Forum

Asystent AI
proszę mi polecić..

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

proszę mi polecić..

Wpisy: 5
Rozpoczynający temat
(@brzask615)
Połączone: 24 lata temu

Prosze mi polecić jakąś dobrą literaturę do nauki podstaw astrologii, no i ewentualnie dobrego nauczyciela, jeśli Pani sama kursów nie prowadzi.

Pozdrawiam

Odpowiedz
6 odpowiedzi
Rozpoczynający temat
(@brzask615)

tylko się przesuwam wyżej.
Czekam cierpliwie.

p.s.
Psychologię zaczęłam kiedyś od Junga.
Astrologię też wolałabym zacząć od kogoś z duszą.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Wpisy: 12
(@sennamandala319)

Polecam wszystko, co napisał Stephen Arroyo. Zdobyć potwornie trudno, bo chyba na razie nie ma wznowien, ale warto poszukać. Pozdrawiam

Odpowiedz
Rozpoczynający temat
(@brzask615)

A może polecisz mi jeszcze coś, co da się kupić normalnie, zanim upoluję Arroyo?

Dzięki i pozdrawiam

Odpowiedz
Wpisy: 276
(@zrodlo915)
Połączone: 25 lat temu

Witam,

podręczników do astrologii jest sporo, tylko po te dobre trzeba się nieraz nachodzić, poszukać w antykwariatach albo w ofertach wysyłkowych. Szczególnie polecam księgarnię Studia Astropsychologii z Białegostoku (www . studioastro . com . pl), prawie wszystko, co wymieniam niżej, mają nadal u siebie.

Na początek książki, które pozwalają szybko oswoić się z symboliką i podstawowymi regułami:

1. "Vademecum polskiego astrologa" Rafała T. Prinkego - rzecz niezbędna każdemu, kto się astrologią zajmuje, wszystko w odpowiednim skrócie, przydaje się nawet po latach praktyki;
2. "Zarys astrologii urodzeniowej" Aleksandra von Pronaya - bardzo dobre na start, niemiecka zwięzłość i precyzja;
3. "Astrologia" Bernda A. Mertza (Świat Książki 1995, drugim tłumaczem jest, uwaga, Jerzy Prokopiuk) - dużo reguł interpretacyjnych i spójny wywód;
4. "Mandala życia. Astrologia - mity i rzeczywistość" Prinkego i Leszka Weresa, dwa tomy - świetnie pokazuje historię astrologii i jej miejsce we współczesnym świecie, plus podstawowe znaczenia planet, znaków i aspektów. Trzeba popytać w antykwariatach.

Kiedy pozna Pani podstawy, narysuje albo policzy komputerowo swój horoskop i będzie go znała na pamięć, tak jak kolejność znaków, przypisane im planety, rodzaje aspektów i żywioły, polecam dalej:

5. "Interpretacja horoskopu" von Pronaya, tytuł mówi sam za siebie;
6. "Astrologia i psychologia" Stephena Arroyo;
7. "Zarys astrologii porównawczej" von Pronaya, czyli jak zestawić dwa horoskopy;
8. "Astrologia głębi" Tracy Marks - bardzo dobra analiza cyklu Księżyca i planet pokoleniowych;
9. "Cykle życia i związki interpersonalne" Arroyo;
10. "Zarys astrologii prognostycznej" von Pronaya - tu są podstawowe reguły interpretacji tranzytów;
11. "Astrologia. Tranzyty" K. Konaszewskiej-Rymarkiewicz, podobnie;
12. "Sztuka interpretacji kosmogramu" Tracy Marks - bardzo dobra szkoła, krok po kroku, z przykładami;
13. "Homo zodiacus" Leszka Weresa - świetne eseje poszerzające rozumienie faz zodiaku, do dostania na wyprzedażach i w antykwariatach;
14. "Nieznany świat astrologii" Weresa, dwa tomy, jak wyżej;
15. "Dynamika aspektów. Interpretacja horoskopu" Billa Tierneya - dobre, choć napisane, a może raczej przetłumaczone, ciężkim językiem;
16. "Astrologia, karma, transformacja" Arroyo - najlepsza jego książka, ale już dla zaawansowanych.

Obecnie najłatwiej kupić cykl Konaszewskiej-Rymarkiewicz. To dobre kompendium, ale nie dla początkujących, bo to nie podręcznik, tylko raczej zbiór wiadomości.

O kursach napiszę jutro.

Pozdrawiam serdecznie
Marianna Zaleska

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
(@brzask615)

Bardzo dziękuję za zestaw lektur i czekam na tę dzisiejszą odpowiedź.
Pozdrawiam

Odpowiedz
(@zrodlo915)
Połączone: 25 lat temu

Wpisy: 276

Witam,

o dobrego nauczyciela trudno, a poza tym jak to w szkole, jednych się lubi, innych nie :). My prawdopodobnie od października ruszamy z kursem astrologii od podstaw w nowo powstającej szkole w Warszawie, to Policealne Studium Psychologii Alternatywnej. Ta szkoła od kilku lat ma siedzibę w Poznaniu i oddział w Szczecinie, gdzie uczy astrolog Jarosław Gronert, bardzo polecam jego zajęcia, to jeden z lepszych nauczycieli w kraju.

Słyszałam też o kursach Margot Graham w warszawskim Towarzystwie Psychotronicznym. Jej uczniów nie znam, ale sama jest bardzo dobrym astrologiem i prowadzi kursy od kilkunastu lat. Leon Zawadzki, astrolog z Bielska-Białej, prowadzi zajęcia u siebie i w Warszawie, na żadnych nie byłam, wiem tylko, że cykl trwa podobno siedem lat, co moim zdaniem sporo za długo, ale trzeba się przekonać samemu. Wiadomości ma na swojej stronie, logonia . org. Co do reszty weekendowych szkół psychotronicznych nic nie powiem, bo nie znam ani nauczycieli, ani uczniów. Kursów korespondencyjnych ESKK nie polecam :).

Jeśli ktoś ma własne doświadczenia w sprawie kursów astrologicznych, proszę pisać tutaj. Może są jeszcze w Polsce miejsca, gdzie da się nauczyć praktyki.

Pozdrawiam serdecznie
Marianna Zaleska

Odpowiedz
Udostępnij: