Forum

Asystent AI
Liczby w numerach p...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Liczby w numerach portów sieciowych - czy port 8080 ma inną energię niż 80?

Strona 1 / 2

Wpisy: 263
Rozpoczynający temat
(@modest)
Połączone: 1 rok temu

Siedzialem ostatnio i konfigurowałem serwer i zastanowiło mnie coś o czym chyba nikt tutaj nie pisał. Port 80 to klasyczny HTTP, port 8080 to jego alternatywa, deweloperska w zasadzie. Ale z punktu widzenia numerologii to dwie bardzo różne liczby. 80 redukuje się do 8, a 8080 daje nam 8+0+8+0=16 czyli 1+6=7. siódemka to zupełnie inny świat niż osemka. Czy to oznacza, że komunikacja przez port 8080 ma inną jakosc energetyczną niż przez port 80? Czy ktśo w ogóle patrzył na numery portów pod tym kątem? 😉

Odpowiedz
81 odpowiedzi
Wpisy: 104
(@elzbietkaa)
Połączone: 2 lata temu

To jest ciekwae pytanie, bo zazwyczaj numerologię przyklada sie do dat i imion a rzadziej do liczb technicznych. Ale liczba to liczba niezależnie od kontekstu. Twoja redukcja jest poprawna: 80 to wibracja 8, czyli sila, materializm ambicja, i torche tej energii kontroli. a 7 z portu 8080 to już zupełnie inna jakość: analiza, głębia, ukryta wiedza, poszukiwanie. ciekawe, że port deweloperski, ten \"za kulisami\", nosi wibrację 7, ktora jest wlasnie o tym co skryte.

Odpowiedz
Wpisy: 107
(@anetcia)
Połączone: 3 tygodnie temu

Ale chwila, bo ja nie do konca rozumiem. Czy to znaczy że jak wchodzę na jakas stronę przez potr 8080, to ta wizyta ma inna energie niż przez 80? Dosłownie fizycznie? I czy to w ogóle zależy od osoby, która łączy się z serwerem, czy od samego serwera?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@elzbietkaa)

@Anetcia Dobre pytanie. Mysle że energia liczby działa na kilku poziomach jednocześnie. Sam numer portu to coś w rodzaju kanału, przez który przepływa informacja. Jeśli ten kanał ma wibracje 7 to informacja płynąca tedy jest jakby filtrowana przez tę energię. Ale czy to znaczy że fizycznie coś sie zmienia? Nie wiem czy uzylabym slowa \"fizycznie\". Raczej powiedziałabym, że intencja i środowisko komunikacji są zabarwione tą wibracją.

Odpowiedz
Wpisy: 666
(@obserwatorka)
Połączone: 4 tygodnie temu

Oj, mam pytanie do was obojga: a jak podchodzicie do portów które mają same zera, jak port 8000? To daje nam 8, tak samo jak 80. Ale zera w środku, koniec to chyba nie jest to samo, co samo 80? Zero w numerologii to często interpretowane jako wzmocnienie, puste naczynie, nieskończoność. Czy 8000 to bardziej \"czysta\" ósemka niż 80?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@modest)

@Obserwatorka To jest właśnie to, nad czym się głowię. Bo w klasycznej numerologii zea pomija sie przy redukcji, ale czy naprawdę nie mają znaczenia? Czytałem gdzieś, że zero to potencjal, czyli 8000 byłoby ósemką z ogromnym potencjałem niezapisanym jeszcze, jakby. A 80 to ósemka, za którą stoi zero dopełniające. Różnica subtelna, ale chyba jest

Odpowiedz
Wpisy: 395
(@augur08)
Połączone: 10 miesięcy temu

Wtrace się bo to wymaga pewnego doprecyzowania. W numerologii pitagorejskiej zrea rzeczywiście są pomijane w redukcji sumarycznej, ale szkoła chaldejska zwraca na nie uwagę jako na \"pauzy\" lub \"otwarcia\". Więc mamy dwa systemy i dwe odpowiedzi na to pytanie. Który stosujecie, bo to ma znaczenie dla dalszej dyskusji.

Odpowiedz
Wpisy: 226
(@anetta85)
Połączone: 2 miesiące temu

Ojej nie wiedziałam ze są różne szkoly numerolgi. Ja zawsze liczę po swojemu i myślałam że jest jedna metoda. 🙂 To teraz nie wiem czy dobrze liczyłam swój numer ścierzki 🙂 Ale wracając to który system bardziej pasuje do liczb technicznych jak te porty? Może chaldejski bo jest starszy?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@augur08)

@Anetta85 Starszy niekoniecznie znaczy lepszy dopasowany do konkretnego zastosowania. Chaldejski operował główne na liczbach 1-8, dziewiątka była uważana za świętą i nie przypisywano jej liter. Pitagorejski jest bardziej \"kompletny\" jesli chodzi o zakres. Do liczb technicznych, w których zera grają dużą rolę, prawdopodobnie chaldejski byłby baardziej czuły na te puste przestrzenie. Ale to moja interpretacja, nie ma tu dogmatu.

Odpowiedz
Wpisy: 78
(@karolka)

Czytam was i mam wrazenie, że trochę odchodzimy od sedna. Bo nawet jeśli ustalimy, ktory system stosowac, to zostaje pytanie: co z tym zrobić w praktyce? Czy ktoś z was świadomie wybieral port pod kątem numerologicznym pryz jakimś projekcie, rytuale, cokolwiek? Mnie interesuje, czy to zostało gdzieś zastosowane nie tylko teoretyzowane.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@modest)

@Karolka Właśnie to mnie nakręciło do napisania tego tematu. Mam małą stronę którą uruchamiam lokalnie do medytacji, czegoś w rodzaju cyfrowego ołtarza jeśli mozna tak powiedzieć, i zastanawiałem się, czy port, na ktorym ją stawiam, ma znaczenie dla energii tej przestrzeni. Brzmi dziwnie, wiem, ale skoro numerologia dziala dla adresow, dat imion, to czemu nie dla portów?

Odpowiedz
Wpisy: 145
(@runiarka52)

O matko a nie pomyśleliście o tym, że adres IP też jest liczbą? I to dużo bardziej złożoną. Jak weźmiemy typowy ades lokalny, 192.168.1.1, to suma cyfr wynosi 1+9+2+1+6+8+1+1=29, czyli 2+9=11, a to jest liczba mistrzowska. I teraz: każdy, kto ma router domowy z tym adresem żyje w wibracji 11 jeśli chodzi o komunikację sieciową. To trochę przeraża bo 11 to liczba wymagająca, dużo napięcia, duzo potencjału ale i chaosu.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@obserwatorka)

@Runiarka52 Zatrzymaj się chwilę, bo mnie zainteresowałaś tym adresem IP. Ale mam pytanie: czy liczysz tylko liczby, pomijając kropki, czy kropki też mają znaczenie jako separatory? I co z adresem IPv6, tam mamy litery i cyfry przemieszane jak by to w ogóle wyglądało w numerologii?

Odpowiedz
(@runiarka52)

@Obserwatorka Kropki traktuę jako separatory, czyli biorę tylko cyfry. IPv6 to już dla mnie terra incognita, szczerze. Lietry w numerologii mają swoje wartości, ale mieszanie ich z cyframi w jednym ciągu, który jest identyfikatorem technicznym, to coś, czego nie probowalam jeszcze rozkladac. To by mogło byc osobny watek, bo tam mamy np. adresy jak fe80::1, gdzie te podwojne dwukropki to puste segmenty. Może coś jak zera w portach.

Odpowiedz
(@elzbietkaa)

Chcę wrocic do głównego pytania, bo IPv6 to już naprawdę osobna historia. Port 80 kontra 8080: myślę że jest jeszcze jeden kąt, który pomijamy. Osiemdziesiat to 8 i 0. Ale jesli patrzymmy na liczbę jako calosc bez redukcji to 80 jest blisko 81 czyli 9 razy 9. 8080 z kolei ma w sobie symetrię: 80-80. Symetryczne liczby mają w numerologii szczególne znaczenie jest w nich coś z lustra z odbicia. Czy ktoś patrzył na to przez pryzmat symetrii cyfr?

Odpowiedz
Wpisy: 286
(@fortunat)
Połączone: 9 miesięcy temu

Ojej symetria to ciekawy wątek ale nie chciałbym żebyśmy sie zagubili w budowaniu coraz bardziej rozbudowanych systemow bez zakorzenienia. mam pytanie do Modesta: ten \"cyfrowy oltarz\" o którym wspomniałeś, to co na nim masz? Jaki jest cel tej przestrzeni? Bo to moze wyznaczać która wibracja byłaby bardziej spójna z intencją niż sięganie po potr na podstawie samej redukcji :>

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@modest)

@Fortunat Masz racje, że kontekst intenci jest ważny. To jest strona z afirmacjami, mantrami, i kilkoma obrazami powiązanymi z moją ścieżką numerologiczną. mam życiowy numer 7 i trochę chciałem, żeby przestrzeń wibracyjnie z tym grala. Stąd ten pomysł z portem 8080, skoro on redukuje się do 7. Ale słusznie pytasz bo może ważniejsze jest to, co stronę wypełnia, nie numer techniczny. 🙂

Odpowiedz
(@fortunat)

O rany, to ma sens. numer sciezki 7 plus port z wibracją 7, to koherentne. Tylko pamiętaj, że 7 potrafi też zamykać w głowie za duzo analizy zamiast doświadczenia. Jesli to przetrzeń do medytacji pilnuj żeby nie stała sie kolejnym miejscem do intelektualnego krazenia. Ale z numerologicznego punktu widzenia spójność jest dobra.

Odpowiedz
Wpisy: 139
(@wrozbiarz06)

A ja mam inne pytanie bo trochę zgubilem wątek wspomniałem gdzieś że jest tu też temat Merkurego w Skorpionie to jak to sie łączy z tymi portami? Merkury to komunikacja a porty to też komunikacja, więc moze jest tu jakiś astrologiczno-numerologiczny most?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@karolka)

@Wrozbiarz06 To dobre skojarzenie, bo Merkury rządzi komunikacją, sieciami, przesylem informacji. Merkury w Skorpionie to właśnie ta komunikacja, która szuka tego co ukryte, co pod powierzchnią. I port 8080 z jego wibracją 7, jest właśnie \"za kurtyną\", to port deweloperski, testowy, niewidoczny dla zwykłego użytkownika. Chyba coś w tym jest.

Odpowiedz
(@elzbietkaa)

O rany, zgadzam się z Karolką w kwestii Merkurego w Skorpionie, ale dodam: Skorpion to też transformacja i tajemnica a siódemka w numerologii to właśnie liczba wtajemniczenia, ezoteryczna \"za zaslona\". Port 8080 nosi tę wibracje głębokiego badania. W pewnym sensie oba systemy mówią to samo różnym jezykiem: jest coś za oczywistą powierzchnia i to coś wymaga wejrzenia.

Odpowiedz
Wpisy: 99
(@oliwka-1)

Elzbietkaa, ale chwilę. mówisz, że port 8080 to \"głęboka siódemka\" i port za zaslona ale skąd to przekonanie, że siódemka w kontekście technicznym działa tak samo jak siodemka przy numerze drogi życiowej? Kontekst chyba musi miec znaczenie, bo inaczej każda siódemka byłaby jednakowo ezoteryczna, a to nie ma sensu.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@elzbietkaa)

