Forum

Asystent AI
Zaćmienie Księżyca ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Zaćmienie Księżyca 28 sierpnia 2026 - pełnia zaćmieniowa w Rybach, godziny obserwacji w Polsce i rytuały domknięcia

Wpisy: 311
Moderator
Rozpoczynający temat
(@redakcja)
Połączone: 2 lata temu

28 sierpnia 2026 roku, tuż przed świtem, tarcza Księżyca niemal w całości zanurzy się w cieniu Ziemi. To drugie i ostatnie zaćmienie Księżyca w tym roku - jedyne widoczne z Polski - a zarazem domknięcie sierpniowego sezonu zaćmień, który otworzyło spektakularne zaćmienie Słońca 12 sierpnia. Ponad 96 procent tarczy zniknie w cieniu właściwym, więc choć formalnie będzie to zaćmienie częściowe, wyglądać będzie niemal jak całkowite. W astrologii wypada ono na osi Panna - Ryby i niesie energię domykania, odpuszczania oraz rozliczenia z tym, co ciągnie się za nami od miesięcy.

Cały wpis dostępny tutaj: Zaćmienie Księżyca 28 sierpnia 2026

Odpowiedz
46 odpowiedzi
Wpisy: 885
(@golta)

o rany, czyli znowu wstawanie przed świtem 🙁 przy tym sierpniowym zaćmieniu Słońca prawie wszystko przespałam, bo wbiłam sobie do głowy że będzie w środku dnia.
mam może i głupie pytanie, ale wolę zapytać niż zgadywać - to zaćmienie Księżyca da się zobaczyć z balkonu, czy trzeba jechać gdzieś za miasto? mieszkam na czwartym piętrze, okna na zachód.

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@saturnina)
Połączone: 1 miesiąc temu

Wpisy: 482

@Golta Balkon w zupełności wystarczy, pod jednym warunkiem - musisz mieć naprawdę odsłonięty zachód. W maksimum, czyli koło 6:12, Księżyc wisi ledwie kilka stopni nad horyzontem i w wielu miejscach chowa się za dachami albo drzewami. Czwarte piętro to akurat spory plus.
Ja bym patrzyła wcześniej, od jakiejś 5:20, kiedy tarcza stoi jeszcze wyżej, a cień dopiero wgryza się w brzeg. Później zaczyna z tobą konkurować świt.

Odpowiedz
(@golta)

@Saturnina Dziękuję, trochę mnie uspokoiłaś 🙂 mam widok właśnie na zachód i tylko jeden blok w oddali, więc chyba dam radę.
A ta godzina 6:12 to już jest jasno czy jeszcze szaro? boję się, że przez wschodzące słońce po prostu nic nie zobaczę.

Odpowiedz
(@zenith)
Połączone: 1 rok temu

Wpisy: 107

@Golta Będzie jasno i to jest największy problem tego zaćmienia. Słońce wschodzi wtedy koło 5:45, więc maksimum wypada już po wschodzie - patrzymy na blednący Księżyc nad zachodnim horyzontem w pełnym świetle poranka.
Nie znaczy to ze nic nie zobaczysz. Kontrast jest na tyle duży że ciemniejszą część tarczy widać, tylko trzeba sie nastawić na coś delikatniejszego niż zdjęcia z internetu.

Odpowiedz
Wpisy: 1603
(@dzikitaurus)
Połączone: 2 miesiące temu

czekam na to od pół roku bo to napewno bedzie krwawy księżyc, taki cały czerwony jak kiedyś. no i wkońcu wypada w nów wiec energia do rzucania intencji jest conajmniej podwójna.
narazie zamawiam filtr do aparatu bo bez tego nic nie wyjdzie na zdjęciach

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@astralna)
Połączone: 6 miesięcy temu

Wpisy: 281

@Dzikitaurus Zaćmienie Księżyca nigdy nie wypada w nów, tylko w pełnię - i to jest cała mechanika tego zjawiska. Ziemia musi wejść dokładnie między Słońce a Księżyc, a to możliwe wyłącznie wtedy, gdy tarcza świeci pełna.
Co do czerwieni: 28 sierpnia zaćmienie jest częściowe, choć bardzo głębokie. Ponad 96 procent tarczy wejdzie w cień, więc ten skrawek, który zostanie na zewnątrz, będzie oślepiająco jasny w porównaniu z resztą. Miedziany odcień może się pojawić, ale na klasyczny krwawy Księżyc nie licz - ten wymaga fazy całkowitej.

Odpowiedz
Wpisy: 959
(@nibir)

a ja mam pytanie z zupełnie innej beczki. czytałem gdzieś ze zaćmienia księżyca chodzą parami z zaćmieniami słońca i ze to sie nazywa sezon zaćmień. czyli te dwa sierpniowe to jeden pakiet?
pytam bo mi to nie gra, przecież to dwa rożne tygodnie

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@selena)

Wpisy: 209

@Nibir Tak, jeden pakiet. Zaćmienia zawsze chodzą seriami po dwa albo trzy, w odstępie mniej więcej dwóch tygodni, bo tyle Księżyc potrzebuje, żeby przejść z jednego węzła do drugiego. Dwunastego mieliśmy nów w Lwie i zaćmienie Słońca, dwudziestego ósmego mamy pełnię w Rybach i zaćmienie Księżyca. Klamra się domyka.
W praktyce rozchwiany bywa cały ten miesiąc, a nie tylko same dni zaćmień.

Odpowiedz
Wpisy: 69
(@moonchild)

Pierwszy raz jestem na forum przy takim wydarzeniu i szczerze mówiąc bardziej niż sama obserwacja ciekawi mnie strona astrologiczna. Ryby zawsze robiły na mnie wrażenie znaku, który rozpuszcza wszystko, czego dotknie.
Czy ktoś ma za sobą pełnię zaćmieniową w Rybach z poprzednich lat? Zastanawiam się, czego spodziewać się po nastroju tych kilku dni.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@paradoxa)

Wpisy: 2305

@Moonchild U mnie zaćmienia w Rybach zawsze zbiegały się z sennością, mgłą w głowie i dziwnie żywymi snami. Nie polecam planować na ten tydzień niczego, co wymaga zimnej precyzji.
Za to świetnie idzie odpuszczanie. Rzeczy, które ciągnęłam miesiącami z uporem godnym lepszej sprawy, po prostu przestawały mieć znaczenie. Nie było dramatu, było raczej ciche „a właściwie po co”.

Odpowiedz
Wpisy: 55
(@rafalek)

ludzie a to prawda ze na zaćmienie nie wolno patrzec bez okularow? kolega mi mowił ze to samo co przy słońcu i ze mozna sobie oczy spalic
juz kupiłem dwie pary tych papierowych, wolałbym oddac bo nie były tanie

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@gwiazdarka97)
Połączone: 11 miesięcy temu

Wpisy: 529

@Rafalek Możesz spokojnie oddać. Na zaćmienie Księżyca patrzy się gołym okiem, bez żadnych filtrów - Księżyc nie świeci własnym światłem, tylko odbija słoneczne, a w cieniu Ziemi jest go jeszcze mniej niż zwykle. To jedno z niewielu zjawisk na niebie, które nic nie kosztuje i niczym nie grozi.
Okulary z normą ISO są konieczne wyłącznie przy Słońcu. Twój kolega pomylił dwa zupełnie różne zjawiska.

Odpowiedz
(@dzikitaurus)

@Gwiazdarka97 no to sie zdziwiłem, bo ja tez mam filtr zamówiony. ale z jednym sie wogóle nie zgadzam - piszesz ze księżyc odbija światło, a przecież on ma swoją własną poświatę, kazdy widzi ze świeci nawet jak jest cień.
moze i sie myle ale conieco tu nie gra

Odpowiedz
(@zorka)

Wpisy: 2462

@Dzikitaurus Nie ma żadnej własnej poświaty, to czyste odbicie. Gdyby Księżyc świecił sam z siebie, zaćmienia w ogóle nie byłyby możliwe - wchodziłby w cień Ziemi i nic by się nie zmieniało.
Miedziana barwa przy głębokich zaćmieniach też pochodzi ze Słońca, tylko przefiltrowanego przez atmosferę Ziemi. Czerwone światło się załamuje i dociera do tarczy naokoło, niebieskie się rozprasza. Dokładnie ten sam mechanizm co przy zachodzie słońca.

Odpowiedz
Wpisy: 242
(@halinka55)
Połączone: 2 tygodnie temu

Ja zawsze robię wodę księżycową na pełnię i mam pytanie, czy tym razem też można. Babcia powtarzała, że przy zaćmieniu wszystko się psuje i lepiej nie wystawiać ani wody, ani kamieni.
nigdy nie wiedziałam, czy to prawda, czy taka wiejska ostrożność

Odpowiedz
4 Odpowiedzi
(@sennica71)
Połączone: 3 lata temu

Wpisy: 186

@Halinka55 Tradycja rzeczywiście odradza. Ładowanie wody i kryształów w trakcie zaćmienia uchodzi za pobieranie energii rozchwianej, nieustabilizowanej - nie złej, ale takiej, której nie da się ukierunkować.
Sama trzymam się prostej zasady: wodę wystawiam dobę przed pełnią albo dwa dni po, a w noc zaćmienia daję kamieniom spokój. To nie zabobon, raczej higiena pracy. Babcia miała rację, choć pewnie tłumaczyła to inaczej.

Odpowiedz
(@aether89)

Wpisy: 77

@Halinka55 wystaw spokojnie tę swoją wodę, nic ci nie będzie. nie zgadzam sie z tym całym straszeniem, sam ładowałem obsydian przy dwoch zaćmieniach i nic złego sie nie stało, wręcz przeciwnie kamień robił sie potem mocniejszy w odbiorze.
te wszystkie zakazy biorą sie stąd ze ktoś kiedyś tak powiedział i poszło dalej

Odpowiedz
(@eremitka68)
Połączone: 10 miesięcy temu

Wpisy: 414

@Aether89 Nikt tu nikogo nie straszy, po prostu opisujemy ostrożność, która ma parę wieków. Twoje doświadczenie z obsydianem jest twoje i nikt ci go nie odbiera, ale z jednego przypadku trudno robić regułę dla wszystkich.
Zresztą obsydian to akurat kamień, który świetnie znosi bałagan energetyczny, on się nim wręcz żywi. Spróbuj tego samego z selenitem albo kwarcem różowym i wtedy pogadamy.

Odpowiedz
(@lucjan82)

Wpisy: 468

@Eremitka68 dobrze to ujęłaś z tym obsydianem. ja bym jeszcze dodał ze jest różnica miedzy ładowaniem a oczyszczaniem - zaćmienie fatalnie nadaje sie do ładowania, ale do wypalania starych treści z kamienia całkiem nieźle.
u mnie to wygląda tak ze kładę kamień na sól na noc zaćmienia, a dopiero po dwóch dniach wystawiam go na normalne światło pełni

Odpowiedz
Wpisy: 33
(@lunella-2)

przepraszam za pewnie naiwne pytanie, ale co właściwie znaczy, że zaćmienie jest na osi Panna - Ryby? Słońce i Księżyc są w dwóch znakach naraz?

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@saturnina)

@Lunella.2 Nie ma naiwnych pytań, a to akurat jest kluczowe. W pełni Słońce i Księżyc stoją naprzeciwko siebie, dokładnie w znakach przeciwstawnych. 28 sierpnia Słońce jest już w Pannie, więc Księżyc musi świecić z Ryb - i stąd bierze się nazwa osi.
Panna i Ryby uzupełniają się do bólu: konkret, porządek, ciało i codzienna rutyna po jednej stronie, a rozpuszczenie, wyobraźnia, współczucie i sen po drugiej. Zaćmienie na tej osi zwykle pyta, gdzie przesadzasz w jedną albo w drugą stronę.

Odpowiedz
Wpisy: 1044
(@karrot)

mam pytanie bardziej techniczne. czy jak ktoś ma ascendent w rybach to tez to odczuje mocniej, czy liczy sie tylko słońce i księżyc w kosmogramie
pytam bo mam ascendent na 4 stopniu ryb i troche mnie to zaniepokoiło jak przeczytałem artykuł

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@zodiakla)

Wpisy: 222

@Karrot Ascendent liczy się jak najbardziej, a przy czwartym stopniu Ryb masz wręcz trafienie w dziesiątkę - zaćmienie wypada praktycznie na nim. To zwykle oznacza temat wizerunku, ciała i sposobu, w jaki wchodzisz w świat.
Nie ma w tym nic groźnego. Zaćmienie na ascendencie to najczęściej zmiana stylu życia albo tego, jak się ludziom pokazujesz. Czasem po prostu ktoś ścina włosy i nagle czuje się kimś innym 🙂

Odpowiedz
Wpisy: 79
(@wizjoner57)
Połączone: 11 miesięcy temu

pytanie do bardziej doświadczonych. czy przy zaćmieniu księżyca tez obowiązuje ta zasada zeby nie robić manifestacji? bo przy sierpniowym słonecznym wszyscy powtarzali ze nie wolno, a teraz widze rożne opinie
sam mam ważną sprawę zawodową i nie wiem czy przyspieszać czy czekać

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@klaudia05)

Wpisy: 920

@Wizjoner57 Zasada jest podobna, ale nie identyczna. Zaćmienie Słońca to nów podkręcony do maksimum, czyli sianie - i tam faktycznie odradza się zasiewanie na oślep. Zaćmienie Księżyca to pełnia podkręcona do maksimum, czyli zbiór, kulminacja i domykanie.
Dlatego przy sierpniowej pełni nie tyle nie wolno manifestować, ile nie bardzo jest po co. To nie jest energia otwierania. Twoją sprawę zawodową albo domknęłabym w tym tygodniu, albo odłożyła na wrzesień, kiedy sezon zaćmień już wygaśnie.

Odpowiedz
Wpisy: 2399
(@szaman)

Dorzucę coś z zupełnie innej beczki, bo mało kto o tym wspomina. W wielu tradycjach zaćmienie Księżyca było czasem milczenia, a nie działania. Nie odprawiano wtedy obrzędów, nie zawierano umów, nie wyruszano w drogę.
Ludzie siedzieli w domach, gasili ogień i czekali, aż tarcza wróci do siebie. Dopiero potem rozpalano nowy ogień od początku. Coś w tym jest, nawet jeśli dziś brzmi archaicznie.

Odpowiedz
(@golta)

Wracam z małą aktualizacją, bo sprawdziłam wschód Słońca dla swojego miasta i wychodzi 5:52. Czyli faktycznie cała zabawa dzieje się już po wschodzie, dokładnie tak jak pisaliście.
nastawiam budzik na piątą i biorę termos. jak nic nie zobaczę, to przynajmniej pierwszy raz od lat obejrzę wschód słońca 😀

Odpowiedz
Wpisy: 1610
(@taurus)
Połączone: 9 miesięcy temu

warto dodać jedną rzecz o której nikt tu jeszcze nie napisał. to zaćmienie wypada niedługo po perygeum, czyli księżyc bedzie wtedy odrobinę większy niż przeciętnie. to nie jest superksiężyc z prawdziwego zdarzenia, ale różnicę w wielkości tarczy da sie wyłapać na zdjęciach
dla fotografujących to spora zaleta, bo przy tak niskim położeniu i tak najlepiej łapać go razem z krajobrazem

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@starlight71)

Wpisy: 38

@Taurus O, to dobra wiadomość, bo planowałam kadr z wieżą kościoła. Tylko martwi mnie, że o tej porze niebo będzie już różowe od świtu i tarcza zblednie.
Czy ktoś próbował fotografować zaćmienie tuż przy horyzoncie? Ciekawi mnie, czy warto brać statyw, czy przy takiej jasności wystarczy z ręki.

Odpowiedz
Wpisy: 581
(@adeptka)
Połączone: 5 miesięcy temu

Wrzucę coś, co kołacze mi się po głowie od przeczytania artykułu. Marcowe zaćmienie Księżyca w tym roku było całkowite, ale u nas niewidoczne, a sierpniowe jest tylko częściowe, za to nasze.
Mam wrażenie, że astrologicznie i tak mocniej odczułam marcowe, mimo że nie dało się go zobaczyć. Zastanawiam się, czy widoczność w ogóle ma znaczenie dla działania zaćmienia.

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@nokturnina)

Wpisy: 299

@Adeptka Klasyczna astrologia mówi, że ma - zaćmienie działa najmocniej tam, gdzie jest widoczne, i tego trzymała się cała tradycja mundalna. Nowsze podejście uznaje raczej, że liczy się układ w kosmogramie, a nie to, czy akurat pada deszcz.
Ja stoję gdzieś pośrodku. Widoczne zaćmienie działa mocniej zbiorowo, bo ludzie o nim mówią i patrzą w niebo. Na poziomie osobistym decyduje dom i stopień, w który trafia.

Odpowiedz
Wpisy: 40
(@zenek54)

czy ktos wie o ktorej dokładnie zaczyna sie faza półcieniowa? w artykule jest maksimum 6:12 ale chciałbym wiedziec od kiedy w ogole cos widac
i czy w bieszczadach bedzie lepiej niz na nizu

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@saturnina)

@Zenek54 Półcień zaczyna się jeszcze przed czwartą, ale szczerze mówiąc gołym okiem prawie go nie widać - tarcza jest tylko odrobinę przybrudzona. Realny początek widowiska to wejście w cień właściwy, mniej więcej po piątej, kiedy pojawia się wyraźne nadgryzienie brzegu.
W Bieszczadach będzie ładniej, ale niekoniecznie łatwiej. Góry na zachodzie potrafią zasłonić horyzont dużo wcześniej niż płaskie pole. Najlepiej mieć przed sobą dolinę albo otwartą przestrzeń.

Odpowiedz
Wpisy: 329
(@mistral)
Połączone: 3 dni temu

czytam ten wątek od paru dni i mam wrażenie ze za bardzo skupiamy sie na godzinach. dla mnie ciekawsze jest to, co pisano wyżej o rozpuszczaniu spraw.
u mnie przed każdym zaćmieniem w rybach wychodzą stare tematy rodzinne, takie niby dawno zamknięte a jednak nie. moze to przypadek, tylko ze trzy razy pod rząd trudno nazwać przypadkiem

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@sodalitka)

Wpisy: 122

@Mistral U mnie identycznie, tylko zamiast rodziny wracają dawne znajomości. Ktoś odzywa się po latach albo nagle śni mi się osoba, o której nie myślałam od dekady.
Ryby mają to do siebie, że nie znają granic czasu. Wszystko, co niedokończone, wypływa jak drewno z rzeki.

Odpowiedz
Wpisy: 959
(@nibir)

jeszcze wracając do tego sezonu zaćmień. skoro sierpniowe domyka serię to kiedy bedzie następne? czytałem ze dopiero za pare lat cos porządnego u nas widać
troche szkoda bo dopiero sie wciągnąłem

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@selena)

Wpisy: 209

@Nibir Zaćmienia Księżyca zdarzają się częściej, niż myślisz, tylko nie wszystkie są widoczne z naszej szerokości i nie wszystkie są efektowne. Na porządne całkowite widoczne z Polski faktycznie trzeba jeszcze poczekać kilka lat.
Za to samych pełni w międzyczasie będzie kilkanaście i każdą da się przepracować. Nie ma sensu żyć od zaćmienia do zaćmienia.

Odpowiedz
Wpisy: 32
(@lumina)

Mam pytanie o rytuał. W artykule jest mowa o domykaniu i spisywaniu tego, co chce się zostawić, ale czy trzeba to robić dokładnie w noc zaćmienia?
U mnie o piątej rano dzieci już wstają i szczerze mówiąc nie widzę siebie z kartką i świecą w kuchni 🙂

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@wrozanka)
Połączone: 4 tygodnie temu

Wpisy: 384

@Lumina Absolutnie nie trzeba. Okno zaćmienia liczy się w dniach, nie w minutach - spokojnie masz na to trzy doby przed i mniej więcej tydzień po.
Wieczór dwudziestego siódmego albo dwudziestego ósmego, kiedy dzieci już śpią, zadziała dokładnie tak samo. Rytuał ma być twój, a nie odhaczony w rozkładzie jazdy.

Odpowiedz
Wpisy: 299
(@swarog89)
Połączone: 12 miesięcy temu

powiem szczerze ze mnie te wszystkie rytuały mało obchodzą, siedzę tu dla astronomii. ale jedno mnie zastanawia - skoro cień ziemi jest w tej odległości grubo szerszy od księżyca, to dlaczego przy takim ustawieniu nie wchodzi cały?
zawsze mi to jakoś umykało

Odpowiedz
3 Odpowiedzi
(@zorka)

Wpisy: 2462

@Swarog89 Bo Księżyc bardzo rzadko przechodzi przez sam środek cienia. Jego orbita jest nachylona do orbity Ziemi o jakieś pięć stopni i najczęściej mija cień górą albo dołem.
28 sierpnia przejdzie blisko krawędzi, ale nie idealnie centralnie - i stąd te 96 procent zamiast pełnego zanurzenia. Gdyby wszystko leżało w jednej płaszczyźnie, zaćmienia mielibyśmy co miesiąc.

Odpowiedz
(@dzikitaurus)

@Zorka o, to mi wkońcu wytłumaczyło o co chodzi z tym nachyleniem. siedziałem nad tym wczoraj wieczorem i faktycznie sie zgadza, sprawdziłem sobie w tabelce.
przyznaje ze conieco namieszałem na początku wątku z tym nowiem i krwawym księżycem. dzieki ze mnie poprawiliście bez jechania po mnie, na innych forach bym poprostu oberwał

Odpowiedz
(@astralna)
Połączone: 6 miesięcy temu

Wpisy: 281

@Dzikitaurus Od tego jest forum. Sama myliłam nów z pełnią przez pierwsze dwa lata nauki i nikt nie rodzi się z gotową wiedzą.
A ten filtr zostaw sobie, przyda się przy najbliższej okazji do Słońca. Nie wyrzucaj.

Odpowiedz
Wpisy: 47
(@saturnella)
Połączone: 9 miesięcy temu

ojej, dopiero teraz zrozumiałam czemu to nie dzieje się co pełnię. całe życie myślałam że chodzi o chmury.
czytam ten wątek jak dobrą książkę, dzięki wam

Odpowiedz
Wpisy: 172
(@aeon_74)
Połączone: 3 lata temu

jedna uwaga do tego co pisano wyżej o osi panna - ryby. warto pamiętać ze węzły księżycowe przesuwają sie i ta oś zaćmień powoli zmienia znaki. to nie jest tak ze kolejne lata przyniosą dokładnie to samo.
kto chce zrozumieć logikę serii niech poczyta o węzłach, bo bez tego wszystko wygląda na przypadek

Odpowiedz
1 Odpowiedz
(@lunarna)

Wpisy: 892

@Aeon_74 O tym akurat nie miałam pojęcia. Zawsze zakładałam, że zaćmienia po prostu krążą po zodiaku bez ładu i składu.
Poszukam czegoś o węzłach, bo mam wrażenie, że to jest ta brakująca część układanki. Jeśli macie jakiś sensowny punkt wyjścia dla kogoś kompletnie zielonego, to chętnie.

Odpowiedz
Udostępnij: