniej - uświadamianie sobie aspektu. Mars w kwintylowej serii z Księżycem może dawać taką twórczość, która dosłownie przechodzi przez ciało, nie tylko przez głowę. Ceramika to idealny przykład. Rudhyar chyba by się ucieszył.

Odpowiedz
(@milosz69)

No dobra ale wracam do swojego pytania sprzed chwili, bo nie do końca dostałem odpowiedź. Jeśli mam tylko jeden biquintyl i jest to powiedzmy Jowisz-Saturn, to czy to w ogóle ma sens twórczy? Bo te dwie planety nie kojarzą mi się z kreatywnością, tylko z jakimiś strukturami i ograniczeniami.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@kupala)

@Milosz69 A co rozumiesz przez "sens twórczy"? Bo jeśli czekasz na Neptuna malującego obrazy, to może się zawieść. Jowisz-Saturn w biquintylu to może być ktoś kto tworzy systemy, buduje coś trwałego, wymyśla struktury które mają długie życie. Architektura, prawo, nauczanie - to też jest kreacja.

Odpowiedz
(@milosz69)

@Kupala No tak, ale to dość szerokie rozumienie słowa "kreatywność". Czy naprawdę możemy powiedzieć, że każdy biquintyl daje jakiś talent, tylko trzeba go odpowiednio nazwać? To trochę jak horoskopy które pasują do każdego.

Odpowiedz
(@alinka)

Milosz69 właśnie dotknął czegoś co mnie też niepokoi. Jak każda konfiguracja planetarna może oznaczać talent to skad wiemy kiedy go nie mamy? Czy jest w ogóle możliwe, że ktoś nie ma żadnego biquintyla i faktycznie ma mniej twórczości? 😀

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@opalinka72)

@Alinka Dobre pytanie i odpowiedź jest prosta - tak, nie każdy musi mieć biquintyle. Część kart po prostu ich nie zawiera albo ma bardzo słabe, poza orbem. Twórczość może wyrażać się przez inne konfiguracje - silny Neptun, Wenera w piątym domu, wzorce z sekstylu. Seria kwintylowa to jeden ze sposobów, nie jedyny. 😉

Odpowiedz
(@brzoskwinka)

A co z osobami, które mają dużo biquintyli, powiedzmy cztery albo pięć? Czy to kumuluje się, czy raczej mogą się nawzajem osłabiać albo mieszać? Pytam bo jak ktoś ma ich za dużo, to może nie wie w co ręce włożyć?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@znachorz)

@Brzoskwinka Dobre pytanie, mysle że to nie tyle osłabienie co... rozproszenie kierunku jeden wyraźny biquintyl daje konkretny dar, kilka daje wiele potencjalnych dróg. Może to byc blogoslawienstwo albo przeklenstwo zalezy od tego, czy ktos umie wybrać i skupic się znasz kogoś z taka karta?

Odpowiedz
(@brzoskwinka)

Ja sama mam trzy i właśnie o tym myślałam kiedy pytałam. Wenus-Uran, Merkury-Neptun i Słońce-Chiron. I faktycznie - mam za dużo zainteresowań, za mało skończonych projektów. Zastanawiam się, czy to jest przypadek.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@eugenka)

@Brzoskwinka Słońce-Chiron biquintyl to szczególnie ciekawy przypadek. Chiron w serii piątki może dawac zdolność tworzenia z miejsca własnej rany - terapeutyczna twórczość pisanie o trudnych doświadczeniach, tworzenie rzeczy które leczą. Niekoniecznie dosłownie ale coś w tym kierunku. Czy coś cie ciągnie do takich tematów?

Odpowiedz
(@brzoskwinka)

@Eugenka Piszę o zdrowiu psychicznym na swoim profilu i... tak, to faktycznie wychodzi z osobistych doświadczeń. Nigdy nie patrzyłam na Chirona w tej serii, skupiałam się na Wenus i Merkurym. Dziękuję, to coś daje do myślenia.

Odpowiedz
(@szamanka)

Przepraszam że znowu zbaczam, ale czy biquintyle miedzy planetami a węzłami księżycowymi cos znacza? Gdzies czytałam o wezlach jako o karmie i zastanawiam się, czy taki aspekt to moe dar z poprzedniego życia albo cos przyniesionego ze soba

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@pelcia58)

@Szamanka Węzły to temat kontrowersyjny nawet wśród astrologów - część tradycji w ogóle nie traktuje ich jak punktów tworzących aspekty w tym samym sensie co planety. Jeśli chodzi o karmaiczne interpretacje - to bardziej szkoła ewolucyjna, Jeffreya Wolfa Greena na przykład. Sama twórczo nie wypowiadam się o karmie, bo to już mocno poza tym co da się zweryfikować.

Odpowiedz
(@kupala)

Wracając do sedna - ktoś wspominał o rytuałach tworczych wcześniej. mnie interesuje, czy ktoś z was świadomie pracuje ze swoimi biquintylami, nie tylko obserwuje je w karcie. Bo sama odkryłam, że sama wiedza "mam ten aspekt" niewiele zmienia. Dopiero regularna praca - pisanie intencji, czas przeznaczony na tworzenie - zaczęła te energie aktywować.

Odpowiedz
(@kupala)

No nie wiem, żeby nie wisieć w powietrzu - mówiłam o tym, że sama praca ze świadomością aspektu zmieniła mi sposób wchodzenia w projekty. Mam Wenus biquintyl Uran i przez lata traktowałam swoje zainteresowanie twórczością wizualną jak cos niepoważnego, hobby-na-boku. Dopiero kiedy zaczęłam wracać do tego aspektu regularnie, w sensie medytacyjnym, jako punkt skupienia - coś się ruszylo. Pytanie do was: czy ktoś w ogóle próbował pracowwać ze swoim biquintylem intencjonalnie czy raczej tylko go obserwujecie na papierze?

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@milosz69)

@Kupala No właśnie, "pracować intencjonalnie" - co to konkretnie znaczy? Bo dla mnie to brzmi jak afirmacje albo wizualizacja, a nie mam pojęcia jak to miałoby się łączyć z konkretnym aspektem w karcie. Jak wy to robicie w praktyce?

Odpowiedz
(@brzoskwinka)

@Milosz69 Dla mnie to wygląda tak, że kiedy wiem, że mam Merkury-Neptun w tej serii, to staram się pisać wtedy kiedy jestem w takim rozmytym, półsennym stanie - nie siłą, nie przy kawie i deadlinie. I to faktycznie działa inaczej. Czy to "praca z aspektem" czy po prostu świadomość własnego rytmu, nie wiem. Ale ta wiedza pomaga.

Odpowiedz
(@alinka)

Słuchajcie, ale czy nie robimy tu czegoś podejrzanego? Mamy aspekt tłumaczymy go pod siebie, a potem działamy "zgodnie z nim" i mówimy że działa. To jest przecież klasyczne potwierdzanie tego w co wierzymy. Ravenna miala ceramikę, Brzoskwinka ma pisanie, Eugenka karmienie innych - to są po prostu rzeczy które już robicie. Biquintyl nie sprawił że to zaczęłyście.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@opalinka72)

@Alinka Dobra, ale to samo można powiedzieć o całej astrologii. I o psychologii jungowskiej, i o testach osobowości. Pytanie nie brzmi "czy to obiektywnie działa" tylko "czy ta mapa pomaga ci się orientować". Mnie interesuje czy biquintyl jako aspekt piątki, harmoniczny, daje coś innego niż trygon czy sekstyl. I tu mam konkretne obserwacje - osoby z wyraźnymi biquintylami rzadziej opisują swoje talenty jako "naturalne", częściej jako coś, na co musiały wpaść.

Odpowiedz
(@znachorz)

@Opalinka72 To bardzo trafna obserwacja i wlasnie to mnie w biquintylu uderza najbardziej. Trygon daje latwosc, która bywa niewidzialna dla posiadacza biquintyl daje dar, ktory trzeba odkryc - jakby był zakopany trochę glebiej. Dlatego Brzoskwinka przez lata pisala ale nie laczyla tego z Merkurym-Neptunem. To nie jest defekt systemu, to wlasnie natura tej serii aspektow.

Odpowiedz
Udostępnij: