Siedzialem ostatnio i konfigurowałem serwer i zastanowiło mnie coś o czym chyba nikt tutaj nie pisał. Port 80 to klasyczny HTTP, port 8080 to jego alternatywa, deweloperska w zasadzie. Ale z punktu widzenia numerologii to dwie bardzo różne liczby. 80 redukuje się do 8, a 8080 daje nam 8+0+8+0=16 czyli 1+6=7. siódemka to zupełnie inny świat niż osemka. Czy to oznacza, że komunikacja przez port 8080 ma inną jakosc energetyczną niż przez port 80? Czy ktśo w ogóle patrzył na numery portów pod tym kątem? 😉
To jest ciekwae pytanie, bo zazwyczaj numerologię przyklada sie do dat i imion a rzadziej do liczb technicznych. Ale liczba to liczba niezależnie od kontekstu. Twoja redukcja jest poprawna: 80 to wibracja 8, czyli sila, materializm ambicja, i torche tej energii kontroli. a 7 z portu 8080 to już zupełnie inna jakość: analiza, głębia, ukryta wiedza, poszukiwanie. ciekawe, że port deweloperski, ten \"za kulisami\", nosi wibrację 7, ktora jest wlasnie o tym co skryte.
Ale chwila, bo ja nie do konca rozumiem. Czy to znaczy że jak wchodzę na jakas stronę przez potr 8080, to ta wizyta ma inna energie niż przez 80? Dosłownie fizycznie? I czy to w ogóle zależy od osoby, która łączy się z serwerem, czy od samego serwera?
Oj, mam pytanie do was obojga: a jak podchodzicie do portów które mają same zera, jak port 8000? To daje nam 8, tak samo jak 80. Ale zera w środku, koniec to chyba nie jest to samo, co samo 80? Zero w numerologii to często interpretowane jako wzmocnienie, puste naczynie, nieskończoność. Czy 8000 to bardziej \"czysta\" ósemka niż 80?
Wtrace się bo to wymaga pewnego doprecyzowania. W numerologii pitagorejskiej zrea rzeczywiście są pomijane w redukcji sumarycznej, ale szkoła chaldejska zwraca na nie uwagę jako na \"pauzy\" lub \"otwarcia\". Więc mamy dwa systemy i dwe odpowiedzi na to pytanie. Który stosujecie, bo to ma znaczenie dla dalszej dyskusji.
Ojej nie wiedziałam ze są różne szkoly numerolgi. Ja zawsze liczę po swojemu i myślałam że jest jedna metoda. 🙂 To teraz nie wiem czy dobrze liczyłam swój numer ścierzki 🙂 Ale wracając to który system bardziej pasuje do liczb technicznych jak te porty? Może chaldejski bo jest starszy?
Czytam was i mam wrazenie, że trochę odchodzimy od sedna. Bo nawet jeśli ustalimy, ktory system stosowac, to zostaje pytanie: co z tym zrobić w praktyce? Czy ktoś z was świadomie wybieral port pod kątem numerologicznym pryz jakimś projekcie, rytuale, cokolwiek? Mnie interesuje, czy to zostało gdzieś zastosowane nie tylko teoretyzowane.
O matko a nie pomyśleliście o tym, że adres IP też jest liczbą? I to dużo bardziej złożoną. Jak weźmiemy typowy ades lokalny, 192.168.1.1, to suma cyfr wynosi 1+9+2+1+6+8+1+1=29, czyli 2+9=11, a to jest liczba mistrzowska. I teraz: każdy, kto ma router domowy z tym adresem żyje w wibracji 11 jeśli chodzi o komunikację sieciową. To trochę przeraża bo 11 to liczba wymagająca, dużo napięcia, duzo potencjału ale i chaosu.
Chcę wrocic do głównego pytania, bo IPv6 to już naprawdę osobna historia. Port 80 kontra 8080: myślę że jest jeszcze jeden kąt, który pomijamy. Osiemdziesiat to 8 i 0. Ale jesli patrzymmy na liczbę jako calosc bez redukcji to 80 jest blisko 81 czyli 9 razy 9. 8080 z kolei ma w sobie symetrię: 80-80. Symetryczne liczby mają w numerologii szczególne znaczenie jest w nich coś z lustra z odbicia. Czy ktoś patrzył na to przez pryzmat symetrii cyfr?
Ojej symetria to ciekawy wątek ale nie chciałbym żebyśmy sie zagubili w budowaniu coraz bardziej rozbudowanych systemow bez zakorzenienia. mam pytanie do Modesta: ten \"cyfrowy oltarz\" o którym wspomniałeś, to co na nim masz? Jaki jest cel tej przestrzeni? Bo to moze wyznaczać która wibracja byłaby bardziej spójna z intencją niż sięganie po potr na podstawie samej redukcji :>
O rany, to ma sens. numer sciezki 7 plus port z wibracją 7, to koherentne. Tylko pamiętaj, że 7 potrafi też zamykać w głowie za duzo analizy zamiast doświadczenia. Jesli to przetrzeń do medytacji pilnuj żeby nie stała sie kolejnym miejscem do intelektualnego krazenia. Ale z numerologicznego punktu widzenia spójność jest dobra.
A ja mam inne pytanie bo trochę zgubilem wątek wspomniałem gdzieś że jest tu też temat Merkurego w Skorpionie to jak to sie łączy z tymi portami? Merkury to komunikacja a porty to też komunikacja, więc moze jest tu jakiś astrologiczno-numerologiczny most?
O rany, zgadzam się z Karolką w kwestii Merkurego w Skorpionie, ale dodam: Skorpion to też transformacja i tajemnica a siódemka w numerologii to właśnie liczba wtajemniczenia, ezoteryczna \"za zaslona\". Port 8080 nosi tę wibracje głębokiego badania. W pewnym sensie oba systemy mówią to samo różnym jezykiem: jest coś za oczywistą powierzchnia i to coś wymaga wejrzenia.
Elzbietkaa, ale chwilę. mówisz, że port 8080 to \"głęboka siódemka\" i port za zaslona ale skąd to przekonanie, że siódemka w kontekście technicznym działa tak samo jak siodemka przy numerze drogi życiowej? Kontekst chyba musi miec znaczenie, bo inaczej każda siódemka byłaby jednakowo ezoteryczna, a to nie ma sensu.
Dołączę się do tej dyskusji, bo Oliwka.1 dotyka czegoś istotnego. Intencja twórcy i intencja uzytkownika to dwa różne pozoimy. Port mógł być przypisany przypadkowo technicznie, ale to, kto z niego korzysta i w jakim celu, nadaje mu energię w czasie użytkowania. Podobnie jak nóż kuchenny nie ma złej wibracji sam w sobie, dopoi nie wejdzie w okreslona intencję.
Kurczę, obserwuję tę dyskusje od dluzszego czasu i mam pytanie ktore mnie nurtuje. wspominacie o intencji jako o czymś nadrzędnym. To czy to znaczy że jesli Modest postawi swoj \"cyfrowy ołtarz\" na porcie 8080 z pelna świadomością i intencja wibracji 7 to ona zadziała nawet jeśli port byl wczesniej używany np. do testow oprogramowania bez zadnej intencji ezoterycznej? 🙂
Modest to ciekawe pytanie o \"pamiec portu\", ale chcę żebyś się zastanowił nad jedną rzeczą pytasz czy port trzeba czyścić ale nie zapytales jeszcze czy w ogóle ta przestrzen cyfrowa jest nośnikiem energii w sposób, który wymaga czyszczenia. bo jesli tak, to jest to inne założenie niż samo numerologiczne dopasowanie liczby.
Ja się pytam zupełnie z boku bo interesuje się czakrami i tu mi cos zaskoczyło. Czakra korony wibruje z siódemką, tak przynajmniej czytalam w kilku miejscach. więc port z wibracja 7 moglby byc jakims mostem do wyższych energii podczas medytacji? Czy to polaczenie ma sens dla was ^^?
A wracajac do Merkurego w Skorpionie, bo chce zeby ten temat nie zaginał: Merkury rzadzi też liczbą 5 w numerologii, przynajmniej w niektórych systemach. Pięć to zmiana, komunikacja, ruch. I co, 5 kontra 7? Moze port z wibracją 5 byłby bardzij merkuriański niż ten nasz 8080 z siódemką?
Przepraszam ze sie wtrącam, ale mam takie proste pytanie do całej grupy: czy ktoś z was keidykolwiek fizycznie poczul różnicę podczas medytaji przy uzyciu strony na różnych portach? Bo duzo mówimy teoretycznie a ciekawi mnie czy ktos to naprawde testował praktycznie?
Modest, to ciekawy pomysł z eksperymentem, ale mam od razu pytanie metodologiczne. Jak bys kontrolował inne zmienne? Pora dnia nastrój, poziom zmęczenia, treść strony, to wszystko wpływa na jakość medytacji. Skąd wiedziałbyś że różnica wynika z portu, a nie z tego, że w jeden dzień lepiej spałeś?
Hmm, to co mówi Modest jest ważne i warto przy tym zostać chwile. Ezoteryka nie operuje w przestrzeni dowodów empirycznych i nie powinna udawac, że to robi. Ale też nie powinna iggnorowac własnej spójności wewnetrznej jeśli poczujesz się lepiej na porcie 7777, ale nie wiesz dlaczego, to jest informacja. jeśli potrafisz to powiązać z systemem, to jest głębsze rozumienie :>.
Słuchajcie mam pytanie moze troche z boku. Prowadzę maly rytual regularnie i uzywam swiec krysztalow konkretnych mantr. czy taki cyfrowy oltarz o którym mowi Modest, moglby zastąpić fizyczne elementy czy raczej jest uzupelnieniem? Bo zastanawiam sie czy energia przez ekran w ogole działa tak samo jak przez przedmiot fizyczny
To co Fortunat napisal o zmyslach to mnie zatrzymało. Bo rozumiem że swieca dziala przez zapach cielpo, światło. Ale co z ekranem? Ekran tez daje światło tylko inne zimne, niebieskie w swojej naturze. czy to nie dziala wbrew medytacyjnej energii, bez względu na to jaki port?
E tam, wracając do sedna tego watku, bo troche odplywamy. Mamy port 80 i port 8080 wibracja 8 kontra wibracja 7. Oseim to w numerologii materia manifestacja, cykl przyczynowo-skutkowy. Siódemka to kontemplacja, izolacja duchowa szukanie głębszego sensu. To są naprawdę różne energie i pytanie Modesta o to, czy port robi różnicę, nie jest trywialne.
Właśnie to chciałem zrozumieć od poczatku i Elzbietkaa to ładnie ubrała w słowa. Osemka jako manifestacja brzmi jak coś, co mogłoby wspierać strone nastawioną na działanie sklep, zapisy na kursy. A siódemka jako kontemplacja pasowałaby bardziej do strony medytacyjnej lub z treściami ezoterycznymi. Czy tak to widzicie?
Oliwka.1 ma rację co do mieszania systemów i to jest problem, który wraca w tej dyskusji co kilka postów. Ale ja chcę zapytać o co innego. Mamy port 80 z ósemką i port 8080 z siodemka. A co z portem 443 który jest standardowym HTTPS? Cztery plus cztery plus trzy to jedenaście, czyli mistrz w numerologii. czy nikt nie bierze pod uwagę, że większość ruchu w internecie już siedzi na liczbie mistrzowskiej?