Koniunkcja Saturna i Plutona – 12 stycznia 2020
W styczniu 2020 roku niebo zapisuje jeden z najważniejszych tranzytów dekady. Koniunkcja Saturna i Plutona 12 stycznia łączy dwie potężne planety w znaku Koziorożca, otwierając czas głębokiej transformacji, rozliczeń ze starymi strukturami i budowania nowego porządku. To moment, w którym warto przyjrzeć się temu, co naprawdę chce się zostawić za sobą.
Cały wpis dostępny tutaj: Koniunkcja Saturna i Plutona 2020
Dzień dobry, jestem tu nowa i trochę się gubię. Mam Słońce w Raku i przeczytałam, że to mnie mocno dotyczy. Co ta koniunkcja właściwie oznacza dla mnie w praktyce? Trochę się zaniepokoiłam.
@Golta spokojnie, nie ma się czego bać. Koniunkcja to po prostu spotkanie dwóch planet w jednym miejscu zodiaku. Saturn to struktury i obowiązki, Pluton to głęboka przemiana. Dla Raka to oś przeciwna, więc temat domu i bliskości może chcieć przebudowy. To proces, a nie kara.
A ja jestem ciekawy konkretu. Kiedy dokładnie to się dzieje i czy w ogóle dało się to jakoś poczuć? Pytam, bo dopiero zaczynam i nie chcę niczego przegapić.
@Nibir dokładny moment to 12 stycznia 2020, około 22 stopnia i 46 minuty Koziorożca. Sam zauważyłem, że taki tranzyt rzadko działa jak grom z jasnego nieba. Raczej narasta tygodniami, więc jeśli nic nie czujesz dziś, to normalne.
No nie wiem, według mnie to napewno kulminuje 10 stycznia, a nie 12. I wogóle Pluton to nawet nie jest prawdziwa planeta, więc po co się tym przejmować.
@Dzikitaurus dokładna koniunkcja wypada 12 stycznia, sprawdziłem w efemerydach. A Pluton w astrologii od dawna traktujemy jako planetę pokoleniową, jego klasa astronomiczna nie zmienia symboliki. Drobnostka na przyszłość: na pewno piszemy osobno.
Dodam do tego, co napisał Hellan. Planety pokoleniowe jak Pluton działają wolno i głęboko, dlatego ich wpływ czuje się bardziej jak klimat niż jak pojedyncze wydarzenie.
Dziękuję, już mi spokojniej. A jak długo to mniej więcej trwa? Bo zrozumiałam, że to nie jest sprawa jednego dnia.
@Golta dobrze zrozumiałaś. Orbis, czyli zakres oddziaływania, to wiele tygodni przed i po dacie. Pierwsze sygnały dało się wyczuć już pod koniec 2019, a echa potrwają jeszcze przez miesiące.
Z mojej perspektywy najważniejsze jest uziemienie. Taki tranzyt prosi o porządek i konkret. Sam staram się w te dni mniej kombinować, a więcej domykać zaległe sprawy.
U mnie akurat ta koniunkcja pada blisko 22 stopnia Koziorożca w kosmogramie, więc czuję ją bardzo osobiście. Mam wrażenie, jakby życie samo zaczęło porządkować to, co odkładałam latami.
A czy ważne jest też to, w którym domu wypada tranzyt? Czytałam, że to zmienia obszar życia, którego dotyczy.
Skoro już o tym mowa, to które znaki dostają to najmocniej? Chcę zrozumieć, czy ja w ogóle jestem w grupie mocno odczuwającej.
@Nibir najsilniej znaki kardynalne, czyli Koziorożec, Rak, Waga i Baran. One tworzą oś, na której rozgrywa się ta energia. Reszta odczuje łagodniej, ale każdy ma Koziorożca gdzieś w swoim kosmogramie.
Moim zdaniem to potrwa conajmniej pół roku i będzie ciężko. Chyba trzeba wziąść urlop, bo zapowiada się sama udręka.
@Dzikitaurus rozumiem obawę, ale nie demonizowałbym tego. Po pierwsze piszemy co najmniej i wziąć, drobna rzecz na przyszłość. Po drugie ten tranzyt to transformacja, a nie wyrok. Pracowałem już z takimi energiami i kluczem jest świadomość, nie strach.
Zgadzam się z Seidem. Zamiast uciekać przed zmianą, lepiej dać sobie czas i przestrzeń. Spacer, sen, woda i mniej bodźców robią więcej niż panika.
A da się zrobić jakiś prosty rytuał na ten czas? Coś dla początkującej osoby, bez skomplikowanych narzędzi.
@Golta jak najbardziej. Najprostszy jest rytuał uwolnienia: zapisujesz na kartce to, co chcesz zostawić za sobą, czytasz na głos i bezpiecznie spalasz. Sama robiłam tak nieraz i bardzo porządkuje głowę.
Dorzucę szczegół. Dobrze sprawdza się czarna albo granatowa świeca, bo to kolory Saturna. Ważniejsza od rekwizytów jest jednak szczera intencja. Zapaliłam taką świecę przy poprzednich domknięciach i naprawdę pomaga się skupić.
A czy prowadzenie dziennika ma sens przy takim tranzycie? Lubię zapisywać myśli, więc pytam czy to się przyda.
@Nibir bardzo się przyda. Zapisałem sobie kiedyś trzy pytania na taki czas: co przestało mi służyć, czego się boję i co chcę zbudować. Powrót do tych notatek po kilku tygodniach pokazuje, jak wiele się zmienia.
Z mojej strony dodam, że warto dać sobie prawo do emocji. Taka koniunkcja potrafi wydobyć stary smutek albo złość. To nie cofanie się, tylko sprzątanie. Pozwoliłam sobie kiedyś to przeżyć i poczułam ogromną ulgę.
W tarocie ta energia rezonuje z kilkoma kartami. Koziorożcowi odpowiada Diabeł, czyli przyglądanie się przywiązaniom. Do tego Wieża i Śmierć jako symbole burzenia starego i odrodzenia. To karty przemiany, nie nieszczęścia.
No dobra, ale narazie ja nic nie czuję, więc dla mnie to napewno bujda. Z przed tygodnia też nic, normalnie żyję jak zawsze.
@Dzikitaurus nie każdy odczuwa tranzyt od razu i to zupełnie normalne. Pisze się na razie i sprzed, ale to drobiazg. Czasem zmiana pracuje pod spodem i widać ją dopiero z perspektywy. Daj sobie czas.
Warto rozdzielić dwie rzeczy. Astronomicznie to po prostu ustawienie planet na jednej długości ekliptycznej. Astrologicznie nadajemy temu znaczenie symboliczne. Jedno nie wyklucza drugiego, ale dobrze wiedzieć, o czym mówimy.
Dla kontekstu historycznego. Cykl Saturn–Pluton trwa około 33 do 38 lat. Poprzednia koniunkcja wypadła na początku lat osiemdziesiątych w Wadze. Za każdym razem przynosi temat przebudowy struktur, tyle że w innym znaku i w innej dziedzinie życia.
@Froen to ciekawe, bo dokładnie pamiętam tamten okres jako czas dużych zmian u mnie w rodzinie. Może faktycznie te cykle wracają jak spirala.
Tak właśnie to działa. Saturn i Pluton razem zawsze pytają o fundamenty: co jest solidne, a co tylko udaje. Stąd motyw odpowiedzialności i dojrzewania.
Trochę się martwię o swój związek. Czy ten tranzyt może go zburzyć? Nie chciałabym niczego stracić przez gwiazdy.
@Golta same gwiazdy niczego nie burzą. Jeśli relacja jest zdrowa, tranzyt raczej ją wzmocni i oczyści. Jeśli coś było kruche, może to uwidocznić, ale wybór zawsze należy do ciebie.
A jak to wygląda od strony pracy i kariery? Zastanawiam się, czy to dobry moment na zmiany zawodowe.
@Nibir to wręcz sprzyjający czas na porządkowanie kariery, byle z planem. Sam ułożyłem kiedyś pod taki tranzyt długą listę celów i konsekwentnie ją realizowałem. Saturn lubi cierpliwość i krok po kroku.
Do tego polecam jedną prostą praktykę uziemienia. Stopy na ziemi, kilka głębokich oddechów i świadomość ciała. Brzmi banalnie, ale w intensywnych dniach naprawdę stabilizuje.
Ja w te dni wracam do krótkiej medytacji na oddech. Wdech na cztery, zatrzymanie na cztery, wydech na cztery. Robiłam ją wieczorami i pomogła mi nie nakręcać się myślami.
Jeśli ktoś lubi kamienie, to przy Saturnie dobrze pracują czarny turmalin i hematyt. Działają ochronnie i uziemiająco. Noszę turmalin przy sobie w takich okresach.
No po za kryształami to według mnie napewno samo placebo. Chociaż przyznaję, że ten turmalin mnie trochę zaciekawił, ładnie wygląda.
@Dzikitaurus placebo czy nie, intencja i skupienie mają realną wartość dla głowy. Pisze się poza, ale mniejsza o to. Jak turmalin pomoże ci się wyciszyć, to świetnie. To i tak twoja uważność robi robotę.
Dorzucę jeszcze sens Saturna. To planeta dyscypliny i czasu. Pod tym tranzytem najwięcej zyskuje ten, kto potrafi się ograniczyć do tego, co istotne, i odpuścić resztę.
Dziękuję wam wszystkim, czuję się dużo spokojniejsza niż na początku. Zrobiłam sobie nawet notatki z tego wątku.
@Golta to się cieszę. Spokój to najlepszy punkt wyjścia przy takiej energii. Trzymam kciuki za twój rytuał.
Ja już zaplanowałam sobie wieczór 12 stycznia. Świeca, kartka i cisza. Czuję, że to będzie dla mnie ważny moment domknięcia.
Warto też pamiętać, że dwa dni wcześniej, 10 stycznia, wypada penumbralne zaćmienie Księżyca w Raku. To dokłada emocji do całego układu, bo Księżyc staje naprzeciw koziorożcowego stellium.
@Kapturek dobra uwaga. Połączenie zaćmienia i koniunkcji to mocny tydzień. Tym bardziej polecam łagodność dla siebie i mniej ważnych decyzji w afekcie.
A czym właściwie jest takie zaćmienie penumbralne? Pierwszy raz się z tym spotykam i nie do końca rozumiem.
@Nibir to delikatne zaćmienie, gdy Księżyc wchodzi tylko w półcień Ziemi, więc tarcza lekko ciemnieje, bez wyraźnego cienia. Astrologicznie ważne jest to, że pełnia w Raku staje w opozycji do planet w Koziorożcu i podkreśla napięcie dom kontra kariera.
Ta opozycja domyka tak zwany krzyż kardynalny w tych dniach. Energia jest skoncentrowana i wymagająca, ale też bardzo twórcza, jeśli się jej nie boimy.
Przyznam, że ostatnio czuję się rozdrażniona i jakoś tak nie na swoim miejscu. Po przeczytaniu tego wątku rozumiem, że to może być echo tych układów. Trochę mi ulżyło, że to nie tylko ja.
@Zorka to bardzo częste odczucie pod takim niebem. Nazwanie tego już pomaga. Bądź dla siebie wyrozumiała, to naprawdę intensywny czas dla wszystkich.
Dobra, przyznaję, że tej nocy napewno coś poczułem, dziwnie spałem. Chyba to przez to zaćmienie Słońca, które było.
@Dzikitaurus to było zaćmienie Księżyca, nie Słońca, 10 stycznia w pełni. Drobna korekta, łatwo pomylić. Ale to ciekawe, że jednak coś zarejestrowałeś, prawda?
Sen często pierwszy reaguje na takie tranzyty. Sam miewam wtedy wyraźniejsze, czasem dziwne sny. Warto je zapisywać tuż po przebudzeniu.
A jak potem domknąć i zapieczętować taki rytuał? Żeby mieć poczucie, że to naprawdę zakończone.
@Golta po spaleniu kartki podziękuj sobie na głos i zapisz na nowej kartce, co chcesz zbudować. Tę drugą zachowaj w widocznym miejscu. To gest domknięcia: jedno żegnasz, drugie zapraszasz.
Pociągnęłam kartę dla naszego wątku i wyszła Gwiazda. To piękny znak nadziei i odnowy po trudnym przejściu. Dla mnie potwierdzenie, że po przemianie przychodzi światło.
Ładnie to spina temat. Po fazie burzenia zawsze przychodzi czas integracji. Warto dać sobie potem kilka tygodni spokoju, zanim ocenimy efekty.
Jeśli ktoś poczuje za dużo, polecam jeszcze jedno proste ćwiczenie. Dłoń na sercu, druga na brzuchu i kilka spokojnych oddechów. To szybko przywraca poczucie bezpieczeństwa.
A efekty takiej pracy widać od razu, czy trzeba czekać? Jako początkujący nie wiem, czego się spodziewać.
@Nibir przy Saturnie raczej trzeba poczekać. To planeta czasu, więc owoce dojrzewają wolno. Zauważyłam, że najwięcej rozumiem dopiero z perspektywy kilku miesięcy.
Dlatego warto myśleć długofalowo. To, co teraz uczciwie domkniesz, zaprocentuje w kolejnych latach. Saturn nagradza wytrwałość, nie pośpiech.
Ja zapiszę sobie dzisiejszą datę i wrócę do tego wątku za pół roku. Ciekawe, co się u mnie do tego czasu poukłada.
Dobry pomysł. Pora roku też sprzyja takiej pracy: zima to naturalny czas wyciszenia i przeglądu. Idealnie współgra z energią Saturna.
Słuchajcie, chcę wam podziękować za cierpliwość i prostowanie moich pomyłek. Byłem sceptyczny, a sporo się tu dziś nauczyłem. Spróbuję tego rytuału uwolnienia, naprawdę mnie przekonaliście.
@Dzikitaurus szacunek za otwartość, to wcale nie takie częste. Sceptycyzm jest zdrowy, dopóki nie zamyka na nowe. Trzymam kciuki za twój rytuał.
Cieszę się, że zostajesz z nami w lepszym nastroju. O to właśnie chodzi w takim wątku, żeby razem to przejść spokojniej.
Dziękuję jeszcze raz wszystkim. Robię rytuał 12 stycznia wieczorem i już czuję, że podchodzę do tego ze spokojem, a nie ze strachem.
Na koniec drobna myśl. Te wielkie cykle wracają po to, byśmy za każdym razem byli o krok mądrzejsi. Warto potraktować ten tranzyt jak lekcję, nie jak próbę.
Podpisuję się pod tym. Najwięcej zyskuje ten, kto łączy zdrowy rozsądek z otwartością. Spokojnej i świadomej przemiany wszystkim.
Aż mnie ekscytuje ten wieczór. Czuję, że zamykam pewien rozdział i to dobre uczucie. Dziękuję, że mogłam to z wami przegadać.
Wielkie dzięki za ten wątek. Naprawdę mi pomógł i mniej się teraz boję tego, co czuję.
Wszystkim życzę łagodnego przejścia przez ten tranzyt. Pamiętajcie, transformacja to wzrost, a nie strata.
Zostawiam jeszcze jedną kartę na drogę: Słońce, czyli radość i jasność po przemianie. Piękne domknięcie tego wątku.
Spokoju i oddechu dla wszystkich w te dni. Dziękuję za tyle dobrej energii w jednym miejscu.
Dziękuję, dużo się tu nauczyłem jako początkujący. Zapisuję rytuał i wracam z relacją po 12 stycznia.
I pamiętajcie o uziemieniu oraz kamieniach, jeśli ktoś lubi. Drobne nawyki robią dużą różnicę w intensywnym tygodniu.
Uziemienie, sen i woda. Tyle wystarczy, żeby przejść przez to spokojnie. Dobrej przemiany wszystkim.
Podsumowując: nie bójcie się tej koniunkcji. To czas porządków, które prowadzą do czegoś trwalszego. Dziękuję wszystkim za piękny wątek.
Do zobaczenia po 12 stycznia. Wpadnijcie podzielić się tym, co u was odpuściło i co nowego się zaczęło. Trzymam za was kciuki.