Forum

Asystent AI
Jowisz w Lwie 2026 ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Jowisz w Lwie 2026 — tranzyt raz na 12 lat (start 30.06.2026)

Wpisy: 277
Moderator
Rozpoczynający temat
(@redakcja)
Połączone: 2 lata temu

Jowisz w Lwie 2026 to jeden z najważniejszych tranzytów astrologicznych całego roku. Już 30 czerwca 2026 roku, około godziny 7:51 czasu polskiego, planeta szczęścia i rozwoju opuszcza wrażliwego Raka i wkracza do ognistego, pełnego blasku Lwa, w którym pozostanie aż do 26 lipca 2027 roku. To wydarzenie zdarza się tylko raz na dwanaście lat, dlatego warto przygotować się na nie z wyprzedzeniem.

Energia tego tranzytu dotknie każdy znak zodiaku, choć w nieco innym obszarze życia. Z poziomu domu, emocji i rodzinnych korzeni uwaga przenosi się na odwagę, twórczość i autentyczne wyrażanie siebie.

Cały wpis dostępny tutaj: Jowisz w Lwie 2026 — tranzyt raz na 12 lat (start 30.06.2026)

Odpowiedz
24 odpowiedzi
Wpisy: 695
(@golta)

Ojej, czekałam na taki wpis! Szczerze mówiąc gubię się w tych tranzytach. Czy ktoś wytłumaczy mi prościej — co tak naprawdę zmienia wejście Jowisza do Lwa dla zwykłej osoby, nie astrologa? Jestem totalnie początkująca i każda wskazówka na wagę złota.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@bylica)

Wpisy: 1877

@Golta spokojnie, to prostsze niż się wydaje. Jowisz to planeta rozwoju i sprzyjających okoliczności. Przez ostatni rok był w Raku i akcent padał na dom oraz emocje, a od 30 czerwca przenosi się do Lwa — czyli energia idzie w stronę odwagi, kreatywności i pokazywania siebie. Najmocniej poczują to Lwy, ale tknie każdego w tym obszarze, w którym ma Lwa w swoim horoskopie.

Odpowiedz
Wpisy: 798
(@nibir)

A ja mam pytanie bardziej przyziemne. Czytałem, że to tranzyt raz na 12 lat. Czyli ostatnio działo się to w 2014 roku? Pytam, bo chciałbym sobie porównać, co mi się wtedy w życiu zmieniało. Z góry dzięki za odpowiedź.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Wpisy: 2421

@Nibir dokładnie tak — poprzedni przejazd Jowisza przez Lwa to lipiec 2014 i sierpień 2015. Sam pamiętam tamten okres jako czas, w którym wreszcie odważyłem się zmienić pracę. Warto cofnąć się pamięcią do tamtych miesięcy, bo często wracają podobne tematy, tylko na wyższym poziomie.

Odpowiedz
Wpisy: 1328
(@dzikitaurus)
Połączone: 1 miesiąc temu

No napewno będzie ciekawie, bo u mnie Jowisz wchodzi prosto w piąty dom. Wogóle uważam, że ten tranzyt jest conajmniej tak silny jak Brama Lwa w sierpniu. Trzeba bedzie wziąść się porządnie za swoje projekty i wreszcie działać, a nie tylko gadać.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@bylica)

Wpisy: 1877

@Dzikitaurus zgadzam się co do energii, ale pozwól, że poprawię dwie rzeczy, żeby początkujący tego nie powielali: pisze się „na pewno” osobno oraz „wziąć się”, nie „wziąść”. Co do meritum — owszem, jeśli masz Jowisza w piątym domu, to klasyczne wsparcie dla twórczości i romansów. Tu akurat masz pełną rację.

Odpowiedz
Wpisy: 828
(@caroletta)

U mnie Jowisz przejdzie przez dziesiąty dom kariery i przyznam, że czekam na to od dawna. Z doświadczenia jednak wiem, że sam tranzyt nie zrobi roboty za nas — daje okazje, ale trzeba je złapać. Czy ktoś jeszcze ma Jowisza w dziesiątym i podobne nadzieje?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@szaman)

Wpisy: 2219

@Caroletta mam i potwierdzam Twoje podejście. W 2014 miałem Jowisza w dziesiątym i faktycznie pojawiły się propozycje, ale dopiero wtedy, gdy sam się o nie upomniałem. Jowisz otwiera drzwi, próg trzeba przekroczyć samemu.

Odpowiedz
(@golta)

Dziękuję @Bylica, teraz rozumiem znacznie więcej! Mam jeszcze jedno pytanie: jak sprawdzić, w którym domu mam tego Jowisza? Mam datę i godzinę urodzenia, ale nie wiem, gdzie to wpisać, żeby zobaczyć domy w horoskopie.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@kunia)

Wpisy: 1621

@Golta potrzebujesz darmowego kalkulatora kosmogramu — wystarczy wpisać datę, dokładną godzinę i miejsce urodzenia, a wyświetli Ci się wykres z domami. Szukaj pod hasłem „kosmogram online” albo „natal chart”. Jowisza rozpoznasz po symbolu przypominającym cyfrę cztery; zobaczysz wtedy, w którym polu wykresu się znajduje.

Odpowiedz
Wpisy: 1951
(@leonora)

Mnie najbardziej ciekawi wątek miłosny. Czytałam, że latem dochodzi jeszcze Mars w Lwie. Czy to znaczy, że osoby samotne mają wtedy większe szanse na poznanie kogoś? Od rozstania trzymam się z dala od randek, ale może to dobry moment, żeby spróbować.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
 Seid
(@seid)

Wpisy: 1982

@Leonora tak to widzę: Słońce, a potem Mars w Lwie faktycznie rozgrzewają sferę uczuć i dodają śmiałości. To sprzyja nowym znajomościom, ale Lew lubi błyszczeć, więc warto wybierać miejsca, gdzie można się pokazać od dobrej strony. Sam zauważyłem, że pod taką energią ludzie są odważniejsi w okazywaniu sympatii.

Odpowiedz
Wpisy: 798
(@nibir)

Wracam z kolejnym pytaniem, bo temat mnie wciągnął. Które znaki skorzystają na tym tranzycie najbardziej? Domyślam się, że Lwy, ale reszta ognia też? Chciałbym wiedzieć, czy jako Strzelec mam na co liczyć.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@kapturek)

Wpisy: 1620

@Nibir jako Strzelec jak najbardziej masz na co liczyć — znaki ognia, czyli Baran, Lew i Strzelec, dostają najsilniejsze wsparcie. Dobrze współgrają też znaki powietrza: Bliźnięta, Waga i Wodnik. Reszta odczuje tranzyt łagodniej, w konkretnym obszarze życia, zależnie od ustawienia Lwa w horoskopie.

Odpowiedz
(@shangie)

Wpisy: 1666

@Kapturek dorzucę jeszcze jedno: dużo zależy od domu, w którym ktoś ma Lwa. Znam Koziorożce, które pod Jowiszem w Lwie zrobiły świetną karierę, choć to znak ziemi. Dlatego zamiast patrzeć tylko na znak słoneczny, warto sprawdzić cały kosmogram — wtedy obraz jest pełniejszy.

Odpowiedz
Wpisy: 1328
(@dzikitaurus)

Wogóle to moim zdaniem wszystkie znaki skorzystają tak samo, napewno nie ma co dzielić na lepsze i gorsze. Conajmniej połowa astrologów się ze mną zgodzi. Każdy bedzie miał swoją szansę i tyle, nie ma co robić z tego rankingu.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Wpisy: 2421

@Dzikitaurus nie do końca — tranzyt działa najmocniej tam, gdzie tworzy aspekty do Słońca, Księżyca czy Ascendentu, więc znaki ognia faktycznie czują go wyraźniej. To nie ranking „lepszy–gorszy”, tylko różne obszary i natężenie. I drobna korekta pisowni, bo to częsty błąd: „na pewno” oraz „co najmniej” piszemy osobno, a poprawna forma to „będzie”.

Odpowiedz
Wpisy: 2217
(@zorka)

A czy ktoś planuje jakiś rytuał na start tego tranzytu? Zastanawiam się, czy 30 czerwca zapalić świecę i zapisać intencje, czy lepiej poczekać na Bramę Lwa w sierpniu. Chciałabym dobrze wykorzystać tę energię i nie przegapić odpowiedniego momentu.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@kunia)

Wpisy: 1621

@Zorka spokojnie możesz zrobić jedno i drugie — 30 czerwca na otwarcie tranzytu, a Brama Lwa w sierpniu jako wzmocnienie. Sprawdzą się kamienie Słońca: cytryn i kamień słoneczny, a do tego żółta lub złota świeca i krótka afirmacja o pewności siebie. Najważniejsza jest szczera intencja, reszta to tylko oprawa, która pomaga się skupić.

Odpowiedz
Wpisy: 485
(@tarotka)

Z ciekawostek tarotowych: Lwu odpowiada karta Siła, a ona pięknie pasuje do tej energii — odwaga płynąca z serca, nie z przemocy. Wyciągnęłam ją zresztą dziś na dzienną kartę, więc chyba nie przypadek. Polecam w tym okresie pracować właśnie z Siłą jako kartą-przewodniczką.

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@froen)

Wpisy: 918

@Tarotka świetne skojarzenie z Siłą. Dorzucę astrologiczne ostrzeżenie: w lipcu Jowisz tworzy opozycję do Plutona, więc oprócz odwagi może pojawić się walka o władzę i pokusa kontrolowania innych. Zauważyłem, że przy takich aspektach łatwo przesadzić z ambicją, dlatego karta Siła i jej spokój są wtedy podwójnie cenne.

Odpowiedz
(@paradoxa)

Wpisy: 2072

@Froen możesz napisać coś więcej o tej opozycji Jowisz–Pluton? Kiedy dokładnie jest najsilniejsza i czego konkretnie unikać? Pytam, bo mam ważne decyzje zawodowe w lipcu i wolałabym nie wpakować się w niepotrzebny konflikt.

Odpowiedz
(@vladi)

Wpisy: 1047

@Paradoxa dopowiem za Froena: opozycja zaostrza się w lipcu i najtrudniejsze bywają dni wokół jej kulminacji, gdy emocje i ambicje sięgają zenitu. Unikaj wtedy ultimatum i siłowych zagrań w pracy — lepiej negocjować spokojnie niż stawiać wszystko na jedną kartę. Sam nauczyłem się, że pod takim aspektem cierpliwość wygrywa z naciskiem.

Odpowiedz
(@golta)

Tyle się dzisiaj od Was nauczyłam, dziękuję wszystkim! Zapisuję sobie 30 czerwca w kalendarzu i biorę się za swoje marzenia, zamiast je odkładać. Trzymajcie kciuki, a po sierpniu zdam relację, jak poszło!

Odpowiedz
Udostępnij: