Mam ostatnio bardzo dziwne sny i nie wiem co o tym myśleć. Chodzi o liczby, które widzę w snach - konkretnie 333, 777 i 999. Pojawiają się na zegarach, tablicach, drzwiach, dosłownie wszędzie. Ale jest jeszcze jedno - za każdym razem wchodzę do swojego domu, tylko że środek wygląda zupełnie inaczej niż naprawdę. Inne pokoje, inne korytarze, jakbym była w obcym miejscu mimo że wiem że to mój dom. Czy ktoś miał coś podobnego? Czy te liczby to jakiś przekaz?
Zanim przejdę do liczb, bo to ważne - ten dom z innym układem to bardzo charakterystyczny motyw. Możesz mi powiedzieć, jak się czułaś w środku? Bałaś się, byłaś spokojna, może zaciekawiona? To dużo zmienia przy interpretacji.
No właśnie, to co opisujesz z paragonem i zegarkiem to klasyczny efekt potwierdzenia. Widzisz tysiące godzin i kwot dziennie, ale zapamiętujesz te które pasują do wzorca. Mózg tak działa. Nie mówię że sny nie mają znaczenia, ale te liczby na jawie to raczej psychologia niż ezoteryka.
Wróćmy na chwilę do tych liczb, bo ta rozmowa zaczyna zmierzać w różne strony. Połączenie 333, 777, 999 w jednym śnie jest rzeczywiście nieprzypadkowe z perspektywy symboliki liczb. Ale mnie bardziej ciekawi kontekst - gdzie konkretnie widzisz te liczby we śnie? Na tablicach? Na zegarze? Na czyjejś dłoni? To bardzo zmienia odczyt.
koperta z 999 to bardzo konkretny obraz. Koperta to przesłanie, które czeka na otwarcie. 999 jako domknięcie cyklu na kopercie - to może sugerować że kończysz jakiś etap i jest dla ciebie gotowa wiadomość, ale jeszcze jej nie otworzyłaś. Otworzyłaś tę kopertę we śnie?
Trochę inny kąt - w runach Hagalaz pojawia się przy rozbiciu starych wzorców, żeby mogło powstać coś nowego. Nie twierdzę że to tłumaczy sen jeden do jednego, ale ta idea - stary porządek się sypie, nowy jeszcze nie jest jasny - pasuje i do domu z zmienionym układem i do 999 jako końca cyklu. Czy macie wrażenie że te symbole ze snów mówią o tym samym?
to bardzo ważna informacja. Jeśli motyw wraca, ale szczegóły się zmieniają, to zazwyczaj oznacza że coś się w tobie przesuwa - proces jest w toku, nie stoi w miejscu. Ten znikający korytarz bez końca, a potem brak koperty... Czy w obu snach czułaś to samo, czy emocje były różne?
Właśnie, poza tym Jung sam czerpał z tradycji hermetycznych i alchemii, więc ten podział psychologia/ezoteryka nie jest taki ostry. Ale wracając do sedna - Rozalinka, ten korytarz bez końca z drugiego snu to dla mnie silniejszy obraz niż liczby. Czy szłaś nim w jakimś kierunku, czy się kręciłaś?
Te zamknięte drzwi przy sobie i nieotwieranie ich - to jest bardzo konkretna informacja. Czy wiesz dlaczego ich nie otwierałaś? Czy bałaś się, czy po prostu nie czułaś żeby to robić, czy może szukałaś czegoś konkretnego dalej?
To brzmi jakbyś we śnie szukała czegoś co już wiesz że istnieje, ale nie możesz do tego trafić. Czy to może chodzić o jakąś konkretną decyzję w życiu na jawie? Bo taki sen to chyba nie jest o przeszłości, tylko o czymś co przed tobą?
A wróćmy na chwilę do tych świec bo temat mi uciekł - Nastie, pisałaś coś o rytuałach przed snem. Czy takie coś faktycznie może pomóc Rozalince żeby kolejny raz kiedy ten sen wróci, mogła te drzwi otworzyć? Czy to w ogóle tak działa że można "wpłynąć" na treść snu?
Ja próbowałam czegoś podobnego - ustalić sobie intencję przed snem żeby zobaczyć coś konkretnego. Raz mi wyszło, raz nie. Nie wiem czy to był przypadek czy nie, ale ten jeden raz kiedy wyszło, sen był dużo bardziej wyraźny niż zwykle. Rozalinka, czy ty w ogóle pamiętasz sny dobrze? Bo to też ma znaczenie.
Ta wyrazistość to bardzo ważna obserwacja. Sny które wracają przez cały dzień i zostają w pamięci mimo że normalne sny znikają - to jeden z sygnałów że podświadomość naprawdę coś sygnalizuje. Ale chcę się upewnić że rozumiem - mówisz że te konkretne sny z korytarzem i domem są wyraźniejsze, czy wszystkie sny od kiedy zaczęła się ta seria?
To co mówisz o wyrazistości ma bezpośredni związek z tymi liczbami na początku - 333, 777, 999. W numerologii te sekwencje nie są przypadkowe, ale co ważniejsze, to poziom skupienia jaki im towarzyszył we śnie mógł "nastawić" całą serię na inną częstotliwość. Jakby liczby były kluczem który otworzył inny rodzaj śnienia.
Hagalaz którą wcześniej wspominałam też wiąże się z tym wyraźnym, niemal natrętnym zapamiętywaniem. Runy mające do przekazania coś ważnego pojawiają się w snach właśnie w tej formie - nie ulotnej, ale wyciętej w pamięci. Rozalinka, czy te detale które pamiętasz dotyczą bardziej przestrzeni, kolorów, czy może konkretnych przedmiotów?
To jest ważne! Jasność w snach o zagubieniu to rzadkość - zwykle takie sny są ciemne albo przytłaczające. Jeśli przestrzeń była jasna mimo że szłaś bez końca i nie trafiałaś - może to nie jest sen o lęku, tylko o poszukiwaniu które samo w sobie jest... spokojne? Bezpieczne?
Spokojne szukanie czegoś konkretnego co wiesz że istnieje - to bardzo inny obraz niż błądzenie. Czy w życiu na jawie jest coś takiego co szukasz spokojnie, bez paniki, ale wciąż nie możesz tego znaleźć? Nie wiem, może praca, może decyzja, może osoba?
Hej, mam inne pytanie bo mi coś nie daje spokoju. Wróćmy do tych liczb - 333, 777, 999. Gdzie dokładnie je widziałaś w tym pierwszym śnie? Na ścianie, na drzwiach, może na jakimś ekranie? Bo to chyba ma znaczenie gdzie się pojawiły, nie tylko jakie były.
To zmienia trochę kontekst. Liczby na drzwiach wejściowych to nie jest przypadkowa lokalizacja - to próg, granica między zewnętrzem a wnętrzem. W symbolice wielu tradycji próg jest miejscem przejścia, a liczby na nim mogłyby oznaczać coś w rodzaju kodu dostępu albo znacznika transformacji. Gerwazy, czy w numerologii jest coś o liczbach na progach?