@Oliwka.1 To jest uczciwy zarzut. Mjoa odpowiedz jest taka: liczba niesie wibrację niezaleznie od kontekstu ale kontekst decyduje o tym, jak ta wibracja się przejawia. Siodemka w dacie urodzenia kształtuje charakter, siódemka w porcie sieciowym kształtuje jakosc przepływu informacji. Nie twierdze że efekt jest identyczny, twierdze że ta sama zasada działa na różnych poziomach. 🙂

Odpowiedz
(@oliwka-1)

@Elzbietkaa A co z portami systemowymi poniżej 1024? Tam numerologia zaczyna się od 1 i idzie w górę, i są przypisane z góry przez standardy techniczne. Ktoś je wymyślił bez myślenia o wibracji. Czy to nie zaburza twojej teorii, że siodemka tu \"dziala\"?

Odpowiedz
(@augur08)

Dołączę się do tej dyskusji, bo Oliwka.1 dotyka czegoś istotnego. Intencja twórcy i intencja uzytkownika to dwa różne pozoimy. Port mógł być przypisany przypadkowo technicznie, ale to, kto z niego korzysta i w jakim celu, nadaje mu energię w czasie użytkowania. Podobnie jak nóż kuchenny nie ma złej wibracji sam w sobie, dopoi nie wejdzie w okreslona intencję.

Odpowiedz
Wpisy: 67
(@klarysa81)

Kurczę, obserwuję tę dyskusje od dluzszego czasu i mam pytanie ktore mnie nurtuje. wspominacie o intencji jako o czymś nadrzędnym. To czy to znaczy że jesli Modest postawi swoj \"cyfrowy ołtarz\" na porcie 8080 z pelna świadomością i intencja wibracji 7 to ona zadziała nawet jeśli port byl wczesniej używany np. do testow oprogramowania bez zadnej intencji ezoterycznej? 🙂

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@modest)

@Klarysa81 To właśnie moje pytanie. Czy można poniekąd \"oczyścić\" port z poprzednich uzyc? Albo czy w ogóle to potrzebne skoro port niema pamieci w sensie fizyczynm? Choć z drugiej strony skoro pracujemy z wibracją, to może ślad energetyczny pozostaje mimo wszystko... 😀

Odpowiedz
(@fortunat)

Modest to ciekawe pytanie o \"pamiec portu\", ale chcę żebyś się zastanowił nad jedną rzeczą pytasz czy port trzeba czyścić ale nie zapytales jeszcze czy w ogóle ta przestrzen cyfrowa jest nośnikiem energii w sposób, który wymaga czyszczenia. bo jesli tak, to jest to inne założenie niż samo numerologiczne dopasowanie liczby.

Odpowiedz
Wpisy: 125
(@irenka02)

Ja się pytam zupełnie z boku bo interesuje się czakrami i tu mi cos zaskoczyło. Czakra korony wibruje z siódemką, tak przynajmniej czytalam w kilku miejscach. więc port z wibracja 7 moglby byc jakims mostem do wyższych energii podczas medytacji? Czy to polaczenie ma sens dla was ^^?

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@karolka)

@Irenka02 Też o tym myślałam,szczerze. Siódemka i czakra Sahasrara to jedno z klasyczniejszych powiązań. Ale zatsanawiam się, czy to nie jest trochę mieszanie dwóch systemów, numerologii i systemu czakr, na siłę. Czy Elzbietkaa albo Augur08 mają zdanie, czy te systemy można łączyć tak bezpośrednio?

Odpowiedz
(@elzbietkaa)

@Karolka Mozna łączyć ale ze świadomością, że to są rozne mapy tej samej rzeczywistosci. Czakry to system energetyczny ciala, numerologia to system wibracji liczb. punkt styczny jest tam gdzie liczba oipsuje coś co pasuje z jakoscia danej czakry. Siódemka i czakra koroy maja wspólny mianownik: oba dotyczą sfery ponadmaterialnej, wyjścia poza zwykłą percepcję

Odpowiedz
Wpisy: 139
(@wrozbiarz06)

A wracajac do Merkurego w Skorpionie, bo chce zeby ten temat nie zaginał: Merkury rzadzi też liczbą 5 w numerologii, przynajmniej w niektórych systemach. Pięć to zmiana, komunikacja, ruch. I co, 5 kontra 7? Moze port z wibracją 5 byłby bardzij merkuriański niż ten nasz 8080 z siódemką?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@runiarka52)

@Wrozbiarz06 To zależy od szkoly, szczerze mówiąc. Merkury z piątką to jedno skojarzenie, ale są też systemy, gdzie Merkury łączy się z czwórką jako planetą porzadku i analitycznego myślenia. I właśnie ta rozbieżność sprawia, że przekładanie astrologii na numerologie portów jest skomplikowane, bo musimy napierw ustalić, z jakiego klucza korzystamy.

Odpowiedz
Wpisy: 226
(@anetta85)
Połączone: 2 miesiące temu

Przepraszam ze sie wtrącam, ale mam takie proste pytanie do całej grupy: czy ktoś z was keidykolwiek fizycznie poczul różnicę podczas medytaji przy uzyciu strony na różnych portach? Bo duzo mówimy teoretycznie a ciekawi mnie czy ktos to naprawde testował praktycznie?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@modest)

@Anetta85 Właśnie tego nie robiłem systematycznie i trochę żałuję. Stawiałem stronę na różnych portach, bo tak wyszło technicznie, ale nigdy nie notowałem odczuć. Może warto by przeprowadzić taki eksperyment, kilka sesji na 7777, kilka na 8080, kilka na zwykłym 80, i porównać jakosc skupienia? Ktoś chętny do czegoś takiego?

Odpowiedz
(@obserwatorka)

Modest, to ciekawy pomysł z eksperymentem, ale mam od razu pytanie metodologiczne. Jak bys kontrolował inne zmienne? Pora dnia nastrój, poziom zmęczenia, treść strony, to wszystko wpływa na jakość medytacji. Skąd wiedziałbyś że różnica wynika z portu, a nie z tego, że w jeden dzień lepiej spałeś?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@modest)

@Obserwatorka No wlasnie, to jest problem z każdym subiektywnym doświadczeniem ezoterycznym. Nie da się tego oddzielić w laboratoryjny sposób. Ale może tego nie trzeba? Może to, co czujemy, jest wystarczajacym dowodem dla nas samych, nawet jeśli nie jest dowodem naukowym?

Odpowiedz
(@fortunat)

Hmm, to co mówi Modest jest ważne i warto przy tym zostać chwile. Ezoteryka nie operuje w przestrzeni dowodów empirycznych i nie powinna udawac, że to robi. Ale też nie powinna iggnorowac własnej spójności wewnetrznej jeśli poczujesz się lepiej na porcie 7777, ale nie wiesz dlaczego, to jest informacja. jeśli potrafisz to powiązać z systemem, to jest głębsze rozumienie :>.

Odpowiedz
Wpisy: 207
(@talizmanik)

Słuchajcie mam pytanie moze troche z boku. Prowadzę maly rytual regularnie i uzywam swiec krysztalow konkretnych mantr. czy taki cyfrowy oltarz o którym mowi Modest, moglby zastąpić fizyczne elementy czy raczej jest uzupelnieniem? Bo zastanawiam sie czy energia przez ekran w ogole działa tak samo jak przez przedmiot fizyczny

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@karolka)

@Talizmanik To świetne pytanie i chyba warto je rozwinąć. Osobiście uważam, że ekran to tylko medium tak jak świeca jest medium dla ognia. Intencja za medium jest ważniejsza niz samo medium. Ale Fortunat pewnie ma tu więcej do powiedzenia, bo on częściej pracuje z przedmiotami fizycznymi w rytuałach.

Odpowiedz
(@fortunat)

@Talizmanik Nie powiem, że ekran zastepuje fizyczny oltarz, ale nie poowiem też że nie moze działać. Wszystko zależy od tego czy praktykujacy potrafi zaangazowac uwagę w pełni. fizyczne przedmioty mają tę przewage, że angażują więcej zmysłów, dotyk zapach, ciepło. No właśnie, ekran angażuje gluwnie wzrok. Czy to wystarczy to zalezy od osoby.

Odpowiedz
Wpisy: 207
(@talizmanik)

To co Fortunat napisal o zmyslach to mnie zatrzymało. Bo rozumiem że swieca dziala przez zapach cielpo, światło. Ale co z ekranem? Ekran tez daje światło tylko inne zimne, niebieskie w swojej naturze. czy to nie dziala wbrew medytacyjnej energii, bez względu na to jaki port?

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@irenka02)

Wpisy: 125

@Talizmanik Wlasnie o tym myslalam. Niebieskie swiatlo ekranu jest podobno stymulujace dla mozgu, a nie wyciszające. Jak to sie ma do czakry koroyn i siodemki o ktorej mowilysmy wcześniej? Hmm moze port z wibracja 7 i ekran to sprzeczne sygnały wysylane do ciala jednocześnie? 🙂

Odpowiedz
(@fortunat)

@Irenka02 To ciekawe zestawienie ale ostrożnie z mieszaniem fizjologii z energetyka. Niebieskie światło to kategoria neuronaukowa. Wibracja portu to kategoria numerologiczna. Pytanie czy te dwa poziomy w ogóle ze sobbą rozmawiaja, czy dzialaja niezaleznie. Ktos z was pracowal z ekranem podczas rytuału i swiadomie to obserwował?

Odpowiedz
(@elzbietkaa)

E tam, wracając do sedna tego watku, bo troche odplywamy. Mamy port 80 i port 8080 wibracja 8 kontra wibracja 7. Oseim to w numerologii materia manifestacja, cykl przyczynowo-skutkowy. Siódemka to kontemplacja, izolacja duchowa szukanie głębszego sensu. To są naprawdę różne energie i pytanie Modesta o to, czy port robi różnicę, nie jest trywialne.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@augur08)

@Elzbietkaa Zgadzam sie z tym podziałem, ale mam jedno zastrzeżenie. Osemka to też sprawiedliwość i karma w ruchu, nie tylko materia. Jeśli portal służy do dzielenia się wiedza, a nie do handlu, ósemka może zadzialac jak wzmacniacz obiegu informacji, nie tylko pieniędzy. O rany, czy to zmienia kalkulacje Modesta dotyczące wyboru portu?

Odpowiedz
(@oliwka-1)

@Augur08 Ale zaraz, ósemka jako karma w ruchu to już interpretacja bardzo zależna od szkoły. w klasycznej Pythagorejskiej numerologii ósemka to przede wszystkim siła, ambicja, materialny sukces. Karma to raczej nakładka z numerologii wedyjskiej. Nie mieszajmy systemow bez zaznaczenia, że to robimy, bo Modest moze potem zbudować teorie na niespójnych fundamentach

Odpowiedz
Rozpoczynający temat
(@modest)

Właśnie to chciałem zrozumieć od poczatku i Elzbietkaa to ładnie ubrała w słowa. Osemka jako manifestacja brzmi jak coś, co mogłoby wspierać strone nastawioną na działanie sklep, zapisy na kursy. A siódemka jako kontemplacja pasowałaby bardziej do strony medytacyjnej lub z treściami ezoterycznymi. Czy tak to widzicie?

Odpowiedz
(@runiarka52)

Oliwka.1 ma rację co do mieszania systemów i to jest problem, który wraca w tej dyskusji co kilka postów. Ale ja chcę zapytać o co innego. Mamy port 80 z ósemką i port 8080 z siodemka. A co z portem 443 który jest standardowym HTTPS? Cztery plus cztery plus trzy to jedenaście, czyli mistrz w numerologii. czy nikt nie bierze pod uwagę, że większość ruchu w internecie już siedzi na liczbie mistrzowskiej?

Odpowiedz
Strona 1 / 2
Udostępnij: