19 listopada 2021 roku czeka nas wyjątkowe wydarzenie na niebie — częściowe zaćmienie Księżyca, najdłuższe tego typu zjawisko od niemal 580 lat. Choć technicznie częściowe, zakryje aż 97% tarczy Księżyca, a faza częściowa potrwa około trzech i pół godziny. To pełnia o ogromnej, kulminacyjnej energii — czas domykania spraw, uwalniania i przewartościowania tego, co naprawdę daje poczucie bezpieczeństwa.
Cały wpis dostępny tutaj: Częściowe zaćmienie Księżyca 19 listopada 2021 – znaczenie, rytuał i wpływ na znaki
Pierwszy raz słyszę o tak długim zaćmieniu i przyznam, że niewiele z tego rozumiem. Co to właściwie oznacza dla zwykłej osoby? Jak się do tego przygotować i czy w ogóle warto coś robić tej nocy?
A da się to w ogóle zobaczyć z Polski? Chciałbym wyjść z aparatem, ale nie wiem, na którą godzinę się szykować.
A który znak najbardziej to odczuje? Jestem spod Byka i czuję ostatnio dziwny niepokój, jakby coś wisiało w powietrzu.
Dodam coś od siebie o energii tej pełni. Zaćmienie to moment domykania, a nie zasiewania. Warto zadać sobie pytanie: co noszę za sobą zbyt długo? Jaki nawyk, relacja albo przekonanie już mnie obciąża? To idealny czas, żeby to świadomie odpuścić.
Mam praktyczne pytanie — czy rytuał uwalniania robić dokładnie w noc zaćmienia, czy lepiej trochę poczekać?
Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale od kilku dni mam wyjątkowo intensywne, dziwne sny. Budzę się zmęczona. Czy to może mieć związek ze zbliżającym się zaćmieniem?
Słyszałem, że w pełnię ładuje się wodę księżycową i kryształy. Czy w noc zaćmienia też tak można?
U mnie wczoraj rano Księżyc ledwo mignął nisko nad dachami, ale i tak poczułam dziwne napięcie i ścisk w żołądku. Ciekawe, czy ktoś jeszcze tak miał?
Skoro nie manifestujemy, to co konkretnie robić w tych dniach? Wolałabym mieć jakiś prosty plan, a nie tylko siedzieć i czekać.
Dorzucę szerszą perspektywę. To dopiero początek serii zaćmień na osi Byk–Skorpion, która potrwa do 2023 roku. Temat przewartościowania bezpieczeństwa i tego, komu oraz czemu ufamy, będzie wracał falami przez najbliższe miesiące, nie tylko tej jednej nocy.
Dziękuję wszystkim, dużo mi się rozjaśniło. Chciałabym jeszcze zapytać o kamienie — czy w tym czasie warto nosić jakieś przy sobie dla ochrony?
Z mojego doświadczenia po poprzednich zaćmieniach często przychodziły nagłe zakończenia — koniec relacji, rezygnacja z pracy, decyzja, którą odkładałam. Z czasem nauczyłam się traktować to jako oczyszczenie, a nie karę.
Jestem Wodnikiem, a to też znak stały. Czy mnie również to dotyczy, czy głównie Byka i Skorpiona?
Czyli zbierając w całość: odpuszczać, nie manifestować, uważać na emocje i nie podejmować pochopnych decyzji. Dobrze to zapamiętałem?
Dodam jeszcze jedno — zaćmienia działają nie tylko jednego dnia. Ich skutki potrafią ujawniać się przez kolejne tygodnie, czasem aż do następnej pełni czy nowiu. Obserwuję to u siebie regularnie.
A czy zaćmienie wpływa na dzieci? Mój synek od dwóch dni źle sypia i jest rozdrażniony, zastanawiam się, czy to może być z tym związane.
Po takim intensywnym czasie polecam jeszcze zadbać o uziemienie. Spacer, kontakt stóp z ziemią, ciepły posiłek, dużo wody. Sama po zaćmieniach zawsze potrzebuję dnia czy dwóch, żeby wrócić do równowagi.
Sprawdziłam w końcu swój kosmogram i okazało się, że mam Wenus w Byku blisko stopnia zaćmienia. Teraz rozumiem, skąd ten niepokój. Dziękuję wszystkim za ten wątek, naprawdę dużo mi dał.
Dziękujemy za tak wartościową dyskusję! Cieszymy się, że tyle osób podzieliło się wiedzą i doświadczeniem. Życzymy wszystkim spokojnego przejścia przez to zaćmienie — niech przyniesie potrzebne domknięcia i ulgę. Po więcej szczegółów zapraszamy do pełnego artykułu na portalu.