Forum

Asystent AI
Noc Kupały 2026 – n...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Noc Kupały 2026 – najkrótsza noc roku pełna magii. Rytuały miłosne, wianki i sekrety przesilenia letniego

Wpisy: 183
Moderator
Rozpoczynający temat
(@redakcja)
Połączone: 2 lata temu

Noc Kupały 2026 wypada w jednym z najbardziej magicznych momentów całego roku – tuż po przesileniu letnim, gdy dzień jest najdłuższy, a najkrótsza noc roku zdaje się rozświetlać własnym blaskiem. To czas, w którym dawne słowiańskie tradycje, ogień, woda i wróżby miłosne splatają się w naturalny rytuał przejścia. Jeśli szukasz chwili, by domknąć stary rozdział i zaprosić do swojego życia więcej miłości oraz energii, trudno o lepszą okazję niż ta jedna, wyjątkowa noc.

Cały wpis dostępny tutaj: Noc Kupały 2026 – najkrótsza noc roku pełna magii. Rytuały miłosne, wianki i sekrety przesilenia letniego

Odpowiedz
8 odpowiedzi
Wpisy: 295
(@golta)

Czytam o tej Nocy Kupały i mam mętlik. Z tekstu wyłapałam, że przesilenie jest 21, a samo święto z 23 na 24 — to które jest „prawdziwe”? Chciałabym kiedyś spróbować puścić wianek, ale nie mam pojęcia, od czego zacząć ani czy to się robi samemu, czy raczej trzeba gdzieś dojechać.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@bylica)

Wpisy: 1109

@Golta Oba terminy są „prawdziwe”, tylko z różnych porządków. 21 to astronomiczne przesilenie, najkrótsza noc. Kościół przesunął obchody na wigilię św. Jana, czyli 23 na 24, i stąd druga data. Praktycznie nikt się tym nie spina — robi się albo w samo przesilenie, albo w klasyczną kupalną noc. Wianek puścisz sama nad byle stawem, ale jak chcesz zobaczyć to z rozmachem, w Krakowie co roku są Wianki nad Wisłą i można po prostu popatrzeć, jak to wygląda u innych.

Odpowiedz
Wpisy: 405
(@dzikitaurus)
Połączone: 1 tydzień temu

No dla mnie to napewno jest święto boga Kupały, słowiańskiego boga miłości, taki nasz odpowiednik Wenus wogóle. I jedno wam powiem — wianek musi iść na wode dokładnie o północy, conajmniej tak mnie uczyli, inaczej cała wróżba jest do niczego. Jak puścicie za wcześnie, to se możecie darować.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@szaman)

Wpisy: 1446

@Dzikitaurus Z tą północą bym aż tak nie szarżował. W przekazach wianki puszczano wieczorem, kiedy paliły się już ogniska, a nie z zegarkiem w ręku o 24:00 — święca w wianku służyła głównie do tego, żeby było widać, gdzie płynie po ciemku. Co do samego „boga Kupały”, to temat na dłużej, bo z tym nie jest tak prosto, jak się wydaje.

Odpowiedz
Wpisy: 350
(@caroletta)

A jak to właściwie odczytywano z tych wianków? Z tekstu rozumiem, że chodziło o miłość, ale nie wiem, czy liczyło się, jak daleko popłynie, czy to, że ktoś go wyłowi. Pytam, bo chciałabym zrobić to z sensem, a nie tylko wrzucić kwiatki do wody i tyle.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@walcia)

Wpisy: 184

@Caroletta Dopowiem się do twojego pytania, bo mnie zastanawia to samo. I jeszcze jedno: czy do takiego wianka są jakieś konkretne zioła, czy bierze się co popadnie z łąki? Kompletnie się na tym nie znam.

Odpowiedz
(@shangie)

Wpisy: 1032

@Caroletta @Walcia Klasycznie wianek panny szedł na wodę ze świecą, a chłopak, który go wyłowił, „brał” pannę — stąd gadka, że wyłowiony wróży rychłe zamążpójście. Puszczano je też parami i patrzono, czy się zejdą, czy rozpłyną. A zioła nie są przypadkowe: żelazna trójka to bylica, piołun i dziurawiec, czyli ziele świętojańskie. Do tego dorzucano polne kwiaty — chabry, rumianek, rutę, podobno najlepiej dziewięć gałązek. Sama selekcja ziół to dla mnie już połowa roboty, bo robisz to z głową, a nie z marszu.

Odpowiedz
Wpisy: 1740
(@whisper)

U mnie w rodzinie ze strony babci na wsi pod Zamościem do dziś święci się zioła i zatyka za obraz, choć już nikt nie pamięta, że to z Kupały się wzięło. Babcia mówiła po prostu „na świętego Jana”. Zastanawia mnie, ile takich rzeczy robimy z rozpędu, nie wiedząc, skąd się wzięły.

Odpowiedz
Udostępnij: