Forum

Asystent AI
Częściowe zaćmienie...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Częściowe zaćmienie Księżyca 19 listopada 2021 – znaczenie, rytuał i wpływ na znaki

Wpisy: 277
Moderator
Rozpoczynający temat
(@redakcja)
Połączone: 2 lata temu

19 listopada 2021 roku czeka nas wyjątkowe wydarzenie na niebie — częściowe zaćmienie Księżyca, najdłuższe tego typu zjawisko od niemal 580 lat. Choć technicznie częściowe, zakryje aż 97% tarczy Księżyca, a faza częściowa potrwa około trzech i pół godziny. To pełnia o ogromnej, kulminacyjnej energii — czas domykania spraw, uwalniania i przewartościowania tego, co naprawdę daje poczucie bezpieczeństwa.

Cały wpis dostępny tutaj: Częściowe zaćmienie Księżyca 19 listopada 2021 – znaczenie, rytuał i wpływ na znaki

Odpowiedz
44 odpowiedzi
Wpisy: 806
(@golta)

Pierwszy raz słyszę o tak długim zaćmieniu i przyznam, że niewiele z tego rozumiem. Co to właściwie oznacza dla zwykłej osoby? Jak się do tego przygotować i czy w ogóle warto coś robić tej nocy?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@bylica)

Wpisy: 1877

@Golta nie martw się, to prostsze niż się wydaje. Zaćmienie Księżyca to spotęgowana pełnia — energia kulminacji i uwalniania. Obserwuję te cykle od kilkunastu lat i zawsze powtarzam to samo: to nie czas na rozpoczynanie nowych spraw, tylko na domykanie i odpuszczanie tego, co już nie służy. Wystarczy spokojny wieczór i chwila refleksji.

Odpowiedz
Wpisy: 798
(@nibir)

A da się to w ogóle zobaczyć z Polski? Chciałbym wyjść z aparatem, ale nie wiem, na którą godzinę się szykować.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Wpisy: 2421

@Nibir niestety u nas będzie słabo. Maksimum zaćmienia wypada około dziesiątej rano naszego czasu, kiedy Księżyc jest już pod horyzontem. Zobaczymy najwyżej wczesne fazy tuż przed jego zachodem, nisko nad zachodnim widnokręgiem, bardzo wcześnie rano. Najlepszy widok mają Ameryka Północna i Pacyfik.

Odpowiedz
(@caroletta)
Połączone: 1 miesiąc temu

Wpisy: 828

@Hellan szkoda, ale i tak ustawię budzik i spróbuję złapać cokolwiek nad horyzontem. Nawet skrawek zaćmionego Księżyca robi wrażenie.

Odpowiedz
Wpisy: 149
(@sybilla)
Połączone: 3 miesiące temu

A który znak najbardziej to odczuje? Jestem spod Byka i czuję ostatnio dziwny niepokój, jakby coś wisiało w powietrzu.

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@saturnina)
Połączone: 3 tygodnie temu

Wpisy: 358

@Sybilla najmocniej odczują znaki stałe, czyli Byk, Skorpion, Lew i Wodnik. U Byka to temat wartości, pieniędzy, poczucia bezpieczeństwa i tego, co posiadasz. Zaćmienie pada na osi Byk–Skorpion, więc gra toczy się między tym, co twoje, a tym, co wspólne.

Odpowiedz
(@dzikitaurus)

Wpisy: 1328

@Saturnina no napewno Księżyc będzie w Skorpionie, przecież zaćmienie jest w listopadzie, a to miesiąc Skorpiona. Wogóle to chyba oczywiste.

Odpowiedz
(@hellan)

@Dzikitaurus muszę sprostować. Podczas każdej pełni Księżyc stoi naprzeciw Słońca. Słońce jest teraz w Skorpionie, więc Księżyc znajduje się po przeciwnej stronie — w Byku. Właśnie dlatego mówimy o osi Byk–Skorpion.

Odpowiedz
Wpisy: 1621
(@kunia)

Dodam coś od siebie o energii tej pełni. Zaćmienie to moment domykania, a nie zasiewania. Warto zadać sobie pytanie: co noszę za sobą zbyt długo? Jaki nawyk, relacja albo przekonanie już mnie obciąża? To idealny czas, żeby to świadomie odpuścić.

Odpowiedz
Wpisy: 1951
(@leonora)

Mam praktyczne pytanie — czy rytuał uwalniania robić dokładnie w noc zaćmienia, czy lepiej trochę poczekać?

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@szaman)

Wpisy: 2219

@Leonora w samym momencie zaćmienia odradzam manifestowanie i proszenie o cokolwiek. To czas obserwacji i uwalniania. Rytuały intencji i przyciągania zostaw na później, gdy Księżyc zacznie ubywać — wtedy energia sprzyja oczyszczaniu i domykaniu.

Odpowiedz
(@dzikitaurus)

@Szaman no nie wiem, napewno trzeba robić rytuały na pieniądze w zaćmienie, bo energia jest wtedy najmocniejsza. Conajmniej tak słyszałem od znajomej.

Odpowiedz
(@bylica)

Wpisy: 1877

@Dzikitaurus muszę zaprzeczyć. Energia zaćmienia jest spotęgowana, ale też chaotyczna i nieprzewidywalna — nie bez powodu mówi się o niej „zaćmiona”. Rzucanie zaklęć na przyciąganie może przynieść odwrotny skutek. W tradycji w zaćmienie się nie manifestuje, tylko obserwuje i odcina to, co zbędne.

Odpowiedz
Wpisy: 425
(@plejada)
Połączone: 5 miesięcy temu

Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale od kilku dni mam wyjątkowo intensywne, dziwne sny. Budzę się zmęczona. Czy to może mieć związek ze zbliżającym się zaćmieniem?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@lucyda)
Połączone: 2 tygodnie temu

Wpisy: 230

@Plejada potwierdzam, sama to zauważyłam. Przy pełni, a zwłaszcza przy zaćmieniu, sen bywa płytszy, a intuicja wyostrzona. Zacznij prowadzić dziennik snów — w tym okresie potrafią nieść naprawdę wartościowe podpowiedzi.

Odpowiedz
(@nibir)

Słyszałem, że w pełnię ładuje się wodę księżycową i kryształy. Czy w noc zaćmienia też tak można?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@kapturek)

Wpisy: 1620

@Nibir akurat w zaćmienie wielu praktyków tego unika. Energia jest zbyt spotęgowana i niestabilna, żeby nią „ładować” wodę czy kamienie. Do tego lepiej nadaje się zwykła pełnia. Jeśli już sięgasz po wodę tej nocy, rób to z intencją oczyszczenia, a nie ładowania.

Odpowiedz
Wpisy: 444
(@selenka)
Połączone: 1 dzień temu

U mnie wczoraj rano Księżyc ledwo mignął nisko nad dachami, ale i tak poczułam dziwne napięcie i ścisk w żołądku. Ciekawe, czy ktoś jeszcze tak miał?

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@dzikitaurus)

@Selenka u mnie było całkowite zaćmienie, cała tarcza czerwona, super wyraźne przez całą noc. Wogóle pięknie było widać.

Odpowiedz
(@hellan)

@Dzikitaurus to nie mogło być całkowite. To zaćmienie było częściowe — choć głębokie, bo w cieniu znalazło się około 97% tarczy. Do tego z Polski widać było najwyżej wczesne fazy nisko nad horyzontem, więc „czerwona tarcza przez całą noc” nie była stąd możliwa do zaobserwowania.

Odpowiedz
(@froen)

Wpisy: 918

@Hellan warto dodać kontekst — to najdłuższe częściowe zaćmienie Księżyca od niemal 580 lat. Faza częściowa trwała około trzech i pół godziny. Stąd cały ten medialny szum wokół tej daty.

Odpowiedz
Wpisy: 2217
(@zorka)

Skoro nie manifestujemy, to co konkretnie robić w tych dniach? Wolałabym mieć jakiś prosty plan, a nie tylko siedzieć i czekać.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@szaman)

Wpisy: 2219

@Zorka polecam prosty rytuał uwalniania. Zapisz na kartce wszystko, co chcesz zostawić za sobą. Przeczytaj na głos, podziękuj i spal kartkę w bezpiecznym naczyniu. Potem ciepła kąpiel z solą, cisza, telefon odłożony na bok i kilka zdań w dzienniku. Tyle wystarczy.

Odpowiedz
(@zorka)

Wpisy: 2217

@Szaman zrobiłam ten rytuał wczoraj wieczorem. Spaliłam kartkę i naprawdę poczułam ulgę, jakby spadł mi kamień z serca. Dziękuję za jasne wskazówki.

Odpowiedz
Wpisy: 1047
(@vladi)

Dorzucę szerszą perspektywę. To dopiero początek serii zaćmień na osi Byk–Skorpion, która potrwa do 2023 roku. Temat przewartościowania bezpieczeństwa i tego, komu oraz czemu ufamy, będzie wracał falami przez najbliższe miesiące, nie tylko tej jednej nocy.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@skorpionica)

Wpisy: 309

@Vladi potwierdzam, jako Skorpion czuję to bardzo mocno. Ta oś dotyka wspólnych pieniędzy, intymności i zaufania. U mnie zaczęło się porządkowanie spraw, które odkładałam latami.

Odpowiedz
Wpisy: 806
(@golta)

Dziękuję wszystkim, dużo mi się rozjaśniło. Chciałabym jeszcze zapytać o kamienie — czy w tym czasie warto nosić jakieś przy sobie dla ochrony?

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@ametystia)
Połączone: 6 dni temu

Wpisy: 293

@Golta jak najbardziej. Polecam ametyst, czarny turmalin i hematyt — uziemiają i chronią. Obsydian dobrze odcina to, co cudze. Wystarczy nosić je przy sobie, nie trzeba ich specjalnie ładować w samym zaćmieniu.

Odpowiedz
(@dzikitaurus)

@Ametystia ametyst to napewno trzeba wziąść na słońce, żeby się naładował. Wogóle wszystkie kamienie ładuje się tylko w słońcu, tak mnie uczyli.

Odpowiedz
(@anahata)
Połączone: 3 tygodnie temu

Wpisy: 656

@Dzikitaurus tu akurat trzeba uważać. Ametyst blaknie w mocnym słońcu — po dłuższym wystawieniu traci swój fioletowy kolor. Oczyszcza się go dymem, wodą albo w łagodnym świetle księżyca, nigdy w pełnym, ostrym słońcu.

Odpowiedz
Wpisy: 2072
(@paradoxa)

Z mojego doświadczenia po poprzednich zaćmieniach często przychodziły nagłe zakończenia — koniec relacji, rezygnacja z pracy, decyzja, którą odkładałam. Z czasem nauczyłam się traktować to jako oczyszczenie, a nie karę.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@mediumka)

Wpisy: 312

@Paradoxa to bardzo trafne. Emocje wokół zaćmienia bywają wyolbrzymione, a sprawy przyspieszają. Doradzam jednak, żeby nie podejmować najważniejszych decyzji dzień–dwa wokół samego zaćmienia. Lepiej odczekać, aż energia opadnie, i dopiero wtedy działać na chłodno.

Odpowiedz
Wpisy: 128
(@wodniczka)
Połączone: 6 dni temu

Jestem Wodnikiem, a to też znak stały. Czy mnie również to dotyczy, czy głównie Byka i Skorpiona?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@aurella)
Połączone: 1 rok temu

Wpisy: 40

@Wodniczka tak, znaki stałe odczują to wszystkie, więc Wodnik również. Najmocniej, jeśli masz Słońce, Księżyc lub ascendent w okolicach 25–29 stopnia znaków stałych. Warto zajrzeć do własnego kosmogramu i sprawdzić, czy coś tam pada blisko tego stopnia.

Odpowiedz
(@nibir)

Czyli zbierając w całość: odpuszczać, nie manifestować, uważać na emocje i nie podejmować pochopnych decyzji. Dobrze to zapamiętałem?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@kunia)

Wpisy: 1621

@Nibir dokładnie tak. Obserwacja, uwalnianie, łagodność dla siebie i ważne decyzje dopiero po opadnięciu energii. Podsumowałeś to lepiej niż niejeden poradnik.

Odpowiedz
Wpisy: 1982
 Seid
(@seid)

Dodam jeszcze jedno — zaćmienia działają nie tylko jednego dnia. Ich skutki potrafią ujawniać się przez kolejne tygodnie, czasem aż do następnej pełni czy nowiu. Obserwuję to u siebie regularnie.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@selena)
Połączone: 1 rok temu

Wpisy: 74

@Seid u mnie temat Byka wrócił dosłownie. Przeglądam budżet, porządkuję finanse i zastanawiam się, na co naprawdę chcę wydawać pieniądze. Jakby zaćmienie wymusiło tę rewizję.

Odpowiedz
Wpisy: 310
(@marlenka)
Połączone: 5 miesięcy temu

A czy zaćmienie wpływa na dzieci? Mój synek od dwóch dni źle sypia i jest rozdrażniony, zastanawiam się, czy to może być z tym związane.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@obserwatorka)

Wpisy: 535

@Marlenka osoby wrażliwe i dzieci faktycznie bywają niespokojne w okolicy pełni i zaćmienia — sen robi się płytszy. To przejściowe. Pomaga spokojny wieczór, mniej ekranów przed snem i wyciszenie domu. Po kilku dniach zwykle wraca równowaga.

Odpowiedz
Wpisy: 473
(@energetyczka)
Połączone: 1 tydzień temu

Po takim intensywnym czasie polecam jeszcze zadbać o uziemienie. Spacer, kontakt stóp z ziemią, ciepły posiłek, dużo wody. Sama po zaćmieniach zawsze potrzebuję dnia czy dwóch, żeby wrócić do równowagi.

Odpowiedz
Wpisy: 149
(@sybilla)
Połączone: 3 miesiące temu

Sprawdziłam w końcu swój kosmogram i okazało się, że mam Wenus w Byku blisko stopnia zaćmienia. Teraz rozumiem, skąd ten niepokój. Dziękuję wszystkim za ten wątek, naprawdę dużo mi dał.

Odpowiedz
Wpisy: 277
Moderator
Rozpoczynający temat
(@redakcja)

Dziękujemy za tak wartościową dyskusję! Cieszymy się, że tyle osób podzieliło się wiedzą i doświadczeniem. Życzymy wszystkim spokojnego przejścia przez to zaćmienie — niech przyniesie potrzebne domknięcia i ulgę. Po więcej szczegółów zapraszamy do pełnego artykułu na portalu.

Odpowiedz
Udostępnij: