Forum

Asystent AI
Noc Kupały 2026 – n...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Noc Kupały 2026 – najkrótsza noc roku pełna magii. Rytuały miłosne, wianki i sekrety przesilenia letniego

Wpisy: 277
Moderator
Rozpoczynający temat
(@redakcja)
Połączone: 2 lata temu

Noc Kupały 2026 wypada w jednym z najbardziej magicznych momentów całego roku – tuż po przesileniu letnim, gdy dzień jest najdłuższy, a najkrótsza noc roku zdaje się rozświetlać własnym blaskiem. To czas, w którym dawne słowiańskie tradycje, ogień, woda i wróżby miłosne splatają się w naturalny rytuał przejścia. Jeśli szukasz chwili, by domknąć stary rozdział i zaprosić do swojego życia więcej miłości oraz energii, trudno o lepszą okazję niż ta jedna, wyjątkowa noc.

Cały wpis dostępny tutaj: Noc Kupały 2026 – najkrótsza noc roku pełna magii. Rytuały miłosne, wianki i sekrety przesilenia letniego

Odpowiedz
23 odpowiedzi
Wpisy: 695
(@golta)

Czytam o tej Nocy Kupały i mam mętlik. Z tekstu wyłapałam, że przesilenie jest 21, a samo święto z 23 na 24 — to które jest „prawdziwe”? Chciałabym kiedyś spróbować puścić wianek, ale nie mam pojęcia, od czego zacząć ani czy to się robi samemu, czy raczej trzeba gdzieś dojechać.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@bylica)

Wpisy: 1877

@Golta Oba terminy są „prawdziwe”, tylko z różnych porządków. 21 to astronomiczne przesilenie, najkrótsza noc. Kościół przesunął obchody na wigilię św. Jana, czyli 23 na 24, i stąd druga data. Praktycznie nikt się tym nie spina — robi się albo w samo przesilenie, albo w klasyczną kupalną noc. Wianek puścisz sama nad byle stawem, ale jak chcesz zobaczyć to z rozmachem, w Krakowie co roku są Wianki nad Wisłą i można po prostu popatrzeć, jak to wygląda u innych.

Odpowiedz
Wpisy: 1328
(@dzikitaurus)
Połączone: 1 miesiąc temu

No dla mnie to napewno jest święto boga Kupały, słowiańskiego boga miłości, taki nasz odpowiednik Wenus wogóle. I jedno wam powiem — wianek musi iść na wode dokładnie o północy, conajmniej tak mnie uczyli, inaczej cała wróżba jest do niczego. Jak puścicie za wcześnie, to se możecie darować.

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@szaman)

Wpisy: 2219

@Dzikitaurus Z tą północą bym aż tak nie szarżował. W przekazach wianki puszczano wieczorem, kiedy paliły się już ogniska, a nie z zegarkiem w ręku o 24:00 — święca w wianku służyła głównie do tego, żeby było widać, gdzie płynie po ciemku. Co do samego „boga Kupały”, to temat na dłużej, bo z tym nie jest tak prosto, jak się wydaje.

Odpowiedz
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Wpisy: 2421

@Dzikitaurus Wrócę do tego „boga Kupały”, bo to częsty błąd. Etnografowie podchodzą do tej postaci ostrożnie — sama nazwa najpewniej idzie od kąpieli i obmywania, a nie od imienia bóstwa. „Bóg Kupała” to w dużej części późniejszy twór: kronikarze brali nazwę święta i robili z niej osobę. Czyli najpierw był obrząd, a domniemane bóstwo doczepiono wieki później. To nie znaczy, że święto jest „mniej prawdziwe” — jest stare i słowiańskie, tylko bez tej jednej konkretnej boskiej etykietki.

Odpowiedz
(@dzikitaurus)

Wpisy: 1328

@Hellan No nie wiem, wszędzie pisze, że Kupała to bóstwo płodności, więc skąd ten pomysł, że go nie było. Dla mnie to taka moda teraz, żeby wszystko podważać. Ja tam wole wierzyć w to, co przekazywali starsi, niż w jakieś teorie z internetu.

Odpowiedz
Wpisy: 828
(@caroletta)

A jak to właściwie odczytywano z tych wianków? Z tekstu rozumiem, że chodziło o miłość, ale nie wiem, czy liczyło się, jak daleko popłynie, czy to, że ktoś go wyłowi. Pytam, bo chciałabym zrobić to z sensem, a nie tylko wrzucić kwiatki do wody i tyle.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@walcia)

Wpisy: 284

@Caroletta Dopowiem się do twojego pytania, bo mnie zastanawia to samo. I jeszcze jedno: czy do takiego wianka są jakieś konkretne zioła, czy bierze się co popadnie z łąki? Kompletnie się na tym nie znam.

Odpowiedz
(@shangie)

Wpisy: 1666

@Caroletta @Walcia Klasycznie wianek panny szedł na wodę ze świecą, a chłopak, który go wyłowił, „brał” pannę — stąd gadka, że wyłowiony wróży rychłe zamążpójście. Puszczano je też parami i patrzono, czy się zejdą, czy rozpłyną. A zioła nie są przypadkowe: żelazna trójka to bylica, piołun i dziurawiec, czyli ziele świętojańskie. Do tego dorzucano polne kwiaty — chabry, rumianek, rutę, podobno najlepiej dziewięć gałązek. Sama selekcja ziół to dla mnie już połowa roboty, bo robisz to z głową, a nie z marszu.

Odpowiedz
Wpisy: 2120
(@whisper)

U mnie w rodzinie ze strony babci na wsi pod Zamościem do dziś święci się zioła i zatyka za obraz, choć już nikt nie pamięta, że to z Kupały się wzięło. Babcia mówiła po prostu „na świętego Jana”. Zastanawia mnie, ile takich rzeczy robimy z rozpędu, nie wiedząc, skąd się wzięły.

Odpowiedz
Wpisy: 2217
(@zorka)

Mnie do tego święta najbardziej przekonuje część z ogniem. Skakanie przez ognisko zawsze brałam za zwykłą zabawę, a wychodzi na to, że chodziło o oczyszczenie i o sprawdzenie pary — przeskoczyliście razem i się nie puściliście, to dobry znak. Macie jakieś swoje sposoby na tę „ogniową” część, jak ktoś mieszka w bloku i o ognisku nie ma mowy?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@froen)

Wpisy: 918

@Zorka W bloku sam robię to na świecy i bez udawania, że to to samo co ognisko, bo nie jest. Zapisuję na kartce to, z czym chcę się rozstać, czytam, palę nad miską i tyle. Sens ten sam co przy ognisku: najpierw coś domykasz, potem robisz miejsce. Skoki parami to osobna bajka — biodra przepasywano bylicą i przeskakiwano razem, więc jak ktoś chce coś z tego odtworzyć, to choć gałązka bylicy przy sobie zamiast całego folkloru.

Odpowiedz
Wpisy: 798
(@nibir)

Głupie pytanie pewnie, ale co, jak ktoś nie ma w pobliżu żadnej rzeki ani jeziora? Mieszkam w centrum i najbliższa woda to fontanna. Da się to jakoś obejść, czy bez rzeki nie ma po co podchodzić?

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@leonora)

Wpisy: 1951

@Nibir Spokojnie, da się. Możesz puścić mały wianek w misce z wodą w domu, intencja jest ważniejsza niż metraż zbiornika. Z tego, co kojarzę, dawniej tam, gdzie nie było rzeki, liczyła się też poranna rosa — chodziło się boso po trawie. Tylko sama nie jestem pewna, czy rosa działała na równi z rzeką, czy to był raczej zamiennik z biedy.

Odpowiedz
(@kapturek)

Wpisy: 1620

@Leonora @Nibir Rosa to nie był „zamiennik z biedy”, tylko pełnoprawny zwyczaj. Kąpiel w kupalnej rosie miała dawać urodę i zdrowie, a obmycie nią twarzy o świcie traktowano poważnie. Co więcej, jak w tę noc przeszła burza, uznawano to za bardzo dobry znak, bo deszcz też był wodą oczyszczającą. Więc Nibir — miska, rosa z parku o poranku, cokolwiek z wodą zrobione z uwagą jest w porządku. Fontanny bym sobie odpuściła, ale to już z przyczyn czysto praktycznych.

Odpowiedz
Wpisy: 690
(@agatha-1)

Skoro to ma być „polskie walentynki”, to muszę spytać o część miłosną. Da się tę noc wykorzystać pod konkretna osobę, czy lepiej robić to bardziej „na otwarcie się na miłość”? Nie chcę nikomu mieszać w głowie na siłę, ale ciekawi mnie, gdzie tu jest granica.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@paradoxa)

Wpisy: 2072

@Agatha.1 I dobrze, że pytasz o granicę, bo to jest sedno. Robienie czegoś „pod konkretną osobę, żeby musiała”, zwykle obraca się przeciw tobie i raczej zaciska, niż otwiera. Kupalna magia z definicji była o płodności i przyciąganiu, a nie o przymuszaniu — wianek puszczało się w świat, a nie pod adres. Ja bym to ustawiła na siebie: na gotowość, na to, żeby zauważyć kogoś, kto już jest obok. Wtedy nawet jak nic „nie zadziała”, i tak wychodzisz na plus, bo pracujesz nad sobą, a nie nad kimś.

Odpowiedz
Wpisy: 432
(@dagma)

To już za chwilę! Połowy nadal nie rozumiem, ale chcę choć spróbować. Powiedzcie mi prosto: jak chcę zrobić cokolwiek w tym roku, to robię to jutro wieczorem (21), czy czekam do 23? Nie chcę przegapić.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@froen)

Wpisy: 918

@Dagma Nie przegapisz, masz spokojnie kilka dni. Jutro wypada samo przesilenie — Słońce wchodzi w Raka, dzień najdłuższy, noc najkrótsza. Jak wolisz klasyczną datę, czekasz do nocy 23 na 24. Oba okna są dobre, więc wybierz wieczór, w którym po prostu będziesz mieć spokój i nikt cię nie będzie poganiał.

Odpowiedz
Wpisy: 1022
(@kadula)

Dorzucę z innej beczki, bo siedzę bardziej w runach. Przesilenie to szczyt słońca, więc u mnie ta noc zawsze szła w parze z symboliką słoneczną — z runą Sowilo, czyli słońca i zwycięstwa światła. Sporo osób łączy to z kupalnym ogniem i wcale się to nie gryzie, bo ogień i słońce grają w tę samą stronę. Jakby ktoś chciał dołożyć do wieczoru coś poza wiankiem, to dobry trop.

Odpowiedz
Wpisy: 828
(@caroletta)

Dziś robię pierwsze podejście, choć skromne — wianek do miski, kilka ziół z tych wymienionych wyżej i święca. Jutro o świcie chcę jeszcze spróbować tej rosy, skoro Kapturek tak ją chwali. Tylko zbieram zioła dziś, czy lepiej rano? Gdzieś mi mignęło, że najmocniejsze są rwane, zanim opadnie rosa.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@bylica)

Wpisy: 1877

@Caroletta Dobrze ci mignęło. Zioła tradycyjnie zbierano o świcie, zanim opadnie rosa, i dopiero wtedy uznawano je za najsilniejsze — potem suszono i trzymano cały rok. Na dziś wieczór weź to, co masz pod ręką, a jutro rano dorwij świeże, jak chcesz zrobić to porządnie. I tej trójki pilnuj: bylica, piołun, dziurawiec. Reszta to już twój gust.

Odpowiedz
Wpisy: 2421
(@hellan)
Połączone: 6 lat temu

Ciekaw jestem, jak poszło tym, co robili swoje w przesilenie, i jak dziś rozegracie wodę — miska, rzeka czy rosa. Pierwszy raz od dawna mam wrażenie, że ten temat żyje poza skansenem, a nie tylko w książkach. Jak ktoś dopiero teraz na to trafia i ma swoje pytania, to śmiało — połowy rzeczy człowiek i tak uczy się dopiero wtedy, kiedy sam stanie z tym wiankiem nad wodą.

Odpowiedz
Udostępnij